Idealny dodatek do letniego obiadu lub na grilla. Będzie gotowy w kilka minut
Dodatki obiadowe często są traktowane nieco po macoszemu, a to ogromny błąd. Szczególnie że wystarczy kilka minut, by przygotować niezwykle pyszną przekąskę, która będzie idealnie pasować zarówno do obiadu, jak i na grilla. Poznaj przepis na chrupiącego kalafiora w cieście, którego przygotujesz w kilka minut i zachwycisz się jego smakiem.
Do przygotowania idealnie chrupiącego kalafiora w cieście będziesz potrzebować:
- ¼ łyżeczki kurkumy,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki cebuli granulowanej,
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1 główka kalafiora,
- 1 łyżeczka soli,
- 125 ml wody,
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki kukurydzianej,
- olej do smażenia.
Jeśli chcesz, by kalafior w cieście miał bardziej pikantny smak, dodaj pół łyżeczki ostrej papryki, z kolei, jeśli wolisz bardziej śródziemnomorskie i ziołowe aromaty, dorzuć do ciasta trochę bazylii oraz oregano.
Sprawdź również: Ta zapiekanka makaronowa skradnie serca całej rodziny. Wszyscy będą prosić o dokładkę
Kalafior opłucz pod bieżącą wodą, a następnie umieść na kilka minut w misce z wodą, octem i sodą oczyszczoną. Po tym czasie ponownie przepłucz warzywo, dokładnie je osusz i podziel na mniejsze kawałki — ważne jest, by były równej wielkości, najlepiej na jednego kęsa. Do miski nasyp proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz mąkę kukurydzianą, a także kurkumę, cebulę granulowaną i czosnek granulowany. Suche składniki dokładnie wymieszaj, wlej do nich wodę i ponownie mieszaj do uzyskania konsystencji gładkiej pasty.
Sprawdź również: Młoda kapusta z koperkiem z przepisu mojej mamy. Tak delikatna, że rozpływa się w ustach
Do ciasta wrzuć kalafiora i dokładnie wymieszaj, by każda różyczka była oblepiona ciastem. Olej do smażenia wlej do garnka z głębokim dnem (minimum 3 cm wysokości) i rozgrzej do około 170 stopni Celsjusza. Szczypcami przekładaj różyczki kalafiora do garnka i smaż przez 2-3 minuty. Kalafiora w cieście wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kalafior w cieście najlepiej smakuje na gorąco jako dodatek do letniego obiadu lub grilla.
Zobacz też:
Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne
Już nie masło orzechowe. Ten krem dobrze smakuje i działa na metabolizm
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta