Łosoś z piekarnika już nigdy nie wyjdzie suchy. Wystarczy, że będziesz pamiętać o tym dodatku
Łosoś pieczony w piekarniku to świetny pomysł na obiad oraz na kolację, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Wystarczy jedynie, że będziemy przestrzegać kilku prostych zasad, dzięki którym nasza ryba będzie miękka i soczysta. Sprawdź, jak przyrządzić łososia w piekarniku, aby nie był suchy.
Ryba z piekarnika często wychodzi sucha i pozbawiona smaku. Na szczęście możemy temu łatwo zapobiec, odpowiednio ją przyprawiając i przyrządzając w odpowiedni sposób. Dzięki temu wyjdzie ona smaczna i aromatyczna, a w połączeniu z dobrze skomponowanymi dodatkami będzie prawdziwą ucztą.
Chcąc, by nasz pieczony łosoś wyszedł smaczny i aromatyczny, musimy użyć odpowiednich składników. Dzięki temu będzie on pyszny, a szybką kolację przygotujemy w zaledwie pół godziny.
W celu zrobienia tego zdrowego i wykwintnego posiłku musimy zaopatrzyć się w składniki, takie jak:
- 40 dag świeżego łososia,
- odrobina masła,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- świeżo mielony pieprz czarny,
- sól jodowana drobnoziarnista.
Czytaj również: Babcia zdradziła mi sekret, jak smażyć pączki, żeby nie były twarde. To prostsze, niż myślisz
Samo przyrządzenie łososia nie jest skomplikowane, a dzięki kilku prostym krokom uzyskamy idealne danie z piekarnika, które zrobi wrażenie na naszych gościach. Co więcej, ten sposób przygotowywania łososia, sprawi, że ryba nie będzie sucha i pozbawiona smaku.
Oto co należy zrobić krok po kroku:
- Myjemy łososia i delikatnie ściągamy z niego skórę, używając do tego widelca.
- Wyciskamy sok z cytryny i polewamy nim rybę.
- Doprawiamy łososia solą oraz pieprzem. W tym przypadku wystarczy odrobina przypraw.
- Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego i kładziemy na nią kawałek masła, który doda łososiowi miękkości i smaku.
- Następnie wkładamy łososia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20-25 minut.
Łososia warto łączyć z warzywami. Świetnie komponuje się z pietruszką, marchewką czy pasternakiem. Możemy przygotować z nich nie tylko smaczną sałatkę, ale upiec czy grillować warzywa.
Dodatkowo łosoś dobrze smakuje w połączeniu z zapiekanymi ziemniakami czy batatami. Niektórzy cenią sobie także kompozycję ryby z plasterkami słodkiego mango i z dodatkiem chleba tostowego.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki