Nocna owsianka to hit TikToka. Przygotujesz ją w mniej niż 3 minuty
Owsianka jest lubiana i ceniona za swoje właściwości przez wiele osób, dla których stanowi bazę pożywnego porannego posiłku, dającego uczucie sytości i energię na dłuższy czas. Jednak równocześnie nie każdy ma na tyle czasu o poranku, aby zadbać o przygotowanie śniadania. Podpowiadamy, jak zrobić szybką owsiankę wieczorem, aby móc cieszyć się jej niezwykłym smakiem o poranku.
Owsianka to tradycyjnie danie śniadaniowe, które przyrządza się poprzez gotowanie płatków owsianych z wodą lub mlekiem. Do owsianki można dodać różne przyprawy, owoce i substancje słodzące. Ma ona wiele cennych właściwości i daje nam masę możliwości smakowych.
Jeżeli chcemy zapewnić właściwy przebieg procesów trawiennych w pierwszych godzinach porannych, powinniśmy sięgnąć po lekkie, ale i pożywne śniadanie.
Wiele osób jako tego typu posiłek zaleca owsiankę. Związane jest to, z tym że płatki owsiane zawierają duże ilości białka, aminokwasów, błonnika i witamin z grupy B działających na poprawę pamięci i koncentracji. Ponadto w produktach na bazie owsa znajdziemy wapń, magnez, potas oraz cynk. Oprócz tego takie śniadanie ma jeszcze wiele innych zalet, między innymi:
- Owsianka pomaga kontrolować poziom cholesterolu.
- Owsianka pomaga w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi.
- Owsianka wspomaga trawienie.
- Owsianka jest bogatym źródłem antyoksydantów.
- Owsianka pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi.
- Owsianka jest naturalnym źródłem melatoniny.
Jednak nie zawsze rano mamy wystarczająco czasu, aby przygotowywać skomplikowane śniadanie. Na szczęście z pomocą przychodzi tu TikToker @jedynakgotuje, który podał przepis na owsiankę, którą możemy przygotować dzień wcześniej w zaledwie 3 minuty, a rano wyjąć ją z lodówki już gotową do spożycia.
Potrzebne składniki to:
- 150 g malin,
- 200 g płatków owsianych,
- 300 ml mleka,
- 30 g łuskanych nasion konopi lub siemienia lnianego,
- 50 g skyru lub jogurtu naturalnego,
- 150 g borówki.
W celu przygotowania szybkiej nocnej owsianki musimy wykonać następujące kroki:
- Do naczynia wrzucamy świeże maliny i rozgniatamy, aby puściły sok.
- Wsypujemy płatki owsiane typu górskiego.
- Wlewamy ciepłe mleko.
- Dodajemy wyłuskane nasiona konopi lub siemię lniane.
- Dokładamy nieco skyru lub jogurtu naturalnego.
- Całość zasypujemy borówkami.
- Na koniec wkładamy do lodówki i rano mamy od razu gotowe pyszne i pożywne śniadanie.
Zobacz też:
To ciasto robi się w moim domu na Wszystkich Świętych od lat. Wychodzi palce lizać
Rozgrzewający obiad na Wszystkich Świętych. Bez długiego stania przy garach
To warzywo to bomba witaminowa. Dodaj do sałatki lub zjedz zamiast ziemniaków