Reklama
Reklama

Już nie malinowa. Przygotuj śliwkową chmurkę, a zachwycisz gości i domowników

Sezon na śliwki trwa w najlepsze, dlatego warto wykorzystać go na sto procent. Mowa nie tylko o przygotowaniu przetworów, ale i smakowitych deserów, którym trudno się oprzeć. Propozycją, na punkcie której przepadną absolutnie wszyscy, jest śliwkowa chmurka, która stanowi jesienne wydanie popularnej malinowej chmurki. Słodko-kwaskowata na kruchym spodzie stanie się hitem na twoim stole. Dowiedz się, jak ją przygotować.

Śliwki to jeden za smaków późnego lata oraz jesieni. Kuszą swoim smakiem oraz wszechstronnością wykorzystania w kuchni. Stanowią doskonałą bazę do wykonania powideł i kompotów, ale sprawdzą się także jako główny składnik smakowitych deserów. Przygotuj z nich śliwkową chmurkę, która zachwyci nie tylko swoim słodko-kwaśnym smakiem, ale i imponującym wyglądem. Domownicy w mig zjedzą ją do ostatniego okruszka, zaś goście będą prosić o przepis.  

Ciasto ze śliwkami — jesienny deser dobry na każdą okazję  

Śliwkowa chmurka to jesienna wersja uwielbianego klasyku, jakim jest malinowa chmurka. Słodko-kwaskowate śliwki położone na kruchym spodzie i przykryte puszystą bezową chmurką to deser, który przez wielu określany jest „niebem w gębie". 

Ciasto lekkie w konsystencji, pełne smaku i dobrze zrównoważone pomiędzy słodkością a kwaśnością posmakuje absolutnie każdemu, nawet tym, którzy nie należą do zwolenników słodkości. Wobec tego to strzał w dziesiątkę na co dzień do popołudniowej kawy, jak i na większe okazje, takie jak wizyta gości.  

Pomimo swojej efektywności śliwkowa chmurka nie należy do nadto skomplikowanych w przygotowaniu ciast. Poradzi sobie z nią każdy mający podstawowe doświadczenie w kuchni, przez co jest to wyśmienity sposób na zachwycenie pozostałych domowników i gości. Warto więc wykorzystać trwający sezon na śliwki i przygotować to imponujące i przepyszne ciasto.  

Zobacz także: To ciasto jest jeszcze lepsze, niż szarlotka. Zrób, póki trwa sezon

Przepis na śliwkową chmurkę. Tak zrobisz ją krok po kroku

Deser ten to idealne połączenie składników, które tworzy harmonię smaku idealną na jesienne dni. Zrobienie śliwkowej chmurki nie powinno zająć więcej niż dwie godziny. Potrzebne są do tego następujące składniki:

Ciasto: 

  • 200 g mąki pszennej 
  • 80 g cukru pudru  
  • 150 g zimnego masła  
  • 1 jajka  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Szczypta soli  

Składniki na warstwę ze śliwek: 

  • 500 g śliwek  
  • 100 ml wody  
  • 90 g cukru  
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • Szczypta soli  

Składniki na bezę: 

  • 6 białek 
  • 150 g drobnego cukru  
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej  
  • Szczypta soli  

Sposób przygotowania:  

Zacznij od zrobienia kruchego spodu. W tym celu w misce umieść mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia sól oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Dodaj jajka i wyrób ciasto aż do uzyskania jednolitej masy. Uformowaną kulę owiń folią spożywczą i wsadź do lodówki na około 30 minut.  

W między czasie umyj i przekrój śliwki, usuwając z nich pestki. Śliwki włóż do garnka, zalej wodą i dodaj cukier z solą. Gotuj pod przykryciem aż zmiękną. Dodaj mąkę ziemniaczaną i mieszaj do momentu, aż masa śliwkowa zgęstnieje.  

Następnie włącz piekarnik i nagrzej go do 180 st. C. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkuj je. Wyłóż nim blaszkę do pieczenia o wymiarach około 25x25 cm, po czym piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut.  

W tym czasie zajmij się przygotowaniem bezy. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj szczyptę soli, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wyłóż śliwki, a na nie zrobioną bezę. Całość włóż to nagrzanego piekarnika i piecz jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz ciasto przez kolejne 10-15 minut. Pozostaw do wystygnięcia i ciesz się słodkim deserem ze śliwek. Smacznego!  

Może cię zainteresować: Ten biszkopt zrobisz tylko z 3 składników. Jest puszysty, chociaż bez proszku

Zobacz też:

Moja mama dodaje to do mielonych. Zawsze wychodzą soczyste i delikatne

Mało kto wie, że jest jadalna. Zrobisz z niej zdrowy dżem, w sam raz do naleśników

Sąsiadka zdradziła mi swój przepis na idealną jajecznicę. Już nigdy nie zrobię innej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | owoce | ciasta