Oto sekret puszystego i miękkiego ciasta drożdżowego. Zasmakuje nawet teściowej
Babcine sposoby na ciasta nigdy nie zawodzą. Tak jest i tym razem. Babcia poleciła mi, aby włożyć trochę siły w przygotowanie tego puszystego wypieku. Musimy je parę razy "uderzyć". Sprawdź trik, który nigdy nie zawodzi.
Istnieje wiele przepisów na ciasto drożdżowe, jednak po przetestowaniu wielu i tak najlepsze wychodzi to z przepisu babci. Staruszki doskonale wiedzą, co zrobić, aby ciasto było miękkie i puszyste. Ważny jest etap wyrabiania masy, po którym należy wykonać pewien sprawdzony trik. Jeśli włożysz w przygotowanie ciasta drożdżowego trochę siły, to efekty przerosną twoje oczekiwania.
Aby zrobić miękkie i puszyste ciasto drożdżowe potrzebny jest konkretny patent. Zanim jednak zdradzimy sekret babci, przypomnijmy najważniejsze zasady w robieniu drożdżowca, które również przyczyniają się do udanego wypieku.
Przed wyrośnięciem ciasta drożdżowego konieczne jest jego wyrabianie, wałkowanie i składanie i to na te etapy zwracamy szczególną uwagę. Pamiętajmy również o tym, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową, natomiast mleko musi być ciepłe, lecz nie gorące. Samo ciasto drożdżowe należy wyrabiać przez co najmniej 15 - 20 minut. Co w przypadku, gdy nawet zachowując te zasady, drożdżowiec nie wychodzi taki, jakbyśmy chcieli?
Po spełnieniu głównych zasad w przygotowywaniu ciasta drożdżowego zazwyczaj przystępujemy do formowania go w strucle, chałki, pączki lub bułeczki, lecz w tym momencie warto wdrożyć babciny trik. Mowa o uderzaniu pięścią w wyrośnięte ciasto. Dlaczego ten sposób jest aż tak skuteczny?
Ciasto drożdżowe po ubijaniu go pięścią wyjdzie miękkie i puszyste ze względu na proste działanie chemiczne. W trakcie fermentacji drożdżowej w cieście gromadzą się gazy. W związku z tym musimy uderzać w ciasto, aby pozbyć się ich.
Masa bez gazów jest zupełnie inna. Gluten staje się rozciągnięty, a przez to wypiek wychodzi puszysty i miękki. Przy najbliższej okazji wypróbuj "boksowanie" ciasta drożdżowego, a zobaczysz ogromną różnicę.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki