Kopytka nie muszą być nudne. Wykonane z tego przepisu pokochają nie tylko dzieci
Wiosenne obiady powinny być kolorowe, lekkostrawne i pełne odżywczych składników. Wraz z nadejściem cieplejszych dni odstawiamy tłuste i rozgrzewające obiady. Wobec tego, co przygotowywać, aby czuć się pełnym energii? Przedstawiamy, nietypowe i kolorowe kopytka, które zachwycą całą rodzinę.
Idealnym daniem na wiosnę są zielone kopytka. Ich smak oraz aromat sprawia, że szybko znikają z talerza. W dodatku są one zastrzykiem witamin dla naszego ciała. Podpowiadamy, jak przygotować to smaczne i oryginalne danie tak, by zachwyciło wszystkich domowników.
Wiosna to idealny czas, żeby nie tylko zadbać o smak naszych obiadów, ale i o ich lekkostrawność oraz wartości odżywcze. Wobec tego warto zastąpić tradycyjne kopytka, czyli ziemniaczane kluseczki, najczęściej podawane z sosem lub mięsem, czymś znacznie lżejszym.
Świetną alternatywą są zielone kopytka, czyli klasyczna wersja wzbogacona o świeże zioła oraz szpinak. Ich nietypowy i zachwycający smak, sprawia, że danie to idealnie nadaje się na wiele różnych okazji, zarówno na rodzinny obiad, jak i uroczystą kolację.
Potrawę tę warto dodatkowo wzbogacić, smażąc ją na odrobinie masła i podając z parmezanem. Niektórzy zalecają podawanie zielonych kopytek z dodatkiem suszonych pomidorów, suszonej cebulki lub lekkiego kremu śmietanowego.
Czytaj również: Nie masz pomysłu na obiad? A może szybkie i sycące danie z piekarnika?
Samo przygotowanie pysznych, zielonych kopytek nie jest trudne. Chcąc podać ten nietypowy obiad, musimy wyposażyć się w kilka składników, które zbudują smak i aromat naszej potrawy. Oto niezbędne produkty do zrobienia tego dania:
- 500 g mączystych ziemniaków,
- 100 g mąki pszennej,
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta soli i pieprzu,
- kilka listków koperku,
- 1 jajko,
- 1 garść świeżego szpinaku baby,
- kilka listków natki pietruszki.
Przygotowywanie zielonych kopytek rozpoczynamy od przeciśnięcia przez praskę ugotowanych i ostudzonych ziemniaków. Następnie na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak. Czekamy, aż zwiędnie i dopiero wtedy doprawiamy go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Kolejnym krokiem jest przełożenie na stolnicę ziemniaków. Dodajemy do nich mąkę, zioła, jajko oraz ostudzony szpinak. Wszystkie składniki łączymy i razem zagniatamy. Przygotowane ciasto dzielimy na kilka cienkich wałków, a następnie wycinamy z nich kopytka.
Tak przygotowane zielone kopytka gotujemy w osolonym wrzątku, wrzucając je partiami. Czekamy, aż wypłyną na powierzchnię, a wtedy po 2-3 minutach odcedzamy je i wyciągamy. Kopytka możemy podsmażyć na maśle i doprawić według uznania.
Zobacz też:
Moja babcia nie daje chrzanu do ogórków kiszonych. Zamiast nich do słoika wkłada to
Zrób na Dzień Dziecka zamiast pancakes. Idealne na wspólne śniadanie
Wiosną zdeklasują nawet ruskie. Zrób te pierogi, póki trwa sezon