Reklama
Reklama

​Zostało ci mięso z rosołu? Zrób farsz do naleśników i zaskocz całą rodzinę

Rosół to jedna z najważniejszych potraw w większości polskich domów. Jednak zazwyczaj po jego gotowaniu zostaje nam pyszne, gotowane mięso. Nie ważne, czy wykorzystujemy drób, czy wołowinę, czy też robimy rosół mieszany. Sprawdź, jak wykorzystać mięso z rosołu do przygotowania farszu do naleśników.

Naleśniki z mięsem z rosołu — składniki

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju do ciasta + do smażenia naleśników,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie),
  • 100 ml wody gazowanej,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • sól.

Składniki na farsz do naleśników:

  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła lub oleju,
  • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie),
  • 100 g sera feta,
  • 200 g pieczarek,
  • 300 g obranego z kości mięsa z rosołu (może być mieszane, np. drób i wołowina),
  • sól, pieprz (czarny i ziołowy).

Sprawdź również: Faworki według przepisu babci z PRL-u. Lepszych nie kupisz w żadnej cukierni

Jak przygotować naleśniki z mięsem z rosołu?

Zacznij od przygotowania ciasta naleśnikowego. Do miski wbij jajko i ubij trzepaczką. Do ubitych jajek dodaj gazowaną wodę, mleko oraz sól i całość wymieszaj. Do mokrych składników przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, a także olej. Jeszcze raz wymieszaj składniki i odstaw ciasto na 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotuj farsz. Mięso oddziel od kości i pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, a następnie bardzo drobno posiekaj. Oczyść pieczarki i pokrój je w kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub masło, zeszklij cebulkę, następnie dorzuć pieczarki, sól oraz pieprz czarny i ziołowy i smaż przez 10 minut bez przykrycia. Dodaj mięso i całość smaż przez około 6 minut. Na koniec dodaj pokruszony ser feta i wymieszaj farsz. Jeśli jest zbyt suchy, dodaj łyżkę śmietany.

Mocno rozgrzej patelnię naleśnikową. Jeśli używasz takiej z powłoką nieprzywierającą, nie musisz dodawać tłuszczu, w innym przypadku wylej jedną łyżkę oleju. Wylewaj ciasto na patelnię za pomocą chochelki i smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz. Na usmażonego naleśnika wyłóż porcję farszu i zawiń jak krokieta. Możesz podawać naleśniki od razu, podsmażyć na maśle klarowanym lub zapiec.

Zobacz też:

​Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta

Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy