Reklama
Reklama

A może pączki z bananów? Banalny przepis i doskonały smak

Smak tradycyjnych pączków już każdy zna. W tym roku na tłusty czwartek zrezygnuj z niego i wybierz ciekawą alternatywę. Przepis jest śmiesznie prosty, a wszystkich pozytywnie zaskoczysz. Te pączki nie będą mieć nadzienia, a mimo tego smakują owocowo.

Pączki bananowe to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych drożdżowych ciastek. Przygotowanie ich jest jeszcze prostsze i o wiele szybsze. Nie musisz czekać, aż masa wyrośnie, a upieczonych pączków nie będziesz nadziewać. Dzięki temu zaoszczędzisz dużo czasu, a mimo tego słodycze nie stracą na smaku.

Bananowe pączki są niesamowicie słodkie i pyszne. Na zewnątrz otacza je chrupiąca, przypieczona skórka. W środku za to są mięciutkie i wilgotne. Zasmakują całej rodzinie, zarówno starszym, jak i młodszym.

Składniki na pączki bananowe

Podstawą pączków bananowych, jak sama nazwa wskazuje, będą banany. Im bardziej dojrzałe owoce, tym lepiej. Są one o wiele słodsze, a dodatkowo mają intensywniejszy smak. W tym przepisie nie użyjemy także drożdży.

Do przygotowania pączków bananowych potrzebujesz:

  • 250 g mąki pszennej tortowej;
  • 4 dojrzałe banany;
  • 4 jajka;
  • 1 płaską łyżkę cukru;
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
  • 1 łyżkę wódki lub spirytusu;
  • olej;
  • cukier puder.

Czytaj także: To najlepszy tłuszcz do smażenia pączków. Będą rozpływały się w ustach

Krok 1

Banany obierz i przerzuć do miski. Rozgnieć je widelcem na gładką masę, a do niej dodaj jajka i cukier. Składniki wymieszaj.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Suche składniki przesiej przez sitko i dodaj do mokrej masy. Całość dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej konsystencji. Mieszając, dolej do ciasta łyżkę spirytusu.

Krok 3

Do garnka lub głębokiej patelni wlej przygotowany olej. Rozgrzej go do momentu, aż będzie gotowy do smażenia.

Krok 4

Pączki formuj za pomocą dwóch łyżek. Aby ciasto się nie przyklejało, możesz na sztućce nalać odrobinę oleju. Kulki ciasta od razu wkładaj do rozgrzanego oleju.

Krok 5

Pączki bananowe smaż do momentu, aż uzyskają brązowy kolor. Wyciągnij je na ręcznik papierowy, który odciągnie nadmiar tłuszczu. Po przestygnięciu oprósz je cukrem pudrem.

Zobacz też:

To warto jeść w czasie menopauzy. Dieta, która poprawia samopoczucie i dodaje energii

Tak puszystego ciasta drożdżowego jeszcze nie jadłeś. Zrobisz je z owocami z kompotu

Ta sałatka jest smaczna i sycąca. Robię ją kilka razy w tygodniu, a rodzinie się nie nudzi

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski