Lepszych pałek z kurczaka nie jadłaś. Wszyscy w domu oszaleją na ich punkcie
Znudziły ci się już zwyczajne kotlety i skrzydełka, więc szukasz ciekawego przepisu na obiad z mięsem? Spróbuj przygotować pałki z kurczaka z chrupiącą skórką, które rozpieszczą twoje kubki smakowe. Zawsze wychodzą tak smaczne i soczyste w środku, że wszyscy w domu oszaleją na ich punkcie. Na sto procent będą prosić o dokładkę.
Szukasz idealnego przepisu na pałki z kurczaka, które nie będą suche i mdłe? Dobrze trafiłaś! Przygotuj je według poniższej receptury, a każdy kawałek wyjdzie idealnie, będzie soczysty w środku i perfekcyjnie chrupiący na zewnątrz.
To jeden z najsmaczniejszych obiadów, jaki możesz podać swojej rodzinie. Świetnie smakuje z batatami, tradycyjnymi ziemniakami i mizerią, a także z ryżem jaśminowym, ogórkami kiszonymi lub domową sałatką.
Może cię zainteresować: Kiedyś często bywała na stole, dziś zapomniana. Wspomaga pracę jelit i obniża poziom cukru
Pałki z kurczaka pieczone z glazurą mogą smakować fantastycznie, jednak tylko pod warunkiem, że mięso będzie miękkie i soczyste, będzie łatwo odrywać się od kości i zachwycać aromatem, a skórka będzie idealnie chrupiąca.
Aby idealnie je przygotować, musisz zadbać o odpowiednie wykończenie, czyli o marynatę, czosnek i odrobinę octu, który podkreśli smak potrawy i sprawi, że glazura doskonale się skarmelizuje.
Czytaj również: Dodaj odrobinę tej przyprawy do ogórków kiszonych. Zyskają inny wymiar smaku
Na początek pójdź do sklepu, aby zdobyć składniki na pałki z kurczaka, bo to nie tylko mięso, lecz także inne dodatki sprawiają, że smakują bosko. To podstawowe produkty, więc powinieneś znaleźć je w każdym osiedlowym spożywczaku.
Przepis na pałki z kurczaka - składniki:
- pałki z kurczaka - 10 sztuk
- miód - 1,5 łyżki
- sos sojowy - 2 łyżki
- ocet ryżowy/ jabłkowy - 1 łyżka
- olej - 2 łyżki
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- czosnek - 1 ząbek
- sól, pieprz - wedle uznania
Zacznij od przygotowania marynaty. Wyjmij z szafki niewielką miskę, wymieszaj w niej sos sojowy z miodem, octem, olejem, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem.
Ponacinaj pałki przy końcach tak, aby przyprawy mogły wejść w nie głębiej. Następnie obtocz mięso w marynacie i odczekaj pół godziny, aby dobrze nią nasiąkło. Włóż je do naczynia żaroodpornego i piecz przez 45 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza (tryb góra-dół), co kwadrans przewracając je.
Jeśli zależy ci na chrupiącej skórce, to na ostatnie 5 minut przed końcem pieczenia, podwyższ temperaturę pieczenia pałek z kurczaka do 210 stopni Celsjusza. Ten trik znają nieliczni, a dzięki niemu jedzenie wychodzi idealnie.
Zobacz też:
Żadne ziemniaczane. W Grecji robią placki z tego warzywa i są o niebo lepsze
Mało kto słyszał o tej rybie. Ma delikatne mięso i chroni przed demencją
Zalewasz ogórki do kiszenia taką wodą? Psujesz nie tylko smak, ale i wartości odżywcze