Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania
Fasolka szparagowa to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych, które zdobyło serce niejednej osoby. Gotowana i podawana z bułką tartą stanowi prawdziwy rarytas podczas letnich dni. Chcąc jednak w pełni cieszyć się z jej smaku i właściwości, jakie dostarcza, należy ugotować ją w prawidłowy sposób. Niestety nie zawsze się to udaje. Podpowiadamy, jakich błędów nie popełniać podczas gotowania fasolki szparagowej.
Niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze fasolka szparagowa cieszy się ogromnym uznaniem wśród warzyw sezonowych i chętnie kupowana jest w supermarketach bądź lokalnych targach. Warto czerpać garściami z trwającego sezonu na to żółte warzywo i włączyć je do swojej codziennej diety.
Zwłaszcza że można przygotować je na wiele sposób. Wszystko zależy od własnych upodobań kulinarnych. Zazwyczaj fasolka podawana jest jednak w formie ugotowanej z masłem i bułką tartą. Jeśli chodzi o gotowanie, to wydaje się, że nie ma w tym nic skomplikowanego, a jednak. Zdarza się, że tuż po ugotowaniu fasolka traci swój smak i chrupkość. Jaka może być tego przyczyna?
W gotowaniu fasolki na pozór nie ma nic skomplikowanego. Wystarczy garnek, woda, odrobina soli, a także warzywo. Skąd więc bierze się zwiotczała fasolka szparagowa bez walorów smaków, a tym bardziej bez wartości odżywczych?
Największym błędem, który nieświadomie popełnia wiele osób, jest zbyt długie gotowanie. Fasolka szparagowa należy do delikatnych warzyw i przegotowanie nie jest dla niej dobre. W wyniku tego traci chrupkość, intensywny kolor, a także smak. Nie mówiąc już o wartościach, które można z niej czerpać, gdy jest odpowiednio ugotowana.
Warto więc poznać optymalny czas gotowania fasolki, choć wcale nie jest on tak oczywisty jak mogłoby się wydawać. Wszystko zależeć będzie od długości strąków, a także od tego czy jest to “młoda" fasolka, czy już nie. Zazwyczaj czas gotowania oscyluje pomiędzy 5 a 15 minutami.
Zobacz również: Idealny dodatek do letniego obiadu lub na grilla. Będzie gotowy w kilka minut
W głowie pojawia się pytanie, jak zatem dobrze ugotować fasolkę szparagową, żeby był smaczna i chrupka. Z pewnością dobrym ruchem jest rozpoczęcie od odpowiedniego przygotowania, które również wpływa na walory smakowe tego żółtego warzywa.
\W tym celu należy wybrać tylko zdrowe strąki, z których następnie odcinamy końcówki i pozbywamy się z nich włókna, jeśli jest to starsza fasolka. Do gotowania potrzebny będzie garnek, woda, sól, a także cukier, aby fasolka nie utraciła swojego smaku i koloru.
Kiedy woda zacznie wrzeć, pozostaje wrzucić fasolkę i gotować ją przez odpowiedni czas, aż stanie się miękka, ale w ciągu dalszym chrupka. Można określić ją jako al dente. Następnie wystarczy odcedzić fasolkę i podawać ją z ulubionymi dodatkami.
Zobacz też:
Już nie masło orzechowe. Ten krem dobrze smakuje i działa na metabolizm
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą