Reklama
Reklama

Wystarczą banany i ciasto francuskie, by zrobić obłędnie smaczny deser. Koniecznie wypróbuj

Banany i ciasto francuskie to niezwykła kombinacja smaków, którą można wyczarować w zaciszu swojej kuchni. Ten banalnie prosty przepis na deser z patelni połączy soczystość bananów z chrupkością ciasta francuskiego. Słodką przekąskę przyrządzisz w zaledwie 10 minut. Przygotuj się na niebiańską ucztę i zachwyty rodziny.

Banany w cieście francuskim - dużo zdrowia z małym grzeszkiem 

Banany nie tylko zachwycają smakiem, ale również niosą ze sobą szereg korzyści zdrowotnych. Są bogatym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wspiera funkcje serca. Dostarczają też cennych witamin, takich jak witamina C i B6, wzmacniających układ odpornościowy oraz regulujących metabolizm. Oprócz tego banany zawierają błonnik, który wspomaga trawienie i utrzymuje uczucie sytości. To istotny walor dla osób dbających o linię.  

Na przeciwnym brzegu leży ciasto francuskie. Jest dość kaloryczne, a jego głównym składnikiem są węglowodany i tłuszcze. Jego odrobina nada jednak bananom wyjątkowej chrupkości. Kupując ciasto francuskie, zwróć uwagę na to, by miało jak najprostszy skład. 

W połączeniu z ciastem francuskim, banany stworzą nie tylko pyszny, ale i względnie zdrowy deser

Przepis na banany w cieście francuskim 

Przepis na banany w cieście francuskim jest szybki i prosty. Sekret tkwi w składnikach - banany powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Im mniej składników ma ciasto francuskie, tym lepiej. Będą ci potrzebne:  

  • 3 dojrzałe banany;  
  • arkusz ciasta francuskiego;  
  • mąka do stolnicy; 
  • olej do głębokiego smażenia.  

Na stolnicę wysyp mąkę, rozłóż na niej ciasto francuskie i rozwałkuj tak, by miało grubość 3 mm. Ciasto potnij na paski o szerokości 4 cm i zawiń w nie banany. Następnie owinięte ciastem banany pokrój na kawałki o długości 3 cm. Rozgrzej w garnku olej i ostrożnie wrzucaj do niego kawałki bananów. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmij przysmaki i połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie tłuszcz. Podawaj posypane cukrem pudrem lub cynamonem. W wersji de luxe możesz maczać je w czekoladzie.  

Czytaj też: Dodaj dwa składniki do ciasta na naleśniki, a zmienią kolor i smak. Idealne na śniadanie dla dzieci

Banany w cieście francuskim - wersja fit 

Osoby dbające o wagę mogą się trochę przerazić potrawy smażonej na głębokim tłuszczu. Jest na to sposób. Banany w cieście francuskim można przygotować w piekarniku. Nie wymaga on użycia wielkich ilości tłuszczu. 

Pamiętaj, aby w wersji fit "zamknąć" banany w cieście francuskim. Możesz plasterki bananów przykryć kwadracikami ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 - 220 stopni Celsjusza. Kieruj się przy tym temperaturą podaną na opakowaniu ciasta. Tuż przed podaniem możesz deser posypać cynamonem lub polać miodem.

Zobacz też:

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Jedz to na śniadanie

Ten turecki deser jest idealny do czarnej kawy. Nie zawiera mąki ani jajek

Te marynowane grzybki nie mają sobie równych. Robotę robi dodatek na ostro

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta bez pieczenia