Reklama
Reklama

Sernik a’la nutella bez pieczenia, rozpływający się w ustach. Dzieci pokochają ten deser

Nutella nie musi być tylko słodkim kremem, którym smarujemy pieczywo. Okazuje się, że można dodać ją do sernika. To czekoladowe ciasto rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie, dlatego stanie się ulubionym deser najmłodszych. Sprawdź prosty i szybki przepis.

Sernik a'la nutella bez pieczenia to uniwersalne ciasto, które można zrobić na każdą okazję. Warto przygotować je na święta lub na zwykłe, niedzielne spotkanie ze znajomymi. Sprawdzi się także jako deser dla dzieci, a nawet zamiennik tortu urodzinowego. 

Jakich składników potrzebujemy do sernika z nutellą?

Lista składników na sernik z nutellą nie jest długa, a produkty do przygotowania ciasta są dostępne o każdej porze roku. Czego zatem potrzebujemy?

Składniki na spód:

  • 250 g mleka w proszku;
  • 180 g cukru;
  • 125 g masła;
  • 70 ml wody;
  • 3 łyżki kakao;
  • 2  łyżki orzechów;
  • 150 g herbatników.

Składniki na masę serową:

  • 700 g twarogu na sernik z wiaderka;
  • 300 g nutelli;
  • 100 g cukru;
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%;
  • 3 łyżki kakao;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego. 

Jak zrobić sernik z nutellą? Prosty i szybki przepis

Przepis na sernik a'la nutella jest łatwy, ponieważ podzieliliśmy składniki na dwie części. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Musimy jednak schłodzić ciasto w lodówce. Jak zrobić ten czekoladowy sernik bez pieczenia?

  • Spód ciasta

Masło podgrzewamy w rondelku z wodą, do momentu rozpuszczenia. Następnie wsypujemy cukier i całość mieszamy. Później dodajemy jeszcze kakao, mieszamy ponownie i odstawiamy naczynie do przestygnięcia. 

W kolejnym kroku mielimy herbatniki i dzielimy je na dwie części. Jedną z nich mieszamy z mlekiem w proszku i masą kakaową, natomiast drugą łączymy z posiekanymi orzechami i dosypujemy ją do tej pierwszej, dokładnie mieszając. 

Spód należy umieścić w tortownicy, dociskając go łyżką. Tortownicę wstawiamy do lodówki. 

  • Masa serowa

Twaróg ucieramy z cukrem, dodajemy kakao, nutellę, ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki miksujemy. Z kolei śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając szpatułką. 

Następnie masę serową wykładamy równomiernie na spód ciasta, wyrównując ją. Sernik z nutellą warto udekorować polewą czekoladową, startą czekoladą lub posiekanymi orzechami. Możemy też oprószyć go za pomocą kakao. 

Zobacz też:

​Gotujesz bób? Koniecznie użyj tego dodatku, by podkręcić kolor i smak

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia