Większość osób wyrzuca do kosza, ja robię z nich dżem. Nie ma sobie równych
Arbuz to niezwykle orzeźwiający owoc, który znajduje mnóstwo zastosowań. Można zrobić z niego smakowitą lemoniadę, dodać do koktajlu czy jeść na surowo w formie przekąski. Jednak w przeważającej ilości przypadków wykorzystujemy jedynie jego miąższ, a skórki trafiają prosto do kosza. To błąd, ponieważ można z nich zrobić rewelacyjny dżem.
Zazwyczaj skórki z arbuza trafiają do kosza. Okazuje się, że jest to błąd. Na pierwszy rzut oka mogą wydawać się niepotrzebnym odpadem, jednak trzeba wiedzieć, że da się z nich zrobić rewelacyjny dżem. Tego rodzaju przetwór nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Do jego zrobienia potrzebne będą:
- 600 g skórek z arbuza;
- 500 g cukru;
- Sok z jednej cytryny bądź limonki.
Sposób przygotowania:
- Ze skórek arbuza pozbywamy się zielonych części. Następnie myjemy je i kroimy na niewielkie kawałki.
- Umieszczamy pokrojone kawałki skórki arbuza w garnku, dolewamy wody tak, aby przykryła składniki i gotujemy przez około 25 minut do momentu, aż skórki zmiękną. W razie konieczności, gdyby woda wyparowała, dolewamy jej niewielką ilość.
- Po tym czasie zmniejszamy ogień, a następnie dodajemy cukier i sok z cytryny. Porządnie mieszamy całość i dusimy do momentu, aż dżem zgęstnieje (w trakcie całego procesu nie możemy zapominać o mieszaniu).
- Przekładamy dżem do wyparzonych słoików. Następnie szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.
Przeczytaj też: Ten domowy dżem jest lepszy niż ze sklepu. Nie dodaję ani grama cukru
Skórki z arbuza są jadalne i zawierają wiele ważnych dla funkcjonowania organizmu składników odżywczych. To między innymi witamina C, witamina A czy potas. Nie można zapomnieć także o flawonoidach przyczyniających się do zmniejszania ilości wolnych rodników odpowiedzialnych za stres oksydacyjny.
W skórce arbuza znajdziemy także dość sporą ilość błonnika. Rzeczony związek usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez poprawę perystaltyki jelit. Zapewnia również uczucie sytości, dzięki czemu może ograniczyć chęć podjadania pomiędzy posiłkami. To doskonała wiadomość dla osób dbających o linię, które powinny włączyć arbuza do swojego jadłospisu.
Zobacz też:
W Grecji zawijają w nie gołąbki. Wystarczy włożyć do słoika i kisić jak ogórki
Tego nie jedź na wakacjach all inclusive. Może ci poważnie zaszkodzić
Wygląda jak cukinia, smakuje jak melon. Spróbuj, a przekonasz się, że lepszego ogórka nie jadłeś