Sernik z białą czekoladą, który rozpływa się w ustach. Przepis na herbatnikach
Sernik to deser uwielbiany zarówno przez dużych, jak i małych. Jeśli jednak znudziła ci się jego klasyczna wersja, wypróbuj przepisu na sernik z białą czekoladą. Jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste, a ciasto dosłownie rozpływa się w ustach.
Sernik z białą czekoladą wykonamy z zaledwie kilku składników, które z pewnością znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Oznacza to, że poradzą sobie z nim nawet osoby, które dopiero zaczynają przygodę ze słodkimi wypiekami.
Lista składników na sernik podzielona jest na trzy części. Pierwsza zawiera produkty potrzebne do zrobienia spodu, druga do zrobienia masy serowej, a na trzecią złożyły się te potrzebne do polewy. Proporcje podane w przepisie opracowane są do upieczenia sernika w tortownicy o średnicy około 25 cm.
Składniki na spód:
- 250 g herbatników maślanych;
- 80 g roztopionego masła.
Składniki na masę sernikową:
- 1 kg twarogu;
- 250 g mascarpone;
- 200 ml śmietanki 30%;
- 140 g cukru;
- 100 g białej czekolady;
- 100 g czekoladek w białej czekoladzie;
- 50 g mąki pszennej;
- 30 g mąki ziemniaczanej;
- 5 jajek;
- 2 łyżeczki cukru waniliowego.
Składniki na polewę do sernika:
- 200 g białej czekolady;
- 100 ml śmietanki 36%.
Czytaj także: Dietetyczne napoleonki są smaczniejsze od tradycyjnych. Możesz zjeść 2 porcje bez wyrzutów sumienia
Herbatniki wrzuć do blendera, a następnie zmiel je na pył. Wlej do nich roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Następnie masę przesyp do tortownicy, którą wcześniej wyłożono papierem do pieczenia. Herbatniki z masłem równomiernie rozłóż na spodzie foremki. Dobrze je ugnieć, tak, aby utworzyły zbitą warstwę. Teraz tortownicę odstaw do lodówki, gdzie spód dodatkowo stwardnieje.
Śmietankę 30% przelej do rondelka i podgrzej. Gdy będzie już dobrze ciepła, dorzuć do niej połamane kawałki białej czekolady i pokrojone czekoladki. Całość mieszaj, jednocześnie podgrzewając, do momentu aż składniki połączą się ze sobą. Teraz odstaw je do wystudzenia.
Do miski włóż twaróg, mascarpone, cukier oraz cukier waniliowy. Składniki ucieraj ze sobą. Po chwili, nie przerywając ucierania, zacznij stopniowo dodawać jajka i obie mąki. Gdy wszystkie produkty połączą się ze sobą, tworząc jednolitą masę, dolej do nich ostudzoną śmietankę z czekoladą. Całość ponownie połącz mikserem.
Na wcześniej przygotowany w tortownicy spód z herbatników wylej masę serową. W razie potrzeby delikatnie ją wyrównaj.
Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza na środkowej półce. Na dół piekarnika wstaw formę z wrzącą wodą, dzięki której ciasto będzie niesamowicie wilgotne. W takich warunkach proces pieczenia powinien trwać 15 minut.
Po 15 minutach zmniejsz temperaturę piekarnika do 120 st. Celsjusza. Od tego momentu sernik z białą czekoladą powinien się piec jeszcze przez 90 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika, a ciasto pozostaw w środku jeszcze na 1 godzinę.
Śmietankę 36% podgrzej w rondelku, a gdy będzie ciepła, dosyp do niej połamaną białą czekoladę. Jak składniki połączą się, gotową polewę zdejmij z kuchenki.
Ostudzony sernik oblej przygotowaną polewą. Następnie wstaw go do lodówki, gdzie powinien spędzić całą noc. Po tym czasie będzie gotowy do podania. Dodatkowo można go udekorować ulubionymi owocami.
Zobacz też:
Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend
Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni