Reklama
Reklama

​Idealny dodatek do letniego obiadu lub na grilla. Będzie gotowy w kilka minut

Dodatki obiadowe często są traktowane nieco po macoszemu, a to ogromny błąd. Szczególnie że wystarczy kilka minut, by przygotować niezwykle pyszną przekąskę, która będzie idealnie pasować zarówno do obiadu, jak i na grilla. Poznaj przepis na chrupiącego kalafiora w cieście, którego przygotujesz w kilka minut i zachwycisz się jego smakiem.

Kalafior w cieście — składniki

Do przygotowania idealnie chrupiącego kalafiora w cieście będziesz potrzebować:

  • ¼ łyżeczki kurkumy,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki cebuli granulowanej,
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 główka kalafiora,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 125 ml wody,
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
  • olej do smażenia.

Jeśli chcesz, by kalafior w cieście miał bardziej pikantny smak, dodaj pół łyżeczki ostrej papryki, z kolei, jeśli wolisz bardziej śródziemnomorskie i ziołowe aromaty, dorzuć do ciasta trochę bazylii oraz oregano.

Sprawdź również: Ta zapiekanka makaronowa skradnie serca całej rodziny. Wszyscy będą prosić o dokładkę

Jak przygotować kalafiora w cieście?

Kalafior opłucz pod bieżącą wodą, a następnie umieść na kilka minut w misce z wodą, octem i sodą oczyszczoną. Po tym czasie ponownie przepłucz warzywo, dokładnie je osusz i podziel na mniejsze kawałki — ważne jest, by były równej wielkości, najlepiej na jednego kęsa. Do miski nasyp proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz mąkę kukurydzianą, a także kurkumę, cebulę granulowaną i czosnek granulowany. Suche składniki dokładnie wymieszaj, wlej do nich wodę i ponownie mieszaj do uzyskania konsystencji gładkiej pasty.

Sprawdź również: Młoda kapusta z koperkiem z przepisu mojej mamy. Tak delikatna, że rozpływa się w ustach

Do ciasta wrzuć kalafiora i dokładnie wymieszaj, by każda różyczka była oblepiona ciastem. Olej do smażenia wlej do garnka z głębokim dnem (minimum 3 cm wysokości) i rozgrzej do około 170 stopni Celsjusza. Szczypcami przekładaj różyczki kalafiora do garnka i smaż przez 2-3 minuty. Kalafiora w cieście wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kalafior w cieście najlepiej smakuje na gorąco jako dodatek do letniego obiadu lub grilla.

Zobacz też:

Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne

Już nie masło orzechowe. Ten krem dobrze smakuje i działa na metabolizm

​Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | przepisy | przepisy na grilla | szybkie dania