Reklama
Reklama

Kultowe ciasto z galaretką, które wygląda jak z najlepszej cukierni. Zrobisz je bez pieczenia

Ciasto z galaretką to doskonały wybór, kiedy tęsknisz za latem. Nawet kiedy brakuje świeżych owoców, masz szansę uzyskać ich smak dzięki mrożonkom oraz owocowym galaretkom. To ciasto przygotujesz niezwykle szybko, a już po kilku godzinach w lodówce będziesz mógł cieszyć się jego smakiem. Herbatniki, śmietanka i owoce to doskonałe połączenie, które przypadnie do gustu każdemu. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj to szybkie ciasto.

Ciasto z galaretką to propozycja dla osób, które nie przepadają za tradycyjnymi wypiekami. Dzięki galaretkom oraz prostemu śmietanowemu kremowi ciasto przygotowuje się banalnie prosto i szybko. Wystarczy, ułożyć kolejne warstwy i wstawić je do lodówki. Jest lekkie, orzeźwiające i bardzo owocowe. Sprawdź, jak je przygotować.

Ciastko z galaretką bez pieczenia. Składniki:

  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 2 galaretki o innym smaku,
  • 500 ml gorącej wody,
  • 1 kg mrożonych truskawek,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 1 serek mascarpone,
  • herbatniki.

Zobacz także: Wyjmij ciastka i zalej je kremem czekoladowym. Błyskawiczny przepis na obłędne ciasto bez pieczenia

Jak przygotować kultowe ciastko z galaretką?

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia galaretki we wrzącej wodzie. Różne smaki galaretki rozpuszczamy w dwóch różnych naczyniach. Odstawiamy ją do chłodnego miejsca, aby zaczęła tężeć.

W czasie, kiedy galaretka stygnie blendujemy owoce i dodajemy do nich dwie łyżki cukru. Do masy dodajemy przestudzoną galaretkę truskawkową. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę z serkiem mascarpone i z dwoma łyżkami cukru pudru.

Przechodzimy do układania ciasta. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na dnie herbatniki. Na nie wylewamy przygotowaną wcześniej masę truskawkową. Na niej układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie wykładamy masę śmietanową. Ponownie układamy herbatniki i kończymy ciasto, wylewając na wierzch drugą tężejącą galaretkę.

Ciasto wkładamy do lodówki i czekamy, aż galaretki stężeją. Już po kilku godzinach będzie gotowe do podania.

Zobacz też:

​Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić

To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni

Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia