Taką szarlotkę musisz zrobić przynajmniej raz tej jesieni. Deklasuje tradycyjną
Szarlotka to tradycyjne ciasto, które nie ma sobie równych. Chętnie przygotowywana jest jesienną porą, kiedy trwa prawdziwy urodzaj na jabłka, a w powietrzu unosi się aromatyczny zapach cynamonu. Warto jednak oprócz klasycznej, pokusić się o przygotowanie szarlotki z bezą. To przepyszne ciasto z jabłkami, które idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Poznaj przepis i upiecz przy najbliższej okazji.
Jesień upływa w kuchni pod znakiem przetworów przygotowywanych z owoców, na które aktualnie trwa sezon. Mowa między innymi o śliwkach, winogronie czy też jabłkach. Te sprawdzą się nie tylko do przygotowania kompotów, ale również do upieczenia aromatycznej szarlotki. Tym razem warto jednak spróbować czegoś nowego i zamiast tradycyjnej, upiec szarlotkę z bezą. Z pewnością pokochają ją wszyscy domownicy, przez co w mig zniknie z blaszki.
Szarlotka z bezą to kolejna odsłona tego klasycznego ciasta, które jest uwielbiane absolutnie przez wszystkich. Kruche ciasto połączone z warstwą jabłek i delikatną, słodką bezą to zupełnie inny wymiar jesiennej rozkoszy. Zestawienie słodkiego z kwaskowatym nadzieniem jabłkowym doskonale się uzupełnia, tworząc wypiek zachwycający nie tylko smakiem, ale i efektownym wyglądem.
To wersja szarlotki, która prezentuje się niczym wykwintny deser. Dzięki temu sprawdzi się jako ciasto na różne uroczystości, ale warto pokusić się o jej przygotowanie również na co dzień. Wystarczy raz ją upiec, by przepaść na punkcie smaku i idealnego połączenia bezy z jabłkami.
Samo przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga nieco czasu oraz pracy. Podjęte trudny są jednak warte zachodu, gdyż zostaną wynagrodzone obłędnie smacznym ciastem z jabłkami, które ukryte są pod delikatną i słodką bezą. Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać jesienne jabłka, szarlotka z bezą jest odpowiedzią.
Zobacz także: Tak dobrego ciasta ze śliwkami dawno nie jadłam. Robię regularnie, bo w mig znika z blaszki
Trudno wyobrazić sobie jesień bez szarlotki. W tym sezonie postaw na jej wersję z bezą, która zachwyca swoim smakiem oraz wyglądem. Przygotowanie tej słodkości można podzielić na trzy etapy, czyli przyrządzenie ciasta będącego bazą, przygotowanie jabłek, a także ubicie piany na bezę. Do przyrządzenia takiej szarlotki potrzebujesz:
Składniki na warstwę z jabłkami:
- 6 jabłek
- 3 łyżki kisielu cytrynowego
Składniki na ciasto:
- 5 żółtek
- 200 g rozpuszczonego masła
- 400 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Składniki na bezę
- 5 białek
- 250 g cukru
W pierwszej kolejności zajmij się kruchym ciastem. W tym celu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj żółtka, rozpuszczone masło i ekstrakt, a następnie wszystko zagnieć ręcznie.
Gdy ciasto przybierze konsystencję plastycznej kruszonki odłóż 2 łyżki ciasta do zamrażarki, a resztę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie ugnieć i wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do ostudzenia.
Zajmij się w tym czasie jabłkami. Pokrój je w kostkę (możesz też zetrzeć na grubych oczkach) i wymieszaj z kisielem. Następnie przygotuj bezę. W tym celu białka z cukrem ubij na sztywną pianę. Powinno to zająć około 8-10 minut.
Na kruchy, przestudzony spód wyłóż warstwę jabłek, a następnie pokryj ją bezą. Na wierzch rozkrusz resztę ciasta z zamrażarki. Całość włóż do piekarnia nagrzanego do 170 st. C i piecz przez około 10 minut. W następnym kroku obniż temperaturę do 150 st. C i piecz z termoobiegiem przez około 40-50 minut. Pozostaw do ostygnięcia i delektuj się smakowitym przysmakiem idealnym na jesień. Smacznego!
Zobacz też:
Ciasto drożdżowe dosłownie wyjdzie z blachy. Wystarczy, że zrobisz to
Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Jedz to na śniadanie
Ten turecki deser jest idealny do czarnej kawy. Nie zawiera mąki ani jajek