Mało kto słyszał o tej rybie. Ma delikatne mięso i chroni przed demencją
W naszym kraju mało kto słyszał o tej rybie, a jest naprawdę zdrowa i nawet doświadczeni kucharze przyznają, że smakuje fantastycznie. Jej delikatne mięso rozpływa się w ustach. Dlatego, jeśli tylko znajdziesz ją w sklepie, od razu weź do koszyka kilka sztuk i nie zwlekaj z pójściem do kasy, aby nikt ci ich nie podebrał. Chodzi o przepyszną barwenę.
Ryby, po które warto sięgać, to nie tylko łosoś, dorsz, mintaj czy makrela. Od czasu do czasu warto poeksperymentować, włączając także do diety inne, mniej znane gatunki (nawet w formie mrożonych filetów dostępnych w sklepach spożywczych).
Dobrym przykładem jest np. barwena - to jedna z najzdrowszych ryb świata, która w dodatku ma smaczne, delikatne mięso. Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji, a większość Polaków nawet o niej nie słyszała.
Może cię zainteresować: Otula jelita i wspomaga odchudzanie. Tę zupę warto jeść nie tylko latem
Barwena nie pływa w Bałtyku, ale i tak warto jej spróbować na wakacjach w Grecji czy we Włoszech. A i w Polsce warto po nią sięgać nawet w formie mrożonek, bo jest jedną z najzdrowszych morskich ryb, powszechnie wykorzystywanych w kuchni śródziemnomorskiej.
Jest niskokaloryczna (117 kcal w 100 g) i stanowi doskonałe źródło białka, potasu, fosforu wspierającego kości czy zęby, selenu, który pozytywnie wpływa na pracę tarczycy, magnezu, żelaza czy cynku.
Nie brakuje w niej witaminy B12 oraz zdrowych tłuszczów m.in. omega-3, które korzystnie wpływają na serce oraz układ krążenia. Spożywanie barweny zmniejsza chorób tarczycy (z uwagi na jod), a także ryzyko demencji czy choroby Alzheimera, ponieważ znajduje się w niej cholina wspierająca pamięć i układ nerwowy.
Czytaj również: Dodaj odrobinę tej przyprawy do ogórków kiszonych. Zyskają inny wymiar smaku
Zastanawiasz się, jak wykorzystać barwenę w kuchni? Ta ryba ma charakterystyczne, delikatne mięso, które ma dość wyjątkowy smak. Wielu osobom przypomina połączenie typowego morskiego gatunku ryby z krewetką, więc nie bardzo przytłumiać jej smaku zbędnymi dodatkami.
Po prostu dopraw barwenę solą, pieprzem, sokiem z cytryny i usmaż rybę na oliwie na patelni z grubym dnem po to, aby skórka była chrupiąca, a mięso subtelne. Możesz ją także grillować.
Zobacz też:
Zalewasz ogórki do kiszenia taką wodą? Psujesz nie tylko smak, ale i wartości odżywcze
Dolej 1 łyżkę do rosołu. Zapomnisz o niezdrowym maggi czy sklepowych kostkach
Zapomnij o serniku. Tym ciastem z mascarpone i wiśniami zachwycam wszystkich gości