Reklama
Reklama

Wyjmij ciastka i zalej je kremem czekoladowym. Błyskawiczny przepis na obłędne ciasto bez pieczenia

Jeśli szukasz prostego i pysznego sposobu na ciasto bez pieczenia, to ten przepis jest dla ciebie. Nie potrzebujesz piekarnika, wystarczy kilka składników i folia spożywcza. To idealna propozycja na szybki deser lub podwieczorek dla wszystkich łasuchów.

Czekasz na gości, którzy mają pojawić się za godzinę albo po prostu masz ochotę na coś słodkiego? Potrzebujesz paczki ciastek, kremu orzechowego, czekolady i kubeczka śmietany, a w mig przygotujesz przepyszne ciasto bez pieczenia. Nie wierzysz? Sprawdź sama i zaskocz swoich gości tym niezwykłym deserem.

Czekoladowe ciasto bez pieczenia

Jeśli uwielbiasz zajadać się Nutellą, to ten smakołyk zabierze twoje kubki smakowe do innego wymiaru. Koniecznie sprawdź przepis. Tego ciasta nie musisz piec w piekarniku ani czekać aż wyrośnie. Po prostu zmiksuj wszystkie składniki, schłodź i delektuj się smakiem. Deser będzie gotowy w zaledwie pół godziny.

Składniki na ciasto:

  • 150 g Nutelli,
  • 40 ml mleka,
  • 300 g herbatników,
  • 150 g masła.

Składniki na krem:

  • 100 g białej czekolady,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g wiórków z kokosa,
  • 250 ml śmietany 30%,
  • 1 banan,
  • 100 g cukru pudru.

Najpierw pokrusz herbatniki i bardzo drobno je rozetrzyj. Dodaj Nutellę oraz roztopione masło, a całość wymieszaj na gładką masę.  

Następnie do tak przygotowanej masy wlej mleko i kontynuuj miksowanie. Na blacie lub stolnicy rozłóż folię spożywczą i uformuj na niej prostokątny placek o grubości 1 cm.

Śmietankę przelej do miski i korzystając z miksera, ubij ją na sztywno. Dodaj do niej cukier puder i wiórki kokosowe. Całość ponowie wymieszaj. Gotowy krem ze śmietany rozłóż na herbatnikowym placku.

Banana obranego ze skórki ułoż równoległe do krótszego boku placka. Później, korzystając z foli, zacznij zawijać ciasto w rulon od strony banana.

Roztopioną białą czekoladę wylej na kolejnym kawałku foli. Drugą warstwę przygotuj z roztopionej gorzkiej czekolady. Na dwóch warstwach czekolady połóż wcześniej przygotowany rulon z ciasta i ciasno go zawiń.

Całość umieść w lodówce na około pół godziny, aż czekolada stężeje. Gotowy deser pokrój na kawałki i podaj gościom.

Zobacz też:

Już nie masło orzechowe. Ten krem dobrze smakuje i działa na metabolizm

​Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta

Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia | przekąski