A może pączki z bananów? Banalny przepis i doskonały smak
Smak tradycyjnych pączków już każdy zna. W tym roku na tłusty czwartek zrezygnuj z niego i wybierz ciekawą alternatywę. Przepis jest śmiesznie prosty, a wszystkich pozytywnie zaskoczysz. Te pączki nie będą mieć nadzienia, a mimo tego smakują owocowo.
Pączki bananowe to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych drożdżowych ciastek. Przygotowanie ich jest jeszcze prostsze i o wiele szybsze. Nie musisz czekać, aż masa wyrośnie, a upieczonych pączków nie będziesz nadziewać. Dzięki temu zaoszczędzisz dużo czasu, a mimo tego słodycze nie stracą na smaku.
Bananowe pączki są niesamowicie słodkie i pyszne. Na zewnątrz otacza je chrupiąca, przypieczona skórka. W środku za to są mięciutkie i wilgotne. Zasmakują całej rodzinie, zarówno starszym, jak i młodszym.
Podstawą pączków bananowych, jak sama nazwa wskazuje, będą banany. Im bardziej dojrzałe owoce, tym lepiej. Są one o wiele słodsze, a dodatkowo mają intensywniejszy smak. W tym przepisie nie użyjemy także drożdży.
Do przygotowania pączków bananowych potrzebujesz:
- 250 g mąki pszennej tortowej;
- 4 dojrzałe banany;
- 4 jajka;
- 1 płaską łyżkę cukru;
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
- 1 łyżkę wódki lub spirytusu;
- olej;
- cukier puder.
Czytaj także: To najlepszy tłuszcz do smażenia pączków. Będą rozpływały się w ustach
Banany obierz i przerzuć do miski. Rozgnieć je widelcem na gładką masę, a do niej dodaj jajka i cukier. Składniki wymieszaj.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Suche składniki przesiej przez sitko i dodaj do mokrej masy. Całość dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej konsystencji. Mieszając, dolej do ciasta łyżkę spirytusu.
Do garnka lub głębokiej patelni wlej przygotowany olej. Rozgrzej go do momentu, aż będzie gotowy do smażenia.
Pączki formuj za pomocą dwóch łyżek. Aby ciasto się nie przyklejało, możesz na sztućce nalać odrobinę oleju. Kulki ciasta od razu wkładaj do rozgrzanego oleju.
Pączki bananowe smaż do momentu, aż uzyskają brązowy kolor. Wyciągnij je na ręcznik papierowy, który odciągnie nadmiar tłuszczu. Po przestygnięciu oprósz je cukrem pudrem.
Zobacz też:
Gołąbki po turecku są lepsze niż tradycyjne. Jedna przyprawa "robi robotę"
Bardziej jesiennego śniadania nie jadłeś. Ten omlet to idealny przepis na chłodne dni
To ciasto czekoladowe zrobisz bez mąki z 4 składników. Jest miękkie jak chmurka