Babcia zdradziła mi sekret, jak smażyć pączki, żeby nie były twarde. To prostsze, niż myślisz
Wiele osób decyduje się na samodzielne przygotowanie pączków na tłusty czwartek. Mogą one wyjść naprawdę smaczne, jeśli będziemy pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym będą idealnie wysmażone i złociste. Istnieje bowiem kilka metod, znanych już naszym babciom, które sprawią, że słodkości wyjdą nam smaczne, jak nigdy wcześniej. Sprawdź, jak prawidłowo smażyć pączki.
Smażenie pączków wymaga od nas wiedzy na temat tego, jak długo to robić oraz jaka temperatura tłuszczu będzie najlepsza do tego procesu. Czasem jednak pomimo zastosowania się do tych zasad, nasze słodkie przekąski się przypalają. Na szczęście istnieje kilka trików, dzięki którym pączki będą idealnie wysmażone i smaczne.
Podczas przygotowania domowych pączków bardzo ważnym aspektem jest sam czas smażenia pączków. Niestety nie ma tu uniwersalnej i konkretnej liczby, ponieważ w tym przypadku należy zdać się na swoją obserwację i intuicję. Zazwyczaj jednak złocisty kolor z dwóch stron pączka, oznaczać będzie, że jest on gotowy do spożycia.
W trakcie samego smażenia powinniśmy zwracać uwagę na to, czy wszystkie pączki równomiernie zmieniają kolor. Jeśli tak, to znaczy, że przygotowujemy je dobrze. Oczywiście długość smażenia zależna jest także od wielkości danego pączka. Im jest on większy, tym dłużej będzie trwał cały proces. Chcąc jednak uśrednić czas smażenia słodkości, można przyjąć, że wynosi on około 2 minuty z każdej strony.
Czytaj również: To najlepszy tłuszcz do smażenia pączków. Będą rozpływały się w ustach
Nie bez znaczenia jest także temperatura, w jakiej smażymy nasze pączki. Najlepiej, aby wynosiła ona 170-180 stopni Celsjusza. Bardzo ważne jest kontrolowanie tej wartości, aby nasze słodkości się nie przypaliły.
Oprócz tego w dopilnowaniu, by pączki były idealnie wysmażone, pomoże nam kilka sprawdzonych rad, dzięki którym będą one smaczne, jak nigdy wcześniej:
- Podczas formowania pączków musimy uważać, aby nie użyć zbyt dużej ilości mąki. Jej nadmiar mógłby sprawić, że będą się one przypalać.
- Pączki powinny być smażone partiami i wrzucane tylko i wyłącznie na dobrze rozgrzany olej. Dzięki temu nie pozlepiają się i będą idealnie wysmażone.
- Warto zastosować także trik z ziemniakiem. Jest to sposób sprawdzony przez nasze babcie, który pozwala kontrolować temperaturę oleju. Wystarczy, że wrzucimy do tłuszczu kawałek obranego, surowego ziemniaka, aby obniżyć zbyt wysoką temperaturę oleju.
- Formując pączki, zwróćmy uwagę, aby były one jednakowej wielkości. Dzięki temu będą smażyły się tyle samo czasu i nie będzie między nimi różnic w wysmażeniu.
- Pączki powinniśmy smażyć pod przykryciem i wrzucać je do wyrośniętą stroną do tłuszczu. Sprawi to, że nasze ciasto równomiernie wyrośnie.
Zobacz też:
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu