Reklama
Reklama

Mało kto słyszał o tej rybie. Ma delikatne mięso i chroni przed demencją

W naszym kraju mało kto słyszał o tej rybie, a jest naprawdę zdrowa i nawet doświadczeni kucharze przyznają, że smakuje fantastycznie. Jej delikatne mięso rozpływa się w ustach. Dlatego, jeśli tylko znajdziesz ją w sklepie, od razu weź do koszyka kilka sztuk i nie zwlekaj z pójściem do kasy, aby nikt ci ich nie podebrał. Chodzi o przepyszną barwenę.

Ryby, po które warto sięgać, to nie tylko łosoś, dorsz, mintaj czy makrela. Od czasu do czasu warto poeksperymentować, włączając także do diety inne, mniej znane gatunki (nawet w formie mrożonych filetów dostępnych w sklepach spożywczych). 

Dobrym przykładem jest np. barwena - to jedna z najzdrowszych ryb świata, która w dodatku ma smaczne, delikatne mięso. Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji, a większość Polaków nawet o niej nie słyszała.

Może cię zainteresować: Otula jelita i wspomaga odchudzanie. Tę zupę warto jeść nie tylko latem

Dlaczego warto jeść barwenę? Ma mało kalorii i chroni przed demencją, a to nie wszystko

Barwena nie pływa w Bałtyku, ale i tak warto jej spróbować na wakacjach w Grecji czy we Włoszech. A i w Polsce warto po nią sięgać nawet w formie mrożonek, bo jest jedną z najzdrowszych morskich ryb, powszechnie wykorzystywanych w kuchni śródziemnomorskiej.

Jest niskokaloryczna (117 kcal w 100 g) i stanowi doskonałe źródło białka, potasu, fosforu wspierającego kości czy zęby, selenu, który pozytywnie wpływa na pracę tarczycy, magnezu, żelaza czy cynku. 

Nie brakuje w niej witaminy B12 oraz zdrowych tłuszczów m.in. omega-3, które korzystnie wpływają na serce oraz układ krążenia. Spożywanie barweny zmniejsza chorób tarczycy (z uwagi na jod), a także ryzyko demencji czy choroby Alzheimera, ponieważ znajduje się w niej cholina wspierająca pamięć i układ nerwowy.

Czytaj również: Dodaj odrobinę tej przyprawy do ogórków kiszonych. Zyskają inny wymiar smaku

Jak smakuje barwena i jak ją wykorzystać w kuchni? Nie przesadzaj z dodatkami

Zastanawiasz się, jak wykorzystać barwenę w kuchni? Ta ryba ma charakterystyczne, delikatne mięso, które ma dość wyjątkowy smak. Wielu osobom przypomina połączenie typowego morskiego gatunku ryby z krewetką, więc nie bardzo przytłumiać jej smaku zbędnymi dodatkami. 

Po prostu dopraw barwenę solą, pieprzem, sokiem z cytryny i usmaż rybę na oliwie na patelni z grubym dnem po to, aby skórka była chrupiąca, a mięso subtelne. Możesz ją także grillować.

Zobacz też:

​Zalewasz ogórki do kiszenia taką wodą? Psujesz nie tylko smak, ale i wartości odżywcze

Dolej 1 łyżkę do rosołu. Zapomnisz o niezdrowym maggi czy sklepowych kostkach

​Zapomnij o serniku. Tym ciastem z mascarpone i wiśniami zachwycam wszystkich gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie