Pokrój banany, zalej je tym kremem i włóż do lodówki. Lepszego deseru nie jadłeś
Banany to bardzo popularny składnik, który jest często wykorzystywany do przyrządzania różnej maści słodkich posiłków. Jednym z nich jest niezwykle prosty deser, który może konkurować z najlepszymi ciastami. Mowa o bananach z herbatnikami i kakaowo-budyniowym musem. Poczęstuj nimi gości, a będą zachwyceni!
Przygotowanie bananowego deseru nie jest trudne. W krótkim czasie można otrzymać przepyszny, słodki poczęstunek, który idealnie nada się do popołudniowej kawki. Co istotne, jest to smakołyk, który można przyrządzić bez pieczenia. Poczęstuj nim swoich gości, a z pewnością będą pytać o przepis.
Co jest potrzebne do przygotowania bananowego deseru? Oto lista składników:
- 3-4 banany;
- 200 g herbatników maślanych lub czekoladowych;
- 200 g masła;
- 25 g kakao;
- 20 g skrobi kukurydzianej;
- 25 g cukru;
- 1 opakowanie budyniu waniliowego;
- 0,5 l mleka;
- bita śmietana (opcjonalnie);
- cukier puder (opcjonalnie).
Potrzebna będzie również forma do pieczenia o średnicy około 20 cm. Dobrym pomysłem jest także dodanie do gotowego deseru niewielkiej ilości bitej śmietany (kupionej w sklepie lub samodzielnie zrobionej) oraz oprószenie całości cukrem pudrem.
Przeczytaj też: Śnieżny puch to ulubione ciasto mojej rodziny. Robię je w pół godziny bez włączania piekarnika
Jak przygotować przepyszny, bananowy deser, którym oczarujesz swoich gości? Oto sposób przygotowania:
- Herbatniki zblenduj, a następnie dodaj do nich 150 g rozpuszczonego masła. Całość dokładnie wymieszaj. Powstałą ciasteczkową masę wyłóż na dnie foremki.
- Pokrój banany na grubość około 1 cm. Ułóż je na wierzchu ciasteczek.
- Do rondelka wlej 0,5 l mleka, dodaj opakowanie budyniu waniliowego, kakao, cukier oraz skrobię kukurydzianą. Całość dokładnie wymieszaj, wstaw na mały ogień i gotuj, cały czas mieszając.
- Gdy masa uzyska konsystencję kremu, dodaj 50 g masła. Po chwili, gdy wszystko się ze sobą połączy, przelej masę do foremki oblewając nią banany. Gdy wszystko się nieco ostudzi, wstaw foremkę do lodówki na około 1-2 godziny.
Po tym czasie deser będzie gotowy do zjedzenia. Możesz oprószyć jego wierzch cukrem pudrem. Potem podziel całość na kawałki i, opcjonalnie, dodaj nieco bitej śmietany. Skosztuj deseru w towarzystwie popołudniowej kawy, a twoje kubki smakowe będą w siódmym niebie!
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki