Reklama
Reklama

Tak dobrego ciasta ze śliwkami dawno nie jadłam. Robię regularnie, bo w mig znika z blaszki

Śliwki rządzą w jesiennej kuchni i warto wyciskać z nich jak najwięcej, póki trwa sezon. Oprócz domowych przetworów, takich jak powidła czy kompoty, warto również pokusić się o przygotowanie smakowitych słodkości, w których główną rolę odgrywają te owoce. Obłędną propozycją jest to kruche ciasto ze śliwkami przykryte delikatną bezą. Idealnie słodkie skradło serce całej mojej rodziny. Sprawdź, jak je przygotować.

Ciasto ze śliwkami to klasyk, który ma wiele oblicz. Na stołach lądują bowiem wersje ucierane, z masą budyniową, drożdżowe czy sernikowe odsłony. Ciekawą propozycją jest również efektowne i przepyszne ciasto kruche z warstwą śliwek i bezową pianką. Nie pamiętam, kiedy tak bardzo byłam zachwycona domowym wypiekiem. Moja rodzina także go uwielbia, więc piekę regularnie, zwłaszcza że trwa sezon na śliwki. 

Jesień w kuchni. Ciasto ze śliwkami i bezą zachwyci każdego

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą to sezonowy wypiek, który sprawdzi się na co dzień do popołudniowej kawki, jak i na weekendową wizytę gości. Wykorzystanie świeżych, dojrzałych i soczystych śliwek sprawia, że wypiek wychodzi pełen aromatu, będąc jednocześnie kruchym i odpowiednio soczystym.  

Ponadto połączenie warstwy śliwek z delikatną pianką bezową doskonale balansuje pomiędzy słodkością a kwasowością. Owoce wprowadzają świeżość i przełamują słodycz ciasta, przez co podejdzie ono nawet osobom, które na co dzień nie przepadają za słodkościami.  

Ten sezonowy wypiek wpisał się więc na stałe do jadłospisu mojej rodziny, gdyż co chwilę piekę nową blaszkę, bo tak szybko znika. Przygotowanie bazuje na podstawowych składnikach, przez co nie muszę robić specjalnych zakupów, by upiec to ciasto. Samo wykonanie nie jest nazbyt wymagające, a więc poradzą sobie z tym nawet początkujący. Jeśli więc zastanawiasz się, co zrobić z nadmiarem śliwek, kruche ciasto z delikatną bezą jest idealnym rozwiązaniem.  

Zobacz także: Już nie malinowa. Przygotuj śliwkową chmurkę, a zachwycisz gości i domowników

Przepis na ciasto ze śliwkami. Idealnie kruche i słodkie 

Kultowe ciasto ze śliwkami i bezą to jeden z wielu sposobów na wykorzystanie tych sezonowych owoców. To właśnie ze świeżymi owocami ten wypiek smakuje najlepiej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je również z mrożonymi.

Do wykonania kruchego ciasta ze śliwkami i bezą potrzebujesz:  

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 6 łyżek cukru pudru  
  • 1 łyżka cukru wanilinowego  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • 250 g zimnego masła 4 żółtka 

Składniki na bezę:  

  • 4 białka  
  • 1 szklanka cukru  
  • Szczypta soli 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej  

Dodatkowe składniki:

  • 400 g śliwek  
  • Cynamon 
  • Cukier puder 

Sposób przygotowania: 

Śliwki umyj i pokrój na ćwiartki, pozbywając się przy tym ogonków i pestek. Gotowe odstaw na bok i zajmij się kruchym ciastem. W tym celu przesiej mąkę z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i całość zagnieć na kruche ciasto. Po chwili dodaj żółtka i zagnieć ponownie. Powstałe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około 15 minut.  

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C i przygotuj blaszkę. Posmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż na spód blachy, nakłuwając je widelcem. Na cieście rozłóż pokrojone śliwki rozcięciem do góry i delikatnie posyp je cynamonem. 

Następnie przygotuj bezę. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj partiami cukier, nie przerywając ubijania. Na koniec wmiksuj mąkę ziemniaczaną. Gotową masę bezową rozsmaruj równomiernie na śliwkach wyłożonych na cieście.  

Drugą połówkę schłodzonego ciasta zetrzyj bezpośrednio na masę bezową, najlepiej używając do tego tarki o grubych oczkach. Powstałe ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz z grzaniem góra-dół przez około 40 minut. Następnie pozostaw je do ostygnięcia, posyp na koniec cukrem pudrem i delektuj się tym sezonowym wypiekiem. Smacznego! 

Zobacz też:

​Szybkie i banalnie proste racuchy. Zrobisz je z serka wiejskiego

Taki krem z dyni robi moja mama. Wszyscy proszą o dokładkę

​Polacy ciągle dodają to do kanapek. Dietetyk ostrzega: to najgorszy wybór

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | przepisy | ciasta