Reklama
Reklama

Sernik z białą czekoladą, który rozpływa się w ustach. Przepis na herbatnikach

Sernik to deser uwielbiany zarówno przez dużych, jak i małych. Jeśli jednak znudziła ci się jego klasyczna wersja, wypróbuj przepisu na sernik z białą czekoladą. Jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste, a ciasto dosłownie rozpływa się w ustach.

Sernik z białą czekoladą wykonamy z zaledwie kilku składników, które z pewnością znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Oznacza to, że poradzą sobie z nim nawet osoby, które dopiero zaczynają przygodę ze słodkimi wypiekami.

Składniki na sernik z białą czekoladą

Lista składników na sernik podzielona jest na trzy części. Pierwsza zawiera produkty potrzebne do zrobienia spodu, druga do zrobienia masy serowej, a na trzecią złożyły się te potrzebne do polewy. Proporcje podane w przepisie opracowane są do upieczenia sernika w tortownicy o średnicy około 25 cm.

Składniki na spód:

  • 250 g herbatników maślanych;
  • 80 g roztopionego masła.

Składniki na masę sernikową:

  • 1 kg twarogu;
  • 250 g mascarpone;
  • 200 ml śmietanki 30%;
  • 140 g cukru;
  • 100 g białej czekolady;
  • 100 g czekoladek w białej czekoladzie;
  • 50 g mąki pszennej;
  • 30 g mąki ziemniaczanej;
  • 5 jajek;
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Składniki na polewę do sernika:

  • 200 g białej czekolady;
  • 100 ml śmietanki 36%.

Czytaj także: Dietetyczne napoleonki są smaczniejsze od tradycyjnych. Możesz zjeść 2 porcje bez wyrzutów sumienia

Krok 1

Herbatniki wrzuć do blendera, a następnie zmiel je na pył. Wlej do nich roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Następnie masę przesyp do tortownicy, którą wcześniej wyłożono papierem do pieczenia. Herbatniki z masłem równomiernie rozłóż na spodzie foremki. Dobrze je ugnieć, tak, aby utworzyły zbitą warstwę. Teraz tortownicę odstaw do lodówki, gdzie spód dodatkowo stwardnieje.

Krok 2

Śmietankę 30% przelej do rondelka i podgrzej. Gdy będzie już dobrze ciepła, dorzuć do niej połamane kawałki białej czekolady i pokrojone czekoladki. Całość mieszaj, jednocześnie podgrzewając, do momentu aż składniki połączą się ze sobą. Teraz odstaw je do wystudzenia.

Krok 3

Do miski włóż twaróg, mascarpone, cukier oraz cukier waniliowy. Składniki ucieraj ze sobą. Po chwili, nie przerywając ucierania, zacznij stopniowo dodawać jajka i obie mąki. Gdy wszystkie produkty połączą się ze sobą, tworząc jednolitą masę, dolej do nich ostudzoną śmietankę z czekoladą. Całość ponownie połącz mikserem.

Krok 4

Na wcześniej przygotowany w tortownicy spód z herbatników wylej masę serową. W razie potrzeby delikatnie ją wyrównaj.

Krok 5

Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza na środkowej półce. Na dół piekarnika wstaw formę z wrzącą wodą, dzięki której ciasto będzie niesamowicie wilgotne. W takich warunkach proces pieczenia powinien trwać 15 minut.

Krok 6

Po 15 minutach zmniejsz temperaturę piekarnika do 120 st. Celsjusza. Od tego momentu sernik z białą czekoladą powinien się piec jeszcze przez 90 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika, a ciasto pozostaw w środku jeszcze na 1 godzinę.

Krok 7

Śmietankę 36% podgrzej w rondelku, a gdy będzie ciepła, dosyp do niej połamaną białą czekoladę. Jak składniki połączą się, gotową polewę zdejmij z kuchenki.

Krok 8

Ostudzony sernik oblej przygotowaną polewą. Następnie wstaw go do lodówki, gdzie powinien spędzić całą noc. Po tym czasie będzie gotowy do podania. Dodatkowo można go udekorować ulubionymi owocami.

Zobacz też:

Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend

​Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić

To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta