Reklama
Reklama

Ten biszkopt zrobisz tylko z 3 składników. Jest puszysty, chociaż bez proszku

W wielu rejonach Półwyspu Bałkańskiego zajadają się patišpanj, czyli puszystym jak chmurka biszkoptem. Co ciekawe, do jego zrobienia nie potrzeba żadnych ulepszaczy, w tym proszku do pieczenia. Wystarczą 3 dobre jakościowo produkty, które każdy z nas już ma w kuchni i odrobina cierpliwości. Trzymając się przepisu, nie ma mowy o opadnięciu ciasta.

Patišpanj jest niesamowicie popularnych wypiekiem w Chorwacji, Serbii i Czarnogórze. Pochodzi od włoskiej "pan di Spagna", co tłumaczymy jako "hiszpański chleb". Nie znajdziemy w nim ani grama proszku do pieczenia, a mimo to zachwyca swoją lekkości i puszystością. Sekret tkwi głównie w ubijaniu jajek z cukrem, ale nie tylko...

Dlaczego patišpanj nie opada?

Nie ma nic gorszego niż opadający biszkopt. Na szczęście istnieje kilka trików, dzięki którym wyjdzie lekki i puszysty. W przygotowaniu patišpanj każdy etap ma ogromne znaczenie. Dlaczego ten serbski przysmak nie opada?

Chodzi głównie o ubijanie jajek z cukrem. Używamy do tego miksera o dużej mocy i miksujemy kilka minut do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta

W kolejnym etapie ostrożnie dodajemy do masy mąkę pszenną. Nie dosypujemy jej od razu, a przesiewamy przez sitko. Wówczas napowietrzy się i lepiej połączy z masą jajeczną. Musimy też delikatnie ją wmieszać, żeby ciasto nie utraciło swojej lekkości i puszystości. 

W trakcie pieczenia w żadnym wypadku nie otwierajmy piekarnika. Może spowodować to nagłe opadnięcie wypieku. Warto też po upieczeniu pozostawić go do lekkiego przestudzenia w urządzeniu z uchylonymi drzwiczkami. 

Przepis na serbski biszkopt

Składniki:

  • 10 jajek;
  • 10 łyżek mąki pszennej;
  • 10 łyżek cukru.

Przygotowanie:

Żeby przygotować patišpanj, na początek ubijamy jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. W zależności od mocy miksera trwa to od 7 do 10 minut. Nie zapominajmy, że ten etap jest najważniejszy i musimy uzbroić się w cierpliwość. 

W kolejnym kroku dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy ją z masą. Najlepiej zrobić to szpatułką. Możemy też użyć miksera, ustawiając go na niskie obroty. 

Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy uprzednio natłuszczonej i oprószonej mąką. Dobrze, gdyby miała wysoki rant. 

Serbski biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 65 minut. Na Półwyspie Bałkańskim serwują go solo, jednak wspaniale smakuje obsypany cukrem pudrem albo otartą skórą z cytryny. Możne też stanowić bazę do ciasta przekładanego kremem. 

Zobacz też:

Ciągle puchną ci nogi? Zjedz to warzywo, a poczujesz ulgę

Przy tych ogórkach zwykłe małosolne wymiękają. Przepis mam od koleżanki z pracy

Taki chłodnik jadłam na wakacjach. Główny składnik zaskakuje, ale smakuje obłędnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta