Zostało ci mięso z rosołu? Zrób farsz do naleśników i zaskocz całą rodzinę
Rosół to jedna z najważniejszych potraw w większości polskich domów. Jednak zazwyczaj po jego gotowaniu zostaje nam pyszne, gotowane mięso. Nie ważne, czy wykorzystujemy drób, czy wołowinę, czy też robimy rosół mieszany. Sprawdź, jak wykorzystać mięso z rosołu do przygotowania farszu do naleśników.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju do ciasta + do smażenia naleśników,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie),
- 100 ml wody gazowanej,
- 150 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- sól.
Składniki na farsz do naleśników:
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła lub oleju,
- 1 łyżka śmietany (opcjonalnie),
- 100 g sera feta,
- 200 g pieczarek,
- 300 g obranego z kości mięsa z rosołu (może być mieszane, np. drób i wołowina),
- sól, pieprz (czarny i ziołowy).
Sprawdź również: Faworki według przepisu babci z PRL-u. Lepszych nie kupisz w żadnej cukierni
Zacznij od przygotowania ciasta naleśnikowego. Do miski wbij jajko i ubij trzepaczką. Do ubitych jajek dodaj gazowaną wodę, mleko oraz sól i całość wymieszaj. Do mokrych składników przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, a także olej. Jeszcze raz wymieszaj składniki i odstaw ciasto na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotuj farsz. Mięso oddziel od kości i pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, a następnie bardzo drobno posiekaj. Oczyść pieczarki i pokrój je w kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub masło, zeszklij cebulkę, następnie dorzuć pieczarki, sól oraz pieprz czarny i ziołowy i smaż przez 10 minut bez przykrycia. Dodaj mięso i całość smaż przez około 6 minut. Na koniec dodaj pokruszony ser feta i wymieszaj farsz. Jeśli jest zbyt suchy, dodaj łyżkę śmietany.
Mocno rozgrzej patelnię naleśnikową. Jeśli używasz takiej z powłoką nieprzywierającą, nie musisz dodawać tłuszczu, w innym przypadku wylej jedną łyżkę oleju. Wylewaj ciasto na patelnię za pomocą chochelki i smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz. Na usmażonego naleśnika wyłóż porcję farszu i zawiń jak krokieta. Możesz podawać naleśniki od razu, podsmażyć na maśle klarowanym lub zapiec.
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia