Reklama
Reklama

To ciasto bez pieczenia robiło furorę w PRL-u. Dziś też podbija serca gości

Ciasta bez pieczenia mają wielu miłośników, zwłaszcza wśród osób, które preferują nieskomplikowane przepisy. Tego rodzaju desery świetnie nadadzą się do popołudniowej kawki. Jednym z nich jest ciasto, którego głównymi składnikami są ryż preparowany oraz masa z krówek. Wypróbuj nasz przepis i zachwyć swoich gości niebanalnym poczęstunkiem, który był hitem PRL-u.

Składniki na ciasto bez pieczenia rodem z PRL-u

W czasach PRL-u czekolada była prawdziwą rzadkością. Zamiast niej na rynku królowały tzw. wyroby czekoladopodobne. Ograniczony dostęp do niektórych towarów spowodował, że powstało wiele prostych i zarazem bardzo pomysłowych przepisów, które wymagały niewielkiej liczby składników. Mowa tu o między innymi cieście z ryżem preparowanym i masą krówkową, które można zrobić bez używania piekarnika. Oto lista potrzebnych składników: 

  • 130 ml mleka; 
  • 100 g cukru; 
  • 300 g masła; 
  • 200 g mleka w proszku; 
  • 500 g krówek; 
  • 90 g ryżu preparowanego. 

Z poszczególnych składników powstają dwa rodzaje warstw. Do przygotowania ciasta przyda się również foremka o wymiarach 24x28 cm

Sposób przygotowania ciasta bez pieczenia. Przygotuj kultowy deser z PRL-u

Przygotowania ciasta bez pieczenia nie jest zbyt skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. Z przyrządzeniem smacznego deseru każdy powinien sobie poradzić. 

Na początek wlej mleko do garnka i wstaw na mały płomień. Rozpuść w nim cukier, doprowadź do wrzenia i wyłącz całość. Odstaw mleko do wystudzenia. 

Gdy mleko wystygnie, zacznij miksować je z 200 g masła. Gdy masa stanie się jednolita, stopniowo dodawaj do niej mleko w proszku

Pozostałe 100 g masła rozpuść w osobnym garnku. Dorzuć do niego krówki i delikatnie mieszaj. Po upływie czasu masa powinna uzyskać półpłynną konsystencję. Wówczas należy dodać ryż preparowany

W foremce umieść połowę masy z ryżem i krówkami. Potem wylej na nią mleczny krem i dodaj pozostałą część masy. Umieść foremkę w lodówce na około 5-6 godzin (jeśli jest taka możliwość, możesz je włożyć na całą noc). Po tym czasie ciasto będzie gotowe do zjedzenia. Poczęstowani goście będą wniebowzięci! 

Zobacz też:

Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne

Już nie masło orzechowe. Ten krem dobrze smakuje i działa na metabolizm

​Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia