Ekspresowe ciasto, które kochają wszyscy goście. Zrobisz je na ostatnią chwilę
Zdarza się, że w progu naszego domu stają niezapowiedziani goście. Chcemy ich jak najlepiej przyjąć, ale brakuje nam czasu na przygotowanie deseru czy upieczenie ciasta. Wtedy to z pomocą przychodzi szybki i prosty przepis na delikatne cytrynowe ciasto bez pieczenia, które zrobimy z zaledwie trzech składników. Sprawdź, jak je przygotować.
Przygotowanie tego smacznego i delikatnego jak chmurka ciasta nie zajmie nam wiele czasu i poradzi sobie z tym nawet amator kulinarny. Jednak największą zaletą tego przepisu jest niesamowity smak deseru, który zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Podpowiadamy, jak zrobić łatwe ciasto bez pieczenia.
Kremowe i smaczne ciasto przygotujemy bez pieczenia. Co więcej, nie musimy włożyć w zrobienie go wiele pracy oraz czasu, a będzie pyszne i efektowne. Dzięki temu deserowi zachwycimy naszych gości, nawet gdy nie spodziewaliśmy się ich wizyty i nie mieliśmy czasu nic upiec.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy jedynie trzech składników. Tylko tyle produktów wystarczy nam do stworzenia smakowitego ciasta. Oczywiście możemy wzbogacić przepis, dodając do masy skórkę pomarańczy, waniliowy aromat czy nawet kawę rozpuszczalną.
Dodatkowo z ciastem świetnie będą komponowały się lody oraz świeże owoce. Polecane jest także połączenie delikatnego smaku deseru z owocowymi musami na gorąco, które znakomicie wtapiają się w kremową strukturę ciasta. Wszystkie te pomysły mogą wzbogacić smak naszego deseru, jednak i bez tego nasze ciasto będzie zachwycało i znakomicie smakowało.
Czytaj również: Łosoś z piekarnika już nigdy nie wyjdzie suchy. Wystarczy, że będziesz pamiętać o tym dodatku
Przygotowanie tego pysznego ciasta nie zajmie nam wiele czasu. Co więcej, wystarczą trzy proste składniki, aby móc zrobić szybki deser, gdy pojawiają się niezapowiedziani goście. Jedyne co musimy mieć w domu, to:
- 600 g herbatników,
- 800 g mleka zagęszczonego,
- 3 cytryny.
Samo zrobienie ciasta nie jest skomplikowane. Na początek musimy wycisnąć sok z naszych cytryn. Następnie łączymy go z zagęszczonym mlekiem. Całość dokładnie miksujemy na wysokich obrotach, aż do chwili, gdy powstanie jednolita masa.
Kolejnym krokiem jest wyłożenie folią spożywczą blachy o wymiarach 20 × 20. Na dnie układamy ciasno warstwę z herbatników. Przygotowaną wcześniej masę dzielimy na cztery części i jedną z nich wylewamy na ułożoną warstwę herbatników. Następnie przykrywamy ją kolejną warstwą ciastek i powtarzamy tę czynność, aż do chwili, gdy skończy się nam nasza masa.
Na wierzch ciasta sypiemy drobno pokruszone herbatniki. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Zobacz też:
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu