To ciasto jest jeszcze lepsze, niż szarlotka. Zrób, póki trwa sezon
Lato to okres, który kojarzy nam się głównie z owocami. Warto więc wykorzystywać sezon i przygotowywać ciasta, które pozwolą nam cieszyć się smakiem tych darów natury. Wobec tego, zamiast robić tradycyjną szarlotkę z jabłkami, możemy użyć brzoskwini. Sprawdź, jak zrobić pyszne ciasto z użyciem tych owoców.
Szarlotkę możemy zrobić nie tylko z jabłek. Warto wykorzystać trwający sezon na brzoskwinie i to właśnie z nich przygotować smaczne nadzienie do ciasta. Podpowiadamy, jak to zrobić oraz w jaki sposób przyrządzić owoce, aby nasz wypiek był smaczny i miał idealną strukturę. To prostsze niż mogłoby się wydawać. Wystarczy kilka chwil, by zrobić idealny deser do popołudniowej kawy.
Wykorzystując sezonowe owoce, warto przygotować brzoskwiniową szarlotkę. Jednak aby była ona smaczna, musimy odpowiednio przygotować nadzienie. Nie należy więc dodawać do ciasta surowych owoców, a zamiast tego warto wypróbować prosty sposób, który sprawi, że nie tylko brzoskwinie nie będą puszczały soku, ale i ich smak będzie wyraźniejszy.
Wystarczy, że pokroimy owoce w kostkę i poddusimy je na małym ogniu. Następnie, kiedy staną się już miękkie, studzimy je i mieszamy z galaretką w proszku. Dzięki temu nadzienie będzie bardziej zwarte, a proszek z galaretki doda owocom słodyczy. Najlepiej użyć do tego smaku brzoskwiniowego, pomarańczowego lub cytrynowego produktu.
Czytaj również: Kruche rogaliki lepsze, niż z cukierni. Z tego przepisu zawsze wychodzą
Wiedząc już jak przygotować nadzienie, warto znać proporcje, jakich należy użyć, aby było ono smaczne. Przyda nam się 1,5 kg brzoskwiń oraz 1 galaretka brzoskwiniowa. Oprócz tego do zrobienia naszego ciasta będziemy potrzebowali:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 żółtka,
- 1 kostkę masła,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie deseru zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta. W tym celu do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy do tego żółtka, cukier, posiekane masło oraz cukier waniliowy. Zagniatamy kruche ciasto, dzielimy je na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.
W momencie, gdy nasze ciasto się chłodzi, przygotowujemy nadzienie zgodnie z wcześniejszymi poradami. Następnie blachę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie umieszczamy połowę kruchego ciasta. Na nim umieszczamy brzoskwiniowe nadzienie, a na wierzchu wykładamy drugą część ciasta. Dobrym pomysłem będzie rozwałkowanie jej i pokrojenie na paski, na następnie ułożenie ich w kratkę.
Nasze ciasto pieczemy przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągamy ciasto, dopiero gdy będzie rumiane. Po ostygnięciu warto dodatkowo udekorować je cukrem pudrem.
Zobacz też:
To najlepsza zupa na jesień. Rozgrzewa i wzmacnia odporność
Mielone będą pulchne i soczyste, że palce lizać. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To ciasto zrobisz w 30 minut bez włączania piekarnika. Rozpływa się w ustach