Reklama
Reklama

Kultowe ciasto z galaretką, które wygląda jak z najlepszej cukierni. Zrobisz je bez pieczenia

Ciasto z galaretką to doskonały wybór, kiedy tęsknisz za latem. Nawet kiedy brakuje świeżych owoców, masz szansę uzyskać ich smak dzięki mrożonkom oraz owocowym galaretkom. To ciasto przygotujesz niezwykle szybko, a już po kilku godzinach w lodówce będziesz mógł cieszyć się jego smakiem. Herbatniki, śmietanka i owoce to doskonałe połączenie, które przypadnie do gustu każdemu. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj to szybkie ciasto.

Ciasto z galaretką to propozycja dla osób, które nie przepadają za tradycyjnymi wypiekami. Dzięki galaretkom oraz prostemu śmietanowemu kremowi ciasto przygotowuje się banalnie prosto i szybko. Wystarczy, ułożyć kolejne warstwy i wstawić je do lodówki. Jest lekkie, orzeźwiające i bardzo owocowe. Sprawdź, jak je przygotować.

Ciastko z galaretką bez pieczenia. Składniki:

  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 2 galaretki o innym smaku,
  • 500 ml gorącej wody,
  • 1 kg mrożonych truskawek,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 1 serek mascarpone,
  • herbatniki.

Zobacz także: Wyjmij ciastka i zalej je kremem czekoladowym. Błyskawiczny przepis na obłędne ciasto bez pieczenia

Jak przygotować kultowe ciastko z galaretką?

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia galaretki we wrzącej wodzie. Różne smaki galaretki rozpuszczamy w dwóch różnych naczyniach. Odstawiamy ją do chłodnego miejsca, aby zaczęła tężeć.

W czasie, kiedy galaretka stygnie blendujemy owoce i dodajemy do nich dwie łyżki cukru. Do masy dodajemy przestudzoną galaretkę truskawkową. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę z serkiem mascarpone i z dwoma łyżkami cukru pudru.

Przechodzimy do układania ciasta. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na dnie herbatniki. Na nie wylewamy przygotowaną wcześniej masę truskawkową. Na niej układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie wykładamy masę śmietanową. Ponownie układamy herbatniki i kończymy ciasto, wylewając na wierzch drugą tężejącą galaretkę.

Ciasto wkładamy do lodówki i czekamy, aż galaretki stężeją. Już po kilku godzinach będzie gotowe do podania.

Zobacz też:

Dzieci pokochają truskawki w tej formie. Zrób więcej, bo zajadać się będzie cała rodzina

Te lody zasmakują wszystkim. Wymyślił je Robert Makłowicz

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia