Reklama
Reklama

Ten przepis przywiozłam z wakacji na Krecie. Cała rodzina się zajada

Jak mamy ogórki, to klasycznie przygotowujemy mizerię. Sama tak robiłam do momentu, aż wybrałam się na wakacje na Kretę. Stamtąd przywiozłam zupełnie inny i o wiele smaczniejszy przepis na ogórki. Mizeria poszła w odstawkę, a teraz razem z rodziną zajadamy się tzatzikami.

Tzatziki to bardzo popularna przystawka pochodząca z kuchni greckiej. To sos przygotowywany na bazie gęstego jogurtu, świeżych ogórków, oliwy i czosnku. Wydaje się on banalny, jednakże jego sukces właśnie tkwi w prostocie.

Tzatziki – przepis prosto z Krety

Po wycieczce do Grecji absolutnie zakochałam się w tamtejszej kuchni. Przysmakiem, który szczególnie skradł moje serce, są tzatziki. Gdy jadłam je w Polsce, nie widziałam w nich nic specjalnego. Okazuje się, że Grecy robią dip zupełnie inaczej, przez co ich smak jest wyjątkowy. Różni się nie tylko smak, ale także sposób przygotowania przystawki.

Tzatziki są wyjątkowo świeże, aksamitne, wprost idealne na ostatnie dni lata, aby przypomnieć sobie wakacje i ciepłe dni. Koniecznie musisz wypróbować je właśnie z tej receptury, która pochodzi prosto z Krety.

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz.

Ogórki umyj i obierz. Przekrój je na pół, a następnie wydrąż z nich nasiona. Tak przygotowane ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zasyp je szczyptą soli i pozostaw na około 5 minut. Przez ten czas warzywo powinno puścić wodę. Odsącz ją, a ogórki wyciśnij przy użyciu gazy lub sitka.

Pęczek koperku posiekaj na drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. Do ogórków dodaj jogurt, czosnek, koperek, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj. Wierzch gotowych tzatzików skrop odrobiną oliwy z oliwek.

Czytaj także: Próbowałeś już naleśników po grecku? Moja rodzinna nie chce żadnych innych

Z czym podawać tzatziki?

Tzatziki najlepiej podawać właśnie jako przystawkę ze świeżym chrupiącym chlebem, bagietką czy chlebkami pita. Sos świetnie pasuje także do mięsnych dań głównych. Jego delikatny smak dopełni grillowane mięsa, ryby, a nawet warzywa.

Zobacz też:

To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni

Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd

Anna Lewandowska jesienią robi taki rosół. Niektóre składniki mogą zaskoczyć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zdrowe żywienie | przekąski