Reklama
Reklama

Błyskawiczne ciasto bez pieczenia z patelni. W roli głównej banany

Przedstawiamy sposób na wykonanie ciasta bananowego, który różni się znacznie od innych przepisów. Do tego słodkiego deseru używamy nie piekarnika, a patelni. To właśnie na niej pieczemy ciasto i smażymy nasze główne owoce. Ten deser będzie idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty.

Ciasta bez pieczenia to nie tylko desery przygotowane z biszkoptów, herbatników i  śmietany. Okazuje się, że masę na ciasto, można przelać nie na formę do piekarnika, a na patelnię. Dzięki temu zaoszczędzimy czas na nagrzewaniu urządzenia i długim pieczeniu. Ciasto bananowe z patelni zrobisz zaledwie w 30 minut

Składniki na ciasto bananowe bez pieczenia

Ciasto bananowe z patelni zrobimy w błyskawicznym tempie. Sprawdzi się idealnie, jeśli chcemy zrobić szybki, słodki deser bez użycia piekarnika. Składniki do jego przygotowania lub ich zamienniki zazwyczaj każdy z nas ma w kuchni.

Jakich zatem składników potrzebujemy do zrobienia ciasta bananowego z patelni? Oto lista:

  • 3 banany;
  • 20 g masła; 
  • 1 jajko;
  • 50 ml oleju;
  • 100 ml mleka;
  • 120 g mąki;
  • 50 g białego cukru;
  • 50 g brązowego cukru;
  • 8 g cukru waniliowego;
  • 8 g proszku do pieczenia;
  • 20 g kakao.

Cukier waniliowy możemy zastąpić ekstraktem waniliowym. Z kolei zamiennikiem kakao będzie rozpuszczona, gorzka czekolada. Można także użyć jednego rodzaju cukru. 

Przepis na ciasto bananowe z patelni

Aby przygotować ciasto bananowe, na początek musimy obrać banany ze skóry i przekroić je wzdłuż na połówki. Następnie na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy masło, wsypujemy brązowy cukier, który mieszamy do momentu jego karmelizacji. Następnie układamy na nim banany i wyłączamy palnik po minucie. 

W kolejnym kroku do miski wbijamy jajko i dodajemy do nich biały cukier. Te dwa składniki ubijamy, a następnie dolewamy olej i mleko oraz dosypujemy cukier waniliowy, ponownie mieszając całość. Później przesiewamy do miski mąkę, proszek do pieczenia i kakao

Tak przygotowaną masę wylewamy na banany i dopiero wtedy włączamy palnik. Ciasto bananowe pieczemy na patelni przez około 25 minut. Na koniec należy sprawdzić jego stan wykałaczką. Gdy ciasto jest suche w środku, to przerzucamy je na talerz dołem ku górze, aby wyeksponować skarmelizowane banany. 

Zobacz też:

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia