Reklama
Reklama

Oto sekret puszystego i miękkiego ciasta drożdżowego. Zasmakuje nawet teściowej

Babcine sposoby na ciasta nigdy nie zawodzą. Tak jest i tym razem. Babcia poleciła mi, aby włożyć trochę siły w przygotowanie tego puszystego wypieku. Musimy je parę razy "uderzyć". Sprawdź trik, który nigdy nie zawodzi.

Istnieje wiele przepisów na ciasto drożdżowe, jednak po przetestowaniu wielu i tak najlepsze wychodzi to z przepisu babci. Staruszki doskonale wiedzą, co zrobić, aby ciasto było miękkie i puszyste. Ważny jest etap wyrabiania masy, po którym należy wykonać pewien sprawdzony trik. Jeśli włożysz w przygotowanie ciasta drożdżowego trochę siły, to efekty przerosną twoje oczekiwania

Stosuj te zasady w robieniu ciasta drożdżowego

Aby zrobić miękkie i puszyste ciasto drożdżowe potrzebny jest konkretny patent. Zanim jednak zdradzimy sekret babci, przypomnijmy najważniejsze zasady w robieniu drożdżowca, które również przyczyniają się do udanego wypieku. 

Przed wyrośnięciem ciasta drożdżowego konieczne jest jego wyrabianie, wałkowanie i składanie i to na te etapy zwracamy szczególną uwagę. Pamiętajmy również o tym, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową, natomiast mleko musi być ciepłe, lecz nie gorące. Samo ciasto drożdżowe należy wyrabiać przez co najmniej 15 - 20 minut. Co w przypadku, gdy nawet zachowując te zasady, drożdżowiec nie wychodzi taki, jakbyśmy chcieli?

Ubij ciasto drożdżowe pięścią

Po spełnieniu głównych zasad w przygotowywaniu ciasta drożdżowego zazwyczaj przystępujemy do formowania go w strucle, chałki, pączki lub bułeczki, lecz w tym momencie warto wdrożyć babciny trik. Mowa o uderzaniu pięścią w wyrośnięte ciasto. Dlaczego ten sposób jest aż tak skuteczny?

Ciasto drożdżowe po ubijaniu go pięścią wyjdzie miękkie i puszyste ze względu na proste działanie chemiczne. W trakcie fermentacji drożdżowej w cieście gromadzą się gazy. W związku z tym musimy uderzać w ciasto, aby pozbyć się ich. 

Masa bez gazów jest zupełnie inna. Gluten staje się rozciągnięty, a przez to wypiek wychodzi puszysty i miękki. Przy najbliższej okazji wypróbuj "boksowanie" ciasta drożdżowego, a zobaczysz ogromną różnicę. 

Zobacz też:

​Gotujesz bób? Koniecznie użyj tego dodatku, by podkręcić kolor i smak

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta