Reklama
Reklama

Te produkty chronią jelita jak naturalny plaster. Które rzeczy warto jeść?

Jelita pełnią niezwykle ważną funkcję w zdrowiu i samopoczuciu człowieka. Wspomagają trawienie, a dobre bakterie znajdujące się w tym narządzie wspierają poprawne działanie organizmu oraz układu odpornościowego. Co jeść, żeby chronić jelita?

Zdrowie swoich jelit można poprawić w naturalny sposób, stosując odpowiednią, zbilansowaną dietę. Nie należy bagatelizować zdrowia tego narządu. Nieraz jelita są określane jako "drugi mózg", co tylko podkreśla ich funkcję w naszym życiu.

Znaczenie jelit uwydatnia to, że są one głównym przekaźnikiem prozdrowotnych elementów przesyłanych do organizmu ze spożywanego pokarmu. Wpływa to pozytywnie na pracę niemal wszystkich narządów. Zaniedbana flora bakteryjna w jelitach z pewnością odbije się na gorszym zdrowiu, a w skrajnych przypadkach doprowadzi do poważnej choroby.

Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Jakie ma znaczenie dla zdrowia jelit?

Produktami spożywczymi, które są dobre dla jelit, określa się pokarm bogaty w błonnik. Może to być, na przykład fasola, owiec oraz owoce. Dotyczy to przede wszystkim rozpuszczalnej odmiany błonnika. Wchłania wodę i tworzy żel, który spożywają bakterie jelitowe. 

Natomiast błonnik nierozpuszczalny przechodzi przez przewód pokarmowy w znacznym stopniu zupełnie nienaruszony, co pomaga stolcowi nadać większej objętości. Sprzyja to również regularnym wypróżnianiem. 

Jakie jedzenie jest bogate w błonnik i zdrowe dla jelit?

Ze względu na swoją charakterystykę zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny jest dobry dla jelit. Dodatkowo chroni przed niekontrolowanym przybieraniem na wadze, czy chorobami takimi jak m.in. cukrzyca typu 2., czy nadciśnienie lub niektórymi odmianami raka.

Do dobrych źródeł błonnika zalicza się pożywienie takie jak:

  • fasola, suszony groch, soczewica,
  • otręby owsiane i pszenne,
  • suszone owoce (m.in. śliwki i rodzynki),
  • artykuły pełnoziarniste (chleb, płatki zbożowe, makaron),
  • jęczmień, komosa ryżowa, kasza bulgur, brązowy ryż,
  • świeże owoce ze skórką (gruszki, jabłka, pomarańcze, jagody, maliny, jeżyny i truskawki),
  • orzechy i nasiona,
  • warzywa (karczochy, brokuły, zielony groszek, kabaczek, ziemniaki i bataty ze skórką.

Probiotyki wspierają poprawną pracę jelit

Probiotyki to żywe bakterie oraz drożdże, które są zdrowe dla układu pokarmowego. Są często określane jako "dobre bakterie". Regularne spożywanie jedzenia probiotycznego może przyczynić się do zwiększenia populacji pożytecznych drobnoustrojów.

Do zdrowych probiotyków zalicza się produkty takie jak:

  • sfermentowana żywność sojowa: tempeh, miso i natto,
  • produkty mleczne: kefir, maślanka, jogurt,
  • sfermentowane warzywa: kimchi, kapusta kiszona,
  • sfermentowane napoje herbaciane: kombucha.

Spoglądając na skład poszczególnych produktów probiotycznych, można zauważyć oznaczenie "L." lub "B.". Samo jedzenie z probiotykami jest produkowane za sprawą dodania do niej drobnoustrojów lub poprzez umożliwienie procesu fermentacji. 

Zobacz też:

​Gotujesz bób? Koniecznie użyj tego dodatku, by podkręcić kolor i smak

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie