Reklama
Reklama

To ciasto bez pieczenia robiło furorę w PRL-u. Dziś też podbija serca gości

Ciasta bez pieczenia mają wielu miłośników, zwłaszcza wśród osób, które preferują nieskomplikowane przepisy. Tego rodzaju desery świetnie nadadzą się do popołudniowej kawki. Jednym z nich jest ciasto, którego głównymi składnikami są ryż preparowany oraz masa z krówek. Wypróbuj nasz przepis i zachwyć swoich gości niebanalnym poczęstunkiem, który był hitem PRL-u.

Składniki na ciasto bez pieczenia rodem z PRL-u

W czasach PRL-u czekolada była prawdziwą rzadkością. Zamiast niej na rynku królowały tzw. wyroby czekoladopodobne. Ograniczony dostęp do niektórych towarów spowodował, że powstało wiele prostych i zarazem bardzo pomysłowych przepisów, które wymagały niewielkiej liczby składników. Mowa tu o między innymi cieście z ryżem preparowanym i masą krówkową, które można zrobić bez używania piekarnika. Oto lista potrzebnych składników: 

  • 130 ml mleka; 
  • 100 g cukru; 
  • 300 g masła; 
  • 200 g mleka w proszku; 
  • 500 g krówek; 
  • 90 g ryżu preparowanego. 

Z poszczególnych składników powstają dwa rodzaje warstw. Do przygotowania ciasta przyda się również foremka o wymiarach 24x28 cm

Sposób przygotowania ciasta bez pieczenia. Przygotuj kultowy deser z PRL-u

Przygotowania ciasta bez pieczenia nie jest zbyt skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. Z przyrządzeniem smacznego deseru każdy powinien sobie poradzić. 

Na początek wlej mleko do garnka i wstaw na mały płomień. Rozpuść w nim cukier, doprowadź do wrzenia i wyłącz całość. Odstaw mleko do wystudzenia. 

Gdy mleko wystygnie, zacznij miksować je z 200 g masła. Gdy masa stanie się jednolita, stopniowo dodawaj do niej mleko w proszku

Pozostałe 100 g masła rozpuść w osobnym garnku. Dorzuć do niego krówki i delikatnie mieszaj. Po upływie czasu masa powinna uzyskać półpłynną konsystencję. Wówczas należy dodać ryż preparowany

W foremce umieść połowę masy z ryżem i krówkami. Potem wylej na nią mleczny krem i dodaj pozostałą część masy. Umieść foremkę w lodówce na około 5-6 godzin (jeśli jest taka możliwość, możesz je włożyć na całą noc). Po tym czasie ciasto będzie gotowe do zjedzenia. Poczęstowani goście będą wniebowzięci! 

Zobacz też:

To pyszne ciasto pochodzi z Podlasia. Robi się je z aż 12 warstw

"Sałatka teściowej" od dawna króluje na moim stole. To nieoczywiste połączenie składników jest hitem

Ten napój pobudza lepiej, niż kawa. Przepis ma kilkaset lat

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia