Reklama
Reklama

Tak puszystego ciasta drożdżowego jeszcze nie jadłeś. Zrobisz je z owocami z kompotu

Puszyste ciasto drożdżowe jest banalnie proste w przygotowaniu, a każdy zje je z chęcią. Już sam jego zapach sprawia, że zaczyna nam cieknąć ślinka. Dodaj do niego owoce z kompotu, a będzie jeszcze pyszniejsze niż zwykle.

Miękkie, wilgotne i puchate ciasto drożdżowe to smak dzieciństwa, do którego chętnie wracamy. Jego górę najczęściej posypujemy chrupiącą i słodką kruszonką. Tym razem oprócz kruszonki na górę dodaj owoce z kompotu, a domowy napój zostaw do popicia ciasta. Razem stworzą idealną kompozycję na niedzielny deser.

Składniki na ciasto drożdżowe z owocami

Lista potrzebnych produktów została podzielona na trzy części. Pierwsza z nich obejmuje składniki przeznaczone do zrobienia zaczynu, druga do zrobienia ciasta drożdżowego, a trzecia do przygotowania kruszonki. Jest ich naprawdę niewiele i są łatwo dostępne.

Do wykonania zaczynu niezbędne będą:

  • 1 szklanka mleka;
  • 50 g świeżych drożdży;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 1 łyżka cukru.

Do ciasta użyjesz:

  • 500 g mąki pszennej;
  • 3 jajka;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 100 g masła;
  • zaczyn;
  • owoce z kompotu.

Kruszonkę za to zrobisz, używając:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 100 g zimnego masła.

Do tego będziesz potrzebować także formy do pieczenia ciast o wymiarach 20x30 cm.

Czytaj także: Szybkie ciasto z owocami, mięciutkie i puszyste jak chmurka. Nie musisz nawet wyciągać miksera

Krok 1

Do rondelka wlej mleko i dosyp cukier. Mieszankę podgrzej, aż białe kryształy rozpuszczą się.

Krok 2

Do ciepłego, ale nie gorącego mleka pokrusz drożdże. Dodaj mąkę i całość wymieszaj. Gotowy zaczyn odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

Krok 3

Jajka wbij do miski, wsyp do nich cukier i dokładnie zmiksuj. Do masy dosyp mąkę i wlej zaczyn.

Krok 4

Składniki zacznij wyrabiać ze sobą w dłoniach. Jeśli masa za bardzo się klei, dosypuj po trochu mąki, aż zacznie łatwo odchodzić od palców.

Krok 5

Masło rozpuść w rondelku, a gdy przestygnie, dolej je do wyrabianego ciasta. Całość dalej wyrabiaj w dłoniach, aż osiągnie jednolitą konsystencję. Po tym ciasto drożdżowe odstaw pod przykryciem na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce. Przez ten czas powinno znacząco zwiększyć swoją objętość.

Krok 6

W osobnym naczyniu utrzyj wszystkie składniki niezbędne do zrobienia kruszonki tj. mąkę pszenną, cukier oraz zimne masło.

Krok 7

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na jego wierzchu ułóż owoce z kompotu, a następnie posyp je kruszonką. Całość odstawiamy na kolejne 15 minut.

Krok 8

Ciasto drożdżowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 30-35 minut. Po tym czasie wyciągnij je z piekarnika i zostaw do ostudzenia. Na koniec możesz je oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz też:

​Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić

To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni

Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta