Reklama
Reklama

Pokrój banany, zalej je tym kremem i włóż do lodówki. Lepszego deseru nie jadłeś

Banany to bardzo popularny składnik, który jest często wykorzystywany do przyrządzania różnej maści słodkich posiłków. Jednym z nich jest niezwykle prosty deser, który może konkurować z najlepszymi ciastami. Mowa o bananach z herbatnikami i kakaowo-budyniowym musem. Poczęstuj nimi gości, a będą zachwyceni!

Składniki na bananowy deser. Nie tylko banany będą potrzebne

Przygotowanie bananowego deseru nie jest trudne. W krótkim czasie można otrzymać przepyszny, słodki poczęstunek, który idealnie nada się do popołudniowej kawki. Co istotne, jest to smakołyk, który można przyrządzić bez pieczenia. Poczęstuj nim swoich gości, a z pewnością będą pytać o przepis

Co jest potrzebne do przygotowania bananowego deseru? Oto lista składników: 

  • 3-4 banany; 
  • 200 g herbatników maślanych lub czekoladowych; 
  • 200 g masła; 
  • 25 g kakao; 
  • 20 g skrobi kukurydzianej; 
  • 25 g cukru; 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego;
  • 0,5 l mleka;
  • bita śmietana (opcjonalnie);
  • cukier puder (opcjonalnie).

Potrzebna będzie również forma do pieczenia o średnicy około 20 cm. Dobrym pomysłem jest także dodanie do gotowego deseru niewielkiej ilości bitej śmietany (kupionej w sklepie lub samodzielnie zrobionej) oraz oprószenie całości cukrem pudrem.

Przeczytaj też: Śnieżny puch to ulubione ciasto mojej rodziny. Robię je w pół godziny bez włączania piekarnika

Sposób przygotowania bananowego deseru. Nawet początkujący dadzą sobie radę

Jak przygotować przepyszny, bananowy deser, którym oczarujesz swoich gości? Oto sposób przygotowania: 

  1. Herbatniki zblenduj, a następnie dodaj do nich 150 g rozpuszczonego masła. Całość dokładnie wymieszaj. Powstałą ciasteczkową masę wyłóż na dnie foremki. 
  2. Pokrój banany na grubość około 1 cm. Ułóż je na wierzchu ciasteczek. 
  3. Do rondelka wlej 0,5 l mleka, dodaj opakowanie budyniu waniliowego, kakao, cukier oraz skrobię kukurydzianą. Całość dokładnie wymieszaj, wstaw na mały ogień i gotuj, cały czas mieszając.  
  4. Gdy masa uzyska konsystencję kremu, dodaj 50 g masła. Po chwili, gdy wszystko się ze sobą połączy, przelej masę do foremki oblewając nią banany. Gdy wszystko się nieco ostudzi, wstaw foremkę do lodówki na około 1-2 godziny.

Po tym czasie deser będzie gotowy do zjedzenia. Możesz oprószyć jego wierzch cukrem pudrem. Potem podziel całość na kawałki i, opcjonalnie, dodaj nieco bitej śmietany. Skosztuj deseru w towarzystwie popołudniowej kawy, a twoje kubki smakowe będą w siódmym niebie!

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia