Reklama
Reklama

Łosoś z piekarnika już nigdy nie wyjdzie suchy. Wystarczy, że będziesz pamiętać o tym dodatku

Łosoś pieczony w piekarniku to świetny pomysł na obiad oraz na kolację, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Wystarczy jedynie, że będziemy przestrzegać kilku prostych zasad, dzięki którym nasza ryba będzie miękka i soczysta. Sprawdź, jak przyrządzić łososia w piekarniku, aby nie był suchy.

Ryba z piekarnika często wychodzi sucha i pozbawiona smaku. Na szczęście możemy temu łatwo zapobiec, odpowiednio ją przyprawiając i przyrządzając w odpowiedni sposób. Dzięki temu wyjdzie ona smaczna i aromatyczna, a w połączeniu z dobrze skomponowanymi dodatkami będzie prawdziwą ucztą.

Łosoś pieczony w piekarniku - jakich składników potrzebujemy?

Chcąc, by nasz pieczony łosoś wyszedł smaczny i aromatyczny, musimy użyć odpowiednich składników. Dzięki temu będzie on pyszny, a szybką kolację przygotujemy w zaledwie pół godziny.

W celu zrobienia tego zdrowego i wykwintnego posiłku musimy zaopatrzyć się w składniki, takie jak:

  • 40 dag świeżego łososia,
  • odrobina masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • świeżo mielony pieprz czarny,
  • sól jodowana drobnoziarnista.

Czytaj również: Babcia zdradziła mi sekret, jak smażyć pączki, żeby nie były twarde. To prostsze, niż myślisz

Jak przygotować idealnego łososia z piekarnika?

Samo przyrządzenie łososia nie jest skomplikowane, a dzięki kilku prostym krokom uzyskamy idealne danie z piekarnika, które zrobi wrażenie na naszych gościach. Co więcej, ten sposób przygotowywania łososia, sprawi, że ryba nie będzie sucha i pozbawiona smaku.

Oto co należy zrobić krok po kroku:

  1. Myjemy łososia i delikatnie ściągamy z niego skórę, używając do tego widelca.
  2. Wyciskamy sok z cytryny i polewamy nim rybę.
  3. Doprawiamy łososia solą oraz pieprzem. W tym przypadku wystarczy odrobina przypraw.
  4. Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego i kładziemy na nią kawałek masła, który doda łososiowi miękkości i smaku.
  5. Następnie wkładamy łososia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20-25 minut.

Jakie dodatki do łososia? Dzięki temu będzie smakował jeszcze lepiej

Łososia warto łączyć z warzywami. Świetnie komponuje się z pietruszką, marchewką czy pasternakiem. Możemy przygotować z nich nie tylko smaczną sałatkę, ale upiec czy grillować warzywa.

Dodatkowo łosoś dobrze smakuje w połączeniu z zapiekanymi ziemniakami czy batatami. Niektórzy cenią sobie także kompozycję ryby z plasterkami słodkiego mango i z dodatkiem chleba tostowego.

Zobacz też:

Do mizerii dodaj ten składnik. Jest nietypowy, ale znakomicie podkręca smak

Ciasto z truskawkami bez pieczenia. W sam raz na rodzinne spotkanie

​Zrób te ogórki zamiast kiszonych. Nawet teściowa poprosi o dokładkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania