Reklama
Reklama

Wystarczą banany i ciasto francuskie, by zrobić obłędnie smaczny deser. Koniecznie wypróbuj

Banany i ciasto francuskie to niezwykła kombinacja smaków, którą można wyczarować w zaciszu swojej kuchni. Ten banalnie prosty przepis na deser z patelni połączy soczystość bananów z chrupkością ciasta francuskiego. Słodką przekąskę przyrządzisz w zaledwie 10 minut. Przygotuj się na niebiańską ucztę i zachwyty rodziny.

Banany w cieście francuskim - dużo zdrowia z małym grzeszkiem 

Banany nie tylko zachwycają smakiem, ale również niosą ze sobą szereg korzyści zdrowotnych. Są bogatym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wspiera funkcje serca. Dostarczają też cennych witamin, takich jak witamina C i B6, wzmacniających układ odpornościowy oraz regulujących metabolizm. Oprócz tego banany zawierają błonnik, który wspomaga trawienie i utrzymuje uczucie sytości. To istotny walor dla osób dbających o linię.  

Na przeciwnym brzegu leży ciasto francuskie. Jest dość kaloryczne, a jego głównym składnikiem są węglowodany i tłuszcze. Jego odrobina nada jednak bananom wyjątkowej chrupkości. Kupując ciasto francuskie, zwróć uwagę na to, by miało jak najprostszy skład. 

W połączeniu z ciastem francuskim, banany stworzą nie tylko pyszny, ale i względnie zdrowy deser

Przepis na banany w cieście francuskim 

Przepis na banany w cieście francuskim jest szybki i prosty. Sekret tkwi w składnikach - banany powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Im mniej składników ma ciasto francuskie, tym lepiej. Będą ci potrzebne:  

  • 3 dojrzałe banany;  
  • arkusz ciasta francuskiego;  
  • mąka do stolnicy; 
  • olej do głębokiego smażenia.  

Na stolnicę wysyp mąkę, rozłóż na niej ciasto francuskie i rozwałkuj tak, by miało grubość 3 mm. Ciasto potnij na paski o szerokości 4 cm i zawiń w nie banany. Następnie owinięte ciastem banany pokrój na kawałki o długości 3 cm. Rozgrzej w garnku olej i ostrożnie wrzucaj do niego kawałki bananów. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmij przysmaki i połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie tłuszcz. Podawaj posypane cukrem pudrem lub cynamonem. W wersji de luxe możesz maczać je w czekoladzie.  

Czytaj też: Dodaj dwa składniki do ciasta na naleśniki, a zmienią kolor i smak. Idealne na śniadanie dla dzieci

Banany w cieście francuskim - wersja fit 

Osoby dbające o wagę mogą się trochę przerazić potrawy smażonej na głębokim tłuszczu. Jest na to sposób. Banany w cieście francuskim można przygotować w piekarniku. Nie wymaga on użycia wielkich ilości tłuszczu. 

Pamiętaj, aby w wersji fit "zamknąć" banany w cieście francuskim. Możesz plasterki bananów przykryć kwadracikami ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 - 220 stopni Celsjusza. Kieruj się przy tym temperaturą podaną na opakowaniu ciasta. Tuż przed podaniem możesz deser posypać cynamonem lub polać miodem.

Zobacz też:

Łosoś i szparagi w roli głównej. Prosty przepis, a smakuje jak w najdroższej restauracji

Do mizerii dodaj ten składnik. Jest nietypowy, ale znakomicie podkręca smak

Ciasto z truskawkami bez pieczenia. W sam raz na rodzinne spotkanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta bez pieczenia