Pyszne ciasto na każdą kieszeń. Na całość wydasz tylko 10 zł
Idealny deser wcale nie musi być czasochłonny i składać się z wielu elementów. Czasami wystarczy dobry pomysł i dosłownie chwila, by przygotować wyborną przekąskę, która na pewno przypadnie do gustu tak domownikom, jak i gościom. Istnieje ciasto, które można przygotować z czterech składników, wydając na nie tylko 10 zł.
Najwygodniejsze do wykonania są ciasta, które można przygotować bez pieczenia. Nie musimy bowiem oczekiwać na ich upieczenie, a podstawą mogą być krakersy lub herbatniki. Pomiędzy nimi mogą znaleźć się różnego rodzaju masy, w zależności od upodobań konkretnej osoby i tego, co akurat znajduje się w kuchennych szafkach. W przypadku zaprezentowanego deseru potrzebujemy jedynie czterech składników. Jego smak podbije za to serca wszystkich jedzących.
Przygotowanie pysznego ciasta bez pieczenia jest naprawdę proste. Do jego wykonania potrzebne będą następujące składniki:
- 2 opakowania herbatników (około 500 g),
- 3 budynie wanilinowe z dodatkiem cukru,
- 1 kostka masła lub margaryny (250 g),
- 1 litr mleka.
Jeśli zamierzamy polać ciasto polewą czekoladową, będziemy również potrzebowali 100 ml śmietanki kremówki, tabliczki czekolady deserowej i kilku kostek czekolady, którą zetrzemy na wiórki. Warto jednak pamiętać, że polewa nie jest konieczna. Ciasto będzie pyszne również bez niej.
Czytaj też: Ten deser czekoladowy zrobisz na bazie kefiru. Możesz go jeść nawet na diecie
Przygotowanie ciasta zaczynamy od wykonania masy budyniowej. Rozpuszczamy więc budynie w szklance zimnego mleka, a jego resztę zagotowujemy. Gdy to się stanie, do mleka wlewamy rozpuszczone budynie i — cały czas mieszając — gotujemy jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu. Następnie pozostawiamy masę, by wystygła.
Miksujemy na puszystą masę masło lub margarynę. Zimny budyń dodajemy powoli do zmiksowanego masła lub margaryny do momentu, aż uzyskamy jednolity krem. Następnie wykładamy papierem do pieczenia formę i układamy na jej dnie pierwszą warstwę herbatników. Zalewamy je częścią masy budyniowej i znów układamy na niej herbatniki. Czynność powtarzamy do chwili, gdy składniki się skończą. Wówczas wkładamy deser do lodówki na co najmniej 2 godziny, by zastygł.
Ciasto można podawać bez polewy, lecz oblane nią będzie się prezentowało jeszcze lepiej i będzie jeszcze smaczniejsze. By ją wykonać, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej czekoladę kremówkę i dokładnie mieszamy. Polewę należy następnie ostudzić i wylać na schłodzone ciasto. Można je dodatkowo udekorować wiórkami czekoladowymi lub dowolną, inną dekoracją.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia