Te jabłka biją inne na głowę. Pełne witamin i świetne na szarlotkę
Jesienią drzewa uginają się pod ilością smakowitych owoców, a wśród nich królowa sadu, czyli jabłoń. Wśród rozmaitych odmian, szczególne miejsce zajmuje antonówka, czyli jabłko o charakterystycznym smaku i niezwykłym aromacie. Jeśli robić jesienną szarlotkę, to tylko z antonówek. Co jeszcze warto wiedzieć o tej odmianie jabłek, zwanej również królową polskich sadów?
Półki sklepowe i stragany zdominowane są dzisiaj przez nowoczesne odmiany jabłek, ale warto na chwilę zatrzymać się nad tymi, które od pokoleń goszczą w polskich sadach oraz kuchniach. Dla wielu bowiem antonówki to smak dzieciństwa, który charakteryzuje się kwaskowatością i wyjątkowym aromatem. Warto ponownie pochylić się nad tą odmianą, gdyż jest pełna zdrowotnych właściwości i wyjątkowo wszechstronna w zastosowaniu.
Antonówka to odmiana uprawna jabłoni domowej, która wywodzi się z Rosji, a w Polsce znana jest już od XIX wieku. Ta wczesnojesienna jabłoń daje owoce, które dojrzewają pod koniec sierpnia oraz we wrześniu. Charakteryzują się średnią wielkością, jasnozieloną lub żółtawą skórką, a także wyraźnie kwaskowatym posmakiem.
Drzewa tej odmiany cechują się natomiast odpornością na przymrozki, przez co cieszą się tak dużą popularnością wśród ogrodników oraz sadowników. Niegdyś niemal przy każdym domu można było spotkać przynajmniej jedną jabłoń tej odmiany, dlatego też dla wielu osób smak antonówki kojarzy się z dziecięcymi latami.
Zobacz także: Wiele osób myśli, że to najzdrowsze pieczywo. Dietetyk zdradza, jak jest naprawdę
Antonówki wyróżniają się nie tylko smakiem, ale i właściwościami zdrowotnymi, których jest całkiem sporo. Przede wszystkim to doskonałe źródło witaminy C, której jest w antonówkach o wiele więcej niż w innych odmianach jabłek. Działa antyoksydacyjne, a także wspiera odporność, chroniąc organizm przed infekcjami, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym.
To również skarbnica innych witamin, takich jak B, E i K, a także licznych minerałów, wśród których wymienia się potas, magnez, wapń czy też żelazo. W ten sposób jabłka te wspierają organizm na wielu płaszczyznach, co widoczne jest w lepszej kondycji włosów, skóry i paznokci, a także funkcjonowaniu układu krążenia czy też układu nerwowego.
Ponadto antonówki to dobre źródło błonnika, który wspiera pracę jelit oraz poprawia trawienie. Jabłka te mogą być więc sprzymierzeńcem w czasie odchudzania, wpływając na procesy metaboliczne. Dodatkowo antonówki dostarczają naturalnych kwasów owocowych, które wykazują oczyszczające działanie na organizm.
Sprawdź też: Ta przekąska jest jak plaster na serce. Wspomaga też tarczycę, a Polacy nie jedzą
Antonówka to pełna dobroci odmiana jabłek o wielozadaniowym zastosowaniu. Czas na zbiory przypada wczesną jesienią, ale zależny jest od regionu oraz pogody. Mając antonówki w swoim sadzie bądź też kupując je na straganie, należy pamiętać, że są to jabłka, które nie nadają się do długiego przechowywania. Najlepiej spożywać je lub wykorzystywać tuż po zebraniu.
Na szczęście poprzez ogrom zastosowań antonówki sprawdzą się w kuchni na wiele sposobów. Przede wszystkim to jedna z najlepszych, o ile nie najlepsza odmiana do przygotowywania ciast i tarty. Antonówki zachowują swoją soczystość podczas pieczenia, dlatego też wychodzi z nich najsmaczniejsza i najlepsza szarlotka.
Ponadto to dobry wybór, jeśli chodzi o domowe przetwory, takie jak musy, przeciery, konfitury czy też dżemy. Sprawdzą się także do zrobienia soków i kompotów, ze względu na swój charakterystyczny i orzeźwiający posmak.
Zobacz też:
To najlepszy grzyb do marynowania. Sprawdź, gdzie go znaleźć
Sztućce będą lśniły bez polerowania. Wystarczy, że zrobisz im kąpiel z tym dodatkiem
Koniec z wyrzucaniem plastikowych butelek do żółtego pojemnika. Zmiana zasad wkrótce