Reklama
Reklama

Łosoś z piekarnika już nigdy nie wyjdzie suchy. Wystarczy, że będziesz pamiętać o tym dodatku

Łosoś pieczony w piekarniku to świetny pomysł na obiad oraz na kolację, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Wystarczy jedynie, że będziemy przestrzegać kilku prostych zasad, dzięki którym nasza ryba będzie miękka i soczysta. Sprawdź, jak przyrządzić łososia w piekarniku, aby nie był suchy.

Ryba z piekarnika często wychodzi sucha i pozbawiona smaku. Na szczęście możemy temu łatwo zapobiec, odpowiednio ją przyprawiając i przyrządzając w odpowiedni sposób. Dzięki temu wyjdzie ona smaczna i aromatyczna, a w połączeniu z dobrze skomponowanymi dodatkami będzie prawdziwą ucztą.

Łosoś pieczony w piekarniku - jakich składników potrzebujemy?

Chcąc, by nasz pieczony łosoś wyszedł smaczny i aromatyczny, musimy użyć odpowiednich składników. Dzięki temu będzie on pyszny, a szybką kolację przygotujemy w zaledwie pół godziny.

W celu zrobienia tego zdrowego i wykwintnego posiłku musimy zaopatrzyć się w składniki, takie jak:

  • 40 dag świeżego łososia,
  • odrobina masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • świeżo mielony pieprz czarny,
  • sól jodowana drobnoziarnista.

Czytaj również: Babcia zdradziła mi sekret, jak smażyć pączki, żeby nie były twarde. To prostsze, niż myślisz

Jak przygotować idealnego łososia z piekarnika?

Samo przyrządzenie łososia nie jest skomplikowane, a dzięki kilku prostym krokom uzyskamy idealne danie z piekarnika, które zrobi wrażenie na naszych gościach. Co więcej, ten sposób przygotowywania łososia, sprawi, że ryba nie będzie sucha i pozbawiona smaku.

Oto co należy zrobić krok po kroku:

  1. Myjemy łososia i delikatnie ściągamy z niego skórę, używając do tego widelca.
  2. Wyciskamy sok z cytryny i polewamy nim rybę.
  3. Doprawiamy łososia solą oraz pieprzem. W tym przypadku wystarczy odrobina przypraw.
  4. Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego i kładziemy na nią kawałek masła, który doda łososiowi miękkości i smaku.
  5. Następnie wkładamy łososia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20-25 minut.

Jakie dodatki do łososia? Dzięki temu będzie smakował jeszcze lepiej

Łososia warto łączyć z warzywami. Świetnie komponuje się z pietruszką, marchewką czy pasternakiem. Możemy przygotować z nich nie tylko smaczną sałatkę, ale upiec czy grillować warzywa.

Dodatkowo łosoś dobrze smakuje w połączeniu z zapiekanymi ziemniakami czy batatami. Niektórzy cenią sobie także kompozycję ryby z piekarnika z plasterkami słodkiego mango i z dodatkiem chleba tostowego.

Zobacz też:

Przejadły ci się cynamonki? Zrób o niebo lepsze bułki drożdżowe z obłędnym nadzieniem

Ta kapusta bije klasyczną na głowę. Zachwyca smakiem, więc robię od razu dwie porcje

To idealna zupa na jesień. Jest tak syta, że zastąpi dwa dania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania