Reklama
Reklama

Taką szarlotkę musisz zrobić przynajmniej raz tej jesieni. Deklasuje tradycyjną

Szarlotka to tradycyjne ciasto, które nie ma sobie równych. Chętnie przygotowywana jest jesienną porą, kiedy trwa prawdziwy urodzaj na jabłka, a w powietrzu unosi się aromatyczny zapach cynamonu. Warto jednak oprócz klasycznej, pokusić się o przygotowanie szarlotki z bezą. To przepyszne ciasto z jabłkami, które idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Poznaj przepis i upiecz przy najbliższej okazji.

Jesień upływa w kuchni pod znakiem przetworów przygotowywanych z owoców, na które aktualnie trwa sezon. Mowa między innymi o śliwkach, winogronie czy też jabłkach. Te sprawdzą się nie tylko do przygotowania kompotów, ale również do upieczenia aromatycznej szarlotki. Tym razem warto jednak spróbować czegoś nowego i zamiast tradycyjnej, upiec szarlotkę z bezą. Z pewnością pokochają ją wszyscy domownicy, przez co w mig zniknie z blaszki.

Jesienne ciasto z jabłkami. Szarlotka z bezą prawdziwym hitem

Szarlotka z bezą to kolejna odsłona tego klasycznego ciasta, które jest uwielbiane absolutnie przez wszystkich. Kruche ciasto połączone z warstwą jabłek i delikatną, słodką bezą to zupełnie inny wymiar jesiennej rozkoszy. Zestawienie słodkiego z kwaskowatym nadzieniem jabłkowym doskonale się uzupełnia, tworząc wypiek zachwycający nie tylko smakiem, ale i efektownym wyglądem.  

To wersja szarlotki, która prezentuje się niczym wykwintny deser. Dzięki temu sprawdzi się jako ciasto na różne uroczystości, ale warto pokusić się o jej przygotowanie również na co dzień. Wystarczy raz ją upiec, by przepaść na punkcie smaku i idealnego połączenia bezy z jabłkami.  

Samo przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga nieco czasu oraz pracy. Podjęte trudny są jednak warte zachodu, gdyż zostaną wynagrodzone obłędnie smacznym ciastem z jabłkami, które ukryte są pod delikatną i słodką bezą. Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać jesienne jabłka, szarlotka z bezą jest odpowiedzią.  

Zobacz także: Tak dobrego ciasta ze śliwkami dawno nie jadłam. Robię regularnie, bo w mig znika z blaszki

Przepis na szarlotkę z bezą. Z pewnością do niego powrócisz  

Trudno wyobrazić sobie jesień bez szarlotki. W tym sezonie postaw na jej wersję z bezą, która zachwyca swoim smakiem oraz wyglądem. Przygotowanie tej słodkości można podzielić na trzy etapy, czyli przyrządzenie ciasta będącego bazą, przygotowanie jabłek, a także ubicie piany na bezę. Do przyrządzenia takiej szarlotki potrzebujesz:  

Składniki na warstwę z jabłkami:  

  • 6 jabłek  
  • 3 łyżki kisielu cytrynowego 

Składniki na ciasto:  

  • 5 żółtek  
  • 200 g rozpuszczonego masła  
  • 400 g mąki pszennej  
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 50 g cukru pudru  
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego  

Składniki na bezę  

  • 5 białek  
  • 250 g cukru  

Jak zrobić szarlotkę z bezą? Sposób przygotowania 

W pierwszej kolejności zajmij się kruchym ciastem. W tym celu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj żółtka, rozpuszczone masło i ekstrakt, a następnie wszystko zagnieć ręcznie.  

Gdy ciasto przybierze konsystencję plastycznej kruszonki odłóż 2 łyżki ciasta do zamrażarki, a resztę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie ugnieć i wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do ostudzenia.  

Zajmij się w tym czasie jabłkami. Pokrój je w kostkę (możesz też zetrzeć na grubych oczkach) i wymieszaj z kisielem. Następnie przygotuj bezę. W tym celu białka z cukrem ubij na sztywną pianę. Powinno to zająć około 8-10 minut.  

Na kruchy, przestudzony spód wyłóż warstwę jabłek, a następnie pokryj ją bezą. Na wierzch rozkrusz resztę ciasta z zamrażarki. Całość włóż do piekarnia nagrzanego do 170 st. C i piecz przez około 10 minut. W następnym kroku obniż temperaturę do 150 st. C i piecz z termoobiegiem przez około 40-50 minut. Pozostaw do ostygnięcia i delektuj się smakowitym przysmakiem idealnym na jesień. Smacznego! 

Zobacz też:

Ciasto drożdżowe dosłownie wyjdzie z blachy. Wystarczy, że zrobisz to

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Jedz to na śniadanie

Ten turecki deser jest idealny do czarnej kawy. Nie zawiera mąki ani jajek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy | owoce