Wsyp to do foremek, a babeczki urosną duże i puszyste. Ten kulinarny trik nie ma sobie równych
Babeczki to pyszny, słodki deser, który możesz zrobić na szybko, kiedy goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą. Są banalne w przygotowaniu, jednak jeśli nie zawsze wychodzą tak duże i puszyste, jak to sobie wymarzyłaś, po prostu wsyp odrobinę tego składnika z kuchennej szafki do foremek. Zobaczysz, że następnym razem na pewno będą idealne.
Sekret dużych i smacznych babeczek tkwi nie tylko w odpowiednich proporcjach składników. Dobry przepis to podstawa, ale nawet z najlepszą recepturą ich przygotowywanie może skończyć się mokrym i tłustym spodem.
Jeśli nie chcesz, aby twoi goście znowu pobrudzili sobie ręce podczas pałaszowania słodkości, wypróbuj prosty kulinarny trik. Garstka popularnego składnika z kuchennej szafki wysypana do foremek przed pieczeniem babeczek wystarczy, aby te popularne słodkie ciastka następnym razem smakowały i wyglądały jak z najlepszej cukierni.
Babeczki nie zawsze wychodzą ci smaczne i puszyste? Być może popełniasz jeden z popularnych błędów, np. mieszając składniki zbyt długo, albo używasz zimnych produktów, dopiero co wyjętych z lodówki, zamiast po prostu chwilę odczekać, aż zdążą się ogrzać do temperatury pokojowej.
Unikaj nadmiernej ilości ciężkich dodatków, takich jak owoce czy masło orzechowe, które mogą zaburzyć proporcje. Wystrzegaj się również otwierania piekarnika podczas pieczenia, bo w ten sposób możesz zafundować sobie... zakalca.
Może cię zainteresować: Beza więcej nie opadnie po wyjęciu z piekarnika. Wystarczy, że będziesz pamiętać o tym
Do częstych problemów z pieczeniem babeczek zaliczyć można również to, że na ich dnie często zalega nadmiar wody i tłuszczu. Popularna cukierniczka z USA ma jednak na to sposób, który wypróbowałam i okazał się skuteczny.
Wystarczy na dnie foremki (albo otworu w blaszce) umieścić odrobinę suchego ryżu, a dopiero później włożyć tam papierowe kokilki i wlać ciasto. Dzięki temu ciepło podczas pieczenia babeczek, a dół ciasteczek powinien pozostać odpowiednio suchy po wyciągnięciu z piekarnika.
Czytaj również: Ten nietypowy dodatek do sernika sprawi, że będzie puszysty i delikatny. Wszyscy poproszą o dokładkę
Zobacz też:
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!