Reklama
Reklama

Ogórki w tej wersji mogą zaskakiwać, ale lepszych nie jadłeś. Przepis mam od sąsiadki

Moja sąsiadka zna się na robieniu przetworów jak mało kto. Ostatnio poczęstowała mnie wyjątkowymi korniszonami, bo w słodkiej wersji. Na początku byłam do nich sceptycznie nastawiona, jednak już po pierwszym kęsie podbiły moje kubki smakowe. Koniecznie zapisz ten przepis.

Słodkie korniszony są chrupiące, lekko kwaśne, jednak zdecydowanie przebija się w nich nuta słodyczy. Można zajadać się nimi zarówno w środku lata, jak i zimą, kiedy tak bardzo tęsknimy za letnimi smakami. Ogórków w wersji na słodko nie może zabraknąć w twojej spiżarni. 

Składniki na słodkie korniszony

Słodkie korniszony zawsze robię z gruntowych, jędrnych, małych i wąskich ogórków. Najważniejsze, żeby nie były przejrzałe. W przeciwnym wypadku zmiękną w zaprawie. Nie polecam również używania dużych i powyginanych warzyw, ponieważ trudno pomieścić je w słoiku. 

Przed robieniem korniszonów w wersji na słodko, warto namoczyć ogórki w wodzie. Dzięki temu wyjdą bardziej chrupiące. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia słodkich korniszonów? Oto lista:

  • 2 kg ogórków gruntowych;
  • 1 l wody;
  • 200 ml octu 10 proc.;
  • 200 g cukru białego lub trzcinowego;
  • 4 łyżeczki soli;
  • 1 marchewka;
  • 1 cebula;
  • 5 ziaren pieprzu ziarnistego na słoik;
  • 4 ziarna ziela angielskiego na słoik;
  • 2 ząbki czosnku na słoik;
  • 2 liście laurowe na słoik;
  • 1 gałązka kopru z baldachem na słoik;
  • 1 łyżeczka gorczycy na słoik.

Przepis na słodkie korniszony

Na początek dokładnie umyj ogórki, a marchewkę i cebulę obierz, a potem pokrój w plasterki. Potem powkładaj te warzywa do słoików razem z pieprzem ziarnistym, zielem angielskim, czosnkiem, liśćmi laurowymi, koprem i gorczycą. 

W kolejnym kroku przygotuj zalewę: zagotuj wodę, dodaj do niej ocet, cukier i sól. Potem zalej nią słoiki tak, żeby przykryć całkowicie ogórki. 

Na koniec zakręć naczynia i pasteryzuj je przez 5 minut, od momentu, gdy woda się zagotuje. Po tym procesie ostudź słoiki i przenieś słodkie korniszony do spiżarni lub piwnicy

Z czym podawać słodkie korniszony?

Słodkie korniszony smakują wspaniale samodzielnie jako przekąska imprezowa. Będą idealnym dodatkiem do grilla - dobrze komponują się z kiełbasą albo karczkiem. 

Możesz serwować je do obiadu zamiast surówek. Poza tym pasują też do kanapek, zwłaszcza tych z pasztetem. Te ogórki w wersji na słodko można wykorzystać do sałatek, burgerów czy wrapów. Jak widać, propozycji podania jest naprawdę wiele. 

Zobacz też:

​Jeszcze zdrowszy niż skyr czy kefir, ale w Polsce mało znany. Warto go jeść na śniadanie

Przepis Ewy Wachowicz na ciasto porzeczkowe. Zdobi je wierzch delikatny jak chmurka

Wygląda jak jabłko, smakuje jak budyń. Przyspiesza przemianę materii i pomaga schudnąć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory