Reklama
Reklama

Zielony sernik matcha. Zachwyca wyglądem i smakiem, a do tego jest prosty w przygotowaniu

Sernik matcha to ciasto, które wygląda bardzo efektownie na stole, a do tego jego smak sprawia, że chcemy zjeść więcej niż jeden kawałek. Jak sama nazwa wskazuje, do przygotowania tego wypieku używamy m.in. herbaty matchy. Przepis nie jest skomplikowany, wystarczy trzymać się kilku kroków. Sprawdź recepturę na zielony sernik matcha.

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, którym częstujemy gości. Może tym razem warto ich zaskoczyć i postawić na stole zielony sernik matcha? Wypiek wygląda bardzo oryginalnie, a do tego smakuje obłędnie. Z powodzeniem można go piec na różne okazje. Sprawdzi się idealnie na Wielkanoc i inne uroczystości. Przedstawiamy prosty przepis.  

Składniki na sernik matcha

Jednym ze składników sernika matcha jest herbata matcha. Kupimy ją w sklepach ze zdrową żywnością i herbaciarniach. 

Składniki podzieliliśmy na dwie części. W pierwszej z nich znajdują się produkty na suchy spód, a w drugiej na masę serową. 

Jakich składników potrzebujemy na sernik matcha?

Kruchy spód:

  • 150 g herbatników czekoladowych;
  • 70 g roztopionego masła. 

Masa serowa:

  • 500 g sera z wiaderka na sernik;
  • 200 g serka mascarpone;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki;
  • 3 jajka;
  • 2 łyżeczki herbaty matchy;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • szczypta soli. 

Prosty przepis na sernik matcha

Aby zrobić sernik matcha, na początek należy zmielić herbatniki i wymieszać je z masłem. Następnie przekładamy spód ciasta do tortownicy, którą wykładamy papierem do pieczenia. Całość wyrównujemy, dociskając. 

Następnie w misce łączymy twaróg z wiaderka, serek mascarpone i ekstrakt waniliowy. Składniki miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy

W kolejnym kroku ubijamy jajka ze szczyptą soli. Następnie przekładamy je do masy serowej i miksujemy na niskich obrotach.

Herbatę matchę łączymy ze śmietanką i dodajemy do masy serowej. Całość ponownie miksujemy tak, aby połączyć wszystkie składniki. 

Jednolitą, zieloną masę wylewamy na spód ciasta. Wyrównujemy ją szpatułką. 

Sernik matcha pieczemy w 160 stopniach przez około 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Na koniec wkładamy je do lodówki. 

Sernik matcha warto udekorować, aby prezentował się jeszcze lepiej. Polecamy oprószyć go cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Możemy też posypać ciasto prażonymi migdałami i ozdobić je owocami oraz listkami mięty. Te dodatki skutecznie podkręcą smak wypieku. 

Zobacz też:

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

Rogaliki z 3 składników. Proste, szybkie i smakują całej rodzinie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasto