Reklama
Reklama

Kiedyś często bywała na stole, dziś zapomniana. Wspomaga jelita i obniża poziom cukru

To warzywo było popularne w czasach PRL-u. Traktowano ją wówczas nie tylko jako substytut kawy, ponieważ ta była trudno dostępna, ale jedzono także jako danie obiadowe w wielu domach. Dziś jest prawie całkiem zapomniana, a fantastycznie smakuje i ma wiele właściwości zdrowotnych. Wspomaga pracę jelit i obniża poziom cukru.

Cykoria to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw w Polsce. Wygląda trochę jak miniaturowa wersja kapusty pekińskiej, a niektórzy nawet nie wiedzą o jej istnieniu, choć nasi dziadkowie dobrze ją znali i chętnie wykorzystywali w kuchni. 

Cykoria jest smaczna i bardzo zdrowa (zwłaszcza jej bladożółta odmiana), dlatego warto się przełamać i włączyć ją do swojej diety. Wspomaga pracę jelit, wspiera odchudzanie i obniża poziom cukru, a to tylko początek jej zalet.

Może cię zainteresować: Większość osób wyrzuca do kosza, ja robię z nich dżem. Nie ma sobie równych

Jakie są właściwości cykorii? Wspomaga jelita i pomaga schudnąć, a to dopiero początek

Cykoria jest niskokaloryczna (17 kcal w 100 gramach) i wspomaga odchudzanie, ponieważ jest bogata w błonnik, który daje uczucie sytości, reguluje pracę jelit  i poprawia trawienie, dzięki czemu może okazać się ogromnym wsparciem podczas diety redukcyjnej. 

Zawiera inulinę, która reguluje poziom cukru we krwi i wspiera metabolizm tłuszczów. Ponadto cykoria jest silnym antyoksydantem, zawiera kwasy fenolowe i flawonoidy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i stresem antyoksydacyjnym.  Pozytywnie wpływa również na pracę wątroby oraz nerek.

Jak wykorzystać cykorię w kuchni? Opcji jest wiele

Cykorię w kuchni możesz wykorzystać jako zamiennik tradycyjnej kawy, np. jeśli unikasz kofeiny i szukasz dla niej alternatywy. Jest dość gorzka, ale niektórym wcale to nie przeszkadza. Ponadto możesz ją jeść na surowo, dodawać do sałatek, dusić albo zapiekać. 

Unikaj jej jednak, jeżeli masz problemy z kamieniami żółciowymi, jesteś w ciąży albo masz uczulenie na rośliny z rodziny astrowatych (nagietka, ambrozję), bo istnieje szansa, że wówczas cykoria również może wywołać u ciebie niepożądane reakcje.

Czytaj również: Wygląda jak cukinia, smakuje jak melon. Spróbuj, a przekonasz się, że lepszego ogórka nie jadłeś

Przepis na cykorię zapiekaną z parmezanem. Jest tak dobra, że na stałe wejdzie do twojego menu

Jeśli masz ochotę na warzywo w formie obiadu lub ciepłej kolacji, spróbuj przygotować cykorię zapiekaną z parmezanem. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo będziesz zachwycony efektami, a rodzina będzie prosić o dokładkę.

Przepis na cykorię zapiekaną z parmezanem - składniki:

  • cykoria - 4 średnie główki
  • parmezan - 40 g startego sera
  • bułka tarta - 2 łyżeczki
  • masło - 0,5 łyżeczki
  • cytryna - sok z 0,5 owocu
  • pieprz i sól - wedle uznania

Pozbądź się liści, a główki cykorii przekrój wzdłuż na połowy. Pozbądź się najgłębszej części, ponieważ z reguły jest bardzo gorzka, no chyba że lubisz ekstremalną goryczkę. 

Skrop warzywa cytryną, dzięki temu cykoria nie ściemnieje i zachowa świeżość. Gotuj cykorię przez 3 minuty na średnim ogniu aż zmięknieje, odsącz ją z wody i ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, dopraw, połóż na górę masło, bułkę tartą i parmezan (oraz inne dodatki, jeśli masz ochotę).

Piecz cykorię w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut w piekarniku wcześniej w trybie góra-dół w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Najlepiej smakuje z innymi warzywami, drobiem i ziemniakami.

Zobacz też:

​Zalewasz ogórki do kiszenia taką wodą? Psujesz nie tylko smak, ale i wartości odżywcze

Dolej 1 łyżkę do rosołu. Zapomnisz o niezdrowym maggi czy sklepowych kostkach

​Zapomnij o serniku. Tym ciastem z mascarpone i wiśniami zachwycam wszystkich gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | przepisy | zdrowe żywienie