Reklama
Reklama

Siostra Anastazja robi wafle bez pieczenia. Lepszych nie kupisz w żadnej cukierni

Wafle z galaretką według przepisu siostry Anastazji są obłędnie smaczne i proste w przygotowaniu. Nawet jeśli nie masz talentu cukierniczego, na pewno bez trudu poradzisz sobie z samodzielnym przygotowaniem tego słodkiego deseru. Kiedy podasz go gościom, wszyscy na pewno będą pod wrażeniem.

Przepisy siostry Anastazji to nie tylko rozgrzewające zupy i domowe obiady, ale również desery, które mogą kojarzyć ci się dzieciństwem. A to dlatego, że pomimo prostej receptury, zawsze wychodzą obłędnie smaczne. 

Zdradzamy jedna z receptur, którą znane kucharka posługuje się od lat. Te słodkie wafle bez pieczenia rozpływają się w ustach i możesz przygotować je ze swoim ulubionym nadzieniem. Najlepiej od razu kup kilka różnych smaków galaretek i zaskoczy swoich gości słodkim przysmakiem w różnych wersjach smakowych.

Może cię zainteresować: Pokrój banany, zalej je tym kremem i włóż do lodówki. Lepszego deseru nie jadłeś

Przepis siostry Anastazji na wafle z galaretką bez pieczenia. Wystarczy 6 składników

Siostra Anastazja do zrobienia słodkich wafli potrzebuje tylko 6 składników. Większość z nich na pewno masz już w lodówce, a całą resztę bez problemu kupisz małym, w osiedlowym sklepie spożywczym. 

  • wafle - 1 paczka
  • masło - 1 kostka - 200 g
  • cukier kryształ - 1 szklanka 250 ml
  • śmietana 18 proc. - 1 szklanka
  • jajko - 1 sztuka
  • galaretka - 1 opakowanie o dowolnym smaku

Wafle z galaretką według przepisu siostry Anastazji zrobisz w 15 minut. To proste

Przygotowanie wafli według przepisu siostry Anastazji zacznij od roztopienia masła i cukru w rondelku. Gdy przestygną, dodaj śmietanę, jajko i wsyp suchą galaretkę o dowolnym smaku np. brzoskwiniowym, malinowym. 

Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Wafle przełóż zimną masą, następnie owiń w papier do pieczenia, obciąż (np. deską do krojenia) i odstaw w chłodne miejsce. Po kilku godzinach będą gotowe, aby podać je gościom.

Czytaj również: A może pączki z bananów? Banalny przepis i doskonały smak

Zobacz też:

​Gotujesz bób? Koniecznie użyj tego dodatku, by podkręcić kolor i smak

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski