Ma zbawienny wpływ na trawienie. Ten napój warto pić nie tylko w Wigilię
Tradycyjna potrawa wigilijna, która gości na niejednym stole w czasie wieczerzy. Ze względu na specyficzny smak, napój nie jest lubiany przez każdego, ale z pewnością nie można mu odmówić właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto pić kompot z suszu? Poznaj zalety kompotu wigilijnego wraz z prostym przepisem, jak go wykonać.
Dla niektórych przepyszny, innych odstrasza swoim oryginalnym smakiem – taki właśnie jest kompot z suszu, po który najchętniej sięga się tylko w Wigilię. Jest to duży błąd, ponieważ kompot od pokoleń przygotowywany w polskich domach, niesie ze sobą szereg zbawiennych właściwości dla zdrowia.
Suszone owoce, czyli główny składnik kompotu, zawierają w sobie wiele witamin, takich jak: A, C czy K. Istotna jest również obecność witamin z grupy B. Warto samemu przygotować susz potrzebny do zrobienia kompotu, aby mieć pewność, że w składzie nie występują szkodliwe składniki chemiczne. Obecne w suszonych owocach witaminy i minerały działają wzmacniająco na organizm.
Co więcej? Kompot z suszu wzmacnia odporność, zmniejsza wchłanianiu cholesterolu do krwi, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, a także chroni przed zawałem. To jednak nie wszystko!
Czytaj również: Wrzuć ten składnik do kompotu z suszu. Goście będą prosić o dokładki
To z czego najbardziej słynie kompot z suszu to...zbawienne działanie na trawienie. Jest to szczególnie ważne w okresie świątecznym, kiedy to stoły uginają się od sporej ilości pysznego jedzenia. Jest to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, które wspomaga pracę jelit. Kiedy na wigilijnym stole gości wiele ciężkostrawnych potraw, kompot z suszu z pewnością wspomoże trawienie.
Dodatkowo dzięki obecności wędzonych lub suszonych śliwek, napój dobrze działa w walce z zaparciami. Właściwości mówią same za siebie, że jest to idealny napój na świąteczny czas pełen obfitości. Po kompot z suszu warto jednak sięgać nie tylko od święta. To właśnie regularne picie tego napoju przyniesie wiele dobrego dla organizmu.
Kiedy znane są już zdrowotne właściwości kompotu, można zabrać się za jego przygotowanie. Na szczęście przepis jest niezwykle prosty.
Składniki, które potrzebujesz do przygotowania kompotu z suszu:
- 500 g suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele, itp.)
- 3 litry zimnej wody
- 3-4 łyżki cukru (można zastąpić miodem)
Opcjonalnie można dodać: 1 laskę cynamonu, kilka goździków i gwiazdkę anyżu 2-3 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Suszone owoce wrzucić do garnka i zalać wodą. Susz powinien się moczyć około 30-60 minut. Można dołożyć do tego również cynamon, goździki i anyż. Po upływie czasu całość gotować na małym ogniu około 10 minut, aż owoce zmiękną (nie powinny się rozpadać).
Dla smaku doprawić sokiem z cytryny i miodem/cukrem. Pozostaje już tylko przelać do dzbanka i delektować się zdrowym i smacznym kompotem z suszu. Warto pamiętać, że ugotowane owoce można również zjeść.
Zobacz też:
Na święta serwuję krokiety z tym farszem. Biją na głowę te z kapustą i grzybami
Tak zrobisz najlepszą masę do makowca. Nie dodawaj do niej mleka
Ulubiona ryba polskiej szlachty bije na głowę karpia. Prawie nie ma ości, jest zdrowa i smaczna