Reklama
Reklama

Te faworki zrobisz bez grama tłuszczu. Wystarczą dwa składniki i cukier do posypania

Tłusty czwartek to ulubione święto wielu Polaków. Tłuste słodkości mogą być jednak zabójcze dla naszej figury. Dlatego właśnie przedstawiamy rozwiązanie dla osób, które chcą celebrować to pyszne święto, jednocześnie nie musząc żegnać się ze swoimi postanowieniami. Jeśli jesteś na diecie, ten przepis na faworki sprawi, że nie będziesz czuł, że coś tracisz.

Faworki to ulubiony słodycz wielu Polaków. Jego największym minusem jest jednak duża zawartość tłuszczu, a przez to i kaloryczność. Jeśli nie chcesz pozbawiać się przyjemności w Tłusty Czwartek, wypróbuj ten szybki przepis na faworki, których nie będziesz musiał smażyć.

Przepis jest także dobrym rozwiązaniem dla wegetarian, przez to, że faworki często mają dodatek smalcu, czyli tłuszczu zwierzęcego. Dzięki temu przepisowi będziesz mieć pewność. jakie składniki zostały użyte do ich przygotowania. 

Składniki na faworki bez smażenia

Do przygotowania faworków będziemy potrzebować jedynie trzech składników:

  • 1 rolkę ciasta francuskiego,
  • 2 jajka,
  • cukier puder.

Zobacz także: Wygląda jak tort, a zrobisz go bez użycia piekarnika. Goście będą prosić o dokładkę

Jak przygotować faworki bez dodatku tłuszczu?

Przygotowanie faworków jest niezwykle proste i zajmie nam ok. 20 minut. Zaczynamy od delikatnego rozwinięcia ciasta francuskiego. Następnie za pomocą noża lub noża do pizzy, dzielimy je na prostokąty. Jeśli chcemy, aby były równe, wystarczy, że podzielimy arkusz najpierw na pół, równolegle do dłuższego boku. Następnie każdą połówkę kroimy na ok. 2 cm paski, wzdłuż krótszego boku.

Tak otrzymane paski skręcamy wokół własne osi o 180 st., ruchem podobnym do zawijania cukierków. Tak otrzymane ciastka rozkładamy w dość sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka następnie mieszamy i smarujemy nimi dokładnie każde ciastko. Białka z kolei odkładamy i możemy użyć ich później do innych wypieków.

Posmarowane żółtkiem faworki obsypujemy cukrem pudrem i umieszczamy w rozgrzanym do 180 st. C. piekarniku. Po 15 minutach będą gotowe. Po wyjęciu ich z pieca możemy dodatkowo obsypać je kolejną warstwą cukru pudru.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski