To ciasto drożdżowe zrobisz bez wyrabiania. Nie ubrudzisz rąk, a wyrośnie w mig
Wyrabianie ciasta drożdżowego często kojarzy się z bałaganem w całej kuchni, dużą ilością brudnych naczyń, a także uporczywymi drobinkami ciasta za paznokciami. Na szczęście jest na to sposób, dzięki któremu przygotujesz obłędnie smaczne i puszyste ciasto bez brudzenia rąk. Wystarczy, że użyjesz jednego przedmiotu, który znajdziesz w swojej kuchennej szufladzie.
Pomimo fantastycznego smaku, wiele osób rezygnuje z przygotowywania ciasta drożdżowego. Bałagan, rozsypana mąka i stos brudnych naczyń do mycia zdecydowanie do tego nie zachęcają. Na szczęście z wykorzystaniem tego patentu raz na zawsze pożegnasz się z uporczywym wyrabianiem ciasta. Od teraz ciasto drożdżowe regularnie będzie pojawiać się w twoim domu.
Bez dwóch zdań wypieki drożdżowe są najbardziej smaczne i lubiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Zwłaszcza te domowego wyrobu, które zachwycą absolutnie każdego. Przygotowanie takiego ciasta drożdżowego wiąże się jednak z bałaganem oraz sporą ilością pracy. Może się to zmienić, za pomocą jednego sprytnego triku.
Dzięki niemu męczące wyrabianie ciasta oraz brudne dłonie nie będą już więcej problemem. Jedyne co musisz zrobić to wyciągnąć z szuflady... woreczek strunowy. Ten niepozorny przedmiot odmieni przygotowywanie ciasta drożdżowego o 180 stopni. Przede wszystkim z pomocą woreczka wyrośnie błyskawicznie, a kuchnia dalej będzie lśnić czystością. Koniec z rozsypaną mąką i stertą brudnych naczyń.
Wystarczy tradycyjne ręczne wyrabianie ciasta zamienić na przygotowanie ciasta drożdżowego w worku. To o wiele prostsze i szybsze rozwiązanie, dzięki któremu drożdżowe wypieki są możliwe nawet spontanicznie, przy małej ilości czasu. Nie posiadając robota kuchennego, woreczek strunowy jest genialnym rozwiązaniem, które da niesamowite i smaczne efekty.
Przeczytaj również: Zblenduj te warzywa i podaj dzieciom do kanapek. Będą jadły chętnie, jak krem czekoladowy
Ten prosty przepis na obłędne ciasto drożdżowe zachwyci każdego. Od teraz będzie to jeden z prostszych wypieków, który możesz przygotować na różne, nawet te niespodziewane okazje. Ciasto drożdżowe jeszcze nigdy nie było tak proste w przygotowaniu. Wystarczy odpowiedniej wielkości foliowy worek strunowy oraz następujące składniki na ciasto:
- 4 g suszonych drożdży
- 250 g mąki
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- Szczypta soli
Mając przygotowane wszystkie składniki, do foliowego worka wsyp cukier, cukier wanilinowy, sól i drożdże, a także wbij jajko. Następnie wlej mleko, zasuń woreczek strunowy i delikatnie za pomocą placów połącz składniki. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj, tak aby ciasto w worku stało się jednorodne.
Szczelnie zamknięty woreczek odstaw na pół godziny do pojemnika z ciepłą wodą. W tym czasie ciasto powinno wyrosnąć. Wyjmij je więc delikatnie z woreczka i umieść w wysmarowanej blaszce. Jeśli chcesz, dodaj dodatki, takie jak jabłko, rodzynki czy cynamon. Ponownie pozostaw ciasto na około 30 minut, po czym wsadź je do rozgrzanego na 180 st. C piekarnika. Piecz przez około 20-25 minut. Po upływie czasu wyciągnij ciasto, pozostaw do wystygnięcia i ciesz się obłędnym wypiekiem drożdżowym.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki