Kopytka nie muszą być nudne. Wykonane z tego przepisu pokochają nie tylko dzieci
Wiosenne obiady powinny być kolorowe, lekkostrawne i pełne odżywczych składników. Wraz z nadejściem cieplejszych dni odstawiamy tłuste i rozgrzewające obiady. Wobec tego, co przygotowywać, aby czuć się pełnym energii? Przedstawiamy, nietypowe i kolorowe kopytka, które zachwycą całą rodzinę.
Idealnym daniem na wiosnę są zielone kopytka. Ich smak oraz aromat sprawia, że szybko znikają z talerza. W dodatku są one zastrzykiem witamin dla naszego ciała. Podpowiadamy, jak przygotować to smaczne i oryginalne danie tak, by zachwyciło wszystkich domowników.
Wiosna to idealny czas, żeby nie tylko zadbać o smak naszych obiadów, ale i o ich lekkostrawność oraz wartości odżywcze. Wobec tego warto zastąpić tradycyjne kopytka, czyli ziemniaczane kluseczki, najczęściej podawane z sosem lub mięsem, czymś znacznie lżejszym.
Świetną alternatywą są zielone kopytka, czyli klasyczna wersja wzbogacona o świeże zioła oraz szpinak. Ich nietypowy i zachwycający smak, sprawia, że danie to idealnie nadaje się na wiele różnych okazji, zarówno na rodzinny obiad, jak i uroczystą kolację.
Potrawę tę warto dodatkowo wzbogacić, smażąc ją na odrobinie masła i podając z parmezanem. Niektórzy zalecają podawanie zielonych kopytek z dodatkiem suszonych pomidorów, suszonej cebulki lub lekkiego kremu śmietanowego.
Czytaj również: Nie masz pomysłu na obiad? A może szybkie i sycące danie z piekarnika?
Samo przygotowanie pysznych, zielonych kopytek nie jest trudne. Chcąc podać ten nietypowy obiad, musimy wyposażyć się w kilka składników, które zbudują smak i aromat naszej potrawy. Oto niezbędne produkty do zrobienia tego dania:
- 500 g mączystych ziemniaków,
- 100 g mąki pszennej,
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta soli i pieprzu,
- kilka listków koperku,
- 1 jajko,
- 1 garść świeżego szpinaku baby,
- kilka listków natki pietruszki.
Przygotowywanie zielonych kopytek rozpoczynamy od przeciśnięcia przez praskę ugotowanych i ostudzonych ziemniaków. Następnie na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak. Czekamy, aż zwiędnie i dopiero wtedy doprawiamy go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Kolejnym krokiem jest przełożenie na stolnicę ziemniaków. Dodajemy do nich mąkę, zioła, jajko oraz ostudzony szpinak. Wszystkie składniki łączymy i razem zagniatamy. Przygotowane ciasto dzielimy na kilka cienkich wałków, a następnie wycinamy z nich kopytka.
Tak przygotowane zielone kopytka gotujemy w osolonym wrzątku, wrzucając je partiami. Czekamy, aż wypłyną na powierzchnię, a wtedy po 2-3 minutach odcedzamy je i wyciągamy. Kopytka możemy podsmażyć na maśle i doprawić według uznania.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki