Reklama
Reklama

​Żadne ziemniaczane. W Grecji robią placki z tego warzywa i są o niebo lepsze

Kuchnia grecka jest bezsprzecznie jedną z najlepszych na świecie. Wszyscy znają mousakę, souvlaki, gyros czy baklavę. Jednak kuchnia Hellady skrywa o wiele więcej pysznych przepisów. Jednym z nich są właśnie tomatokeftedes. Poznaj przepis na greckie placki z pomidorów, które pachną aromatycznymi przyprawami.

Tomatokeftedes to kwintesencja kuchni z południa Europy. Te placki są naprawdę delikatne, ale zarazem smaczne i niezwykle aromatyczne. Dodatkowo do ich przygotowania potrzebnych jest jedynie kilka składników.

Greckie placki z pomidorów — składniki

W Polsce placki, przede wszystkim ziemniaczane, kojarzymy jako dodatek do dań głównych, jak gulasz, czy też do jajecznicy. Oczywiście możemy je także jeść jako osobny posiłek. Podobną funkcję pełnią tomatokeftedes, które na południu Europy są jedzone jako meze, czyli przekąska. Do przygotowania około 10 sztuk greckich placków z pomidorów będziesz potrzebować:

  • ½ kg pomidorów,
  • ½ łyżeczki bazylii,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

W podstawowym przepisie wykorzystywana jest mąka pszenna, ale możesz ją także zastąpić wersją pełnoziarnistą.

Sprawdź również: Otula jelita i wspomaga odchudzanie. Tę zupę warto jeść nie tylko latem

Jak przygotować greckie placki z pomidorów?

Obierz cebulę i posiekaj ją bardzo drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory sparz, zdejmij skórkę i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj pomidory z cebulą, czosnkiem i ulubionymi ziołami. Wsyp mąkę i dokładnie wszystko połącz, aż uzyskasz jednolitą masę. Na rozgrzanej patelni z oliwą smaż placuszki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Podawaj z sosem tzatziki (możesz skorzystać z przepisu na tzatziki przywiezionego prosto z Krety) i świeżą sałatką z sezonowych warzyw lub klasycznie — z sałatką grecką. Możesz także podać tomatokeftedes z greckim dipem z sera feta, czyli tirokafteri.

Zobacz też:

Lepszych pałek z kurczaka nie jadłaś. Wszyscy w domu oszaleją na ich punkcie

Mało kto słyszał o tej rybie. Ma delikatne mięso i chroni przed demencją

​Zalewasz ogórki do kiszenia taką wodą? Psujesz nie tylko smak, ale i wartości odżywcze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy