Błyskawiczne ciasto bez pieczenia z patelni. W roli głównej banany
Przedstawiamy sposób na wykonanie ciasta bananowego, który różni się znacznie od innych przepisów. Do tego słodkiego deseru używamy nie piekarnika, a patelni. To właśnie na niej pieczemy ciasto i smażymy nasze główne owoce. Ten deser będzie idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty.
Ciasta bez pieczenia to nie tylko desery przygotowane z biszkoptów, herbatników i śmietany. Okazuje się, że masę na ciasto, można przelać nie na formę do piekarnika, a na patelnię. Dzięki temu zaoszczędzimy czas na nagrzewaniu urządzenia i długim pieczeniu. Ciasto bananowe z patelni zrobisz zaledwie w 30 minut.
Ciasto bananowe z patelni zrobimy w błyskawicznym tempie. Sprawdzi się idealnie, jeśli chcemy zrobić szybki, słodki deser bez użycia piekarnika. Składniki do jego przygotowania lub ich zamienniki zazwyczaj każdy z nas ma w kuchni.
Jakich zatem składników potrzebujemy do zrobienia ciasta bananowego z patelni? Oto lista:
- 3 banany;
- 20 g masła;
- 1 jajko;
- 50 ml oleju;
- 100 ml mleka;
- 120 g mąki;
- 50 g białego cukru;
- 50 g brązowego cukru;
- 8 g cukru waniliowego;
- 8 g proszku do pieczenia;
- 20 g kakao.
Cukier waniliowy możemy zastąpić ekstraktem waniliowym. Z kolei zamiennikiem kakao będzie rozpuszczona, gorzka czekolada. Można także użyć jednego rodzaju cukru.
Aby przygotować ciasto bananowe, na początek musimy obrać banany ze skóry i przekroić je wzdłuż na połówki. Następnie na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy masło, wsypujemy brązowy cukier, który mieszamy do momentu jego karmelizacji. Następnie układamy na nim banany i wyłączamy palnik po minucie.
W kolejnym kroku do miski wbijamy jajko i dodajemy do nich biały cukier. Te dwa składniki ubijamy, a następnie dolewamy olej i mleko oraz dosypujemy cukier waniliowy, ponownie mieszając całość. Później przesiewamy do miski mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Tak przygotowaną masę wylewamy na banany i dopiero wtedy włączamy palnik. Ciasto bananowe pieczemy na patelni przez około 25 minut. Na koniec należy sprawdzić jego stan wykałaczką. Gdy ciasto jest suche w środku, to przerzucamy je na talerz dołem ku górze, aby wyeksponować skarmelizowane banany.
Zobacz też:
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!