Tak puszystego ciasta drożdżowego jeszcze nie jadłeś. Zrobisz je z owocami z kompotu
Puszyste ciasto drożdżowe jest banalnie proste w przygotowaniu, a każdy zje je z chęcią. Już sam jego zapach sprawia, że zaczyna nam cieknąć ślinka. Dodaj do niego owoce z kompotu, a będzie jeszcze pyszniejsze niż zwykle.
Miękkie, wilgotne i puchate ciasto drożdżowe to smak dzieciństwa, do którego chętnie wracamy. Jego górę najczęściej posypujemy chrupiącą i słodką kruszonką. Tym razem oprócz kruszonki na górę dodaj owoce z kompotu, a domowy napój zostaw do popicia ciasta. Razem stworzą idealną kompozycję na niedzielny deser.
Lista potrzebnych produktów została podzielona na trzy części. Pierwsza z nich obejmuje składniki przeznaczone do zrobienia zaczynu, druga do zrobienia ciasta drożdżowego, a trzecia do przygotowania kruszonki. Jest ich naprawdę niewiele i są łatwo dostępne.
Do wykonania zaczynu niezbędne będą:
- 1 szklanka mleka;
- 50 g świeżych drożdży;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 1 łyżka cukru.
Do ciasta użyjesz:
- 500 g mąki pszennej;
- 3 jajka;
- 1/2 szklanki cukru;
- 100 g masła;
- zaczyn;
- owoce z kompotu.
Kruszonkę za to zrobisz, używając:
- 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 szklanki cukru;
- 100 g zimnego masła.
Do tego będziesz potrzebować także formy do pieczenia ciast o wymiarach 20x30 cm.
Czytaj także: Szybkie ciasto z owocami, mięciutkie i puszyste jak chmurka. Nie musisz nawet wyciągać miksera
Do rondelka wlej mleko i dosyp cukier. Mieszankę podgrzej, aż białe kryształy rozpuszczą się.
Do ciepłego, ale nie gorącego mleka pokrusz drożdże. Dodaj mąkę i całość wymieszaj. Gotowy zaczyn odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Jajka wbij do miski, wsyp do nich cukier i dokładnie zmiksuj. Do masy dosyp mąkę i wlej zaczyn.
Składniki zacznij wyrabiać ze sobą w dłoniach. Jeśli masa za bardzo się klei, dosypuj po trochu mąki, aż zacznie łatwo odchodzić od palców.
Masło rozpuść w rondelku, a gdy przestygnie, dolej je do wyrabianego ciasta. Całość dalej wyrabiaj w dłoniach, aż osiągnie jednolitą konsystencję. Po tym ciasto drożdżowe odstaw pod przykryciem na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce. Przez ten czas powinno znacząco zwiększyć swoją objętość.
W osobnym naczyniu utrzyj wszystkie składniki niezbędne do zrobienia kruszonki tj. mąkę pszenną, cukier oraz zimne masło.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na jego wierzchu ułóż owoce z kompotu, a następnie posyp je kruszonką. Całość odstawiamy na kolejne 15 minut.
Ciasto drożdżowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 30-35 minut. Po tym czasie wyciągnij je z piekarnika i zostaw do ostudzenia. Na koniec możesz je oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz też:
Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni
Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd