Wygląda jak tort, a zrobisz go bez użycia piekarnika. Goście będą prosić o dokładkę
Dla wielu osób wykonanie tortu wydaje się być wyższą sztuką kulinarną, z którą nie poradzą sobie osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem i pieczeniem. Nic bardziej mylnego. Przygotowanie tortu może być łatwe i co ciekawe, może odbyć się bez użycia piekarnika. Idealny na różne niespodziewane okazja, z pewnością posmakuje każdemu. Poznaj przepis na tort, do którego nie musisz piec biszkoptów.
Nie musisz mieć talentu cukierniczego, cierpliwości ani ręki do pieczenia, żeby zrobić pyszny tort. Jeszcze lepiej, nie potrzebujesz mieć nawet piekarnika. W tej wariancji przepyszny krem budyniowy idealnie współgra ze słodkimi placuszkami, które trochę przypominają naleśniki. Brzmi intrygująco, a smakuje jeszcze lepiej.
Idealny jako tort na niespodziewane okazje, jak i na te zaplanowane przyjęcia. Z pewnością posmakuje każdemu, a goście będą prosić o dokładkę. Najlepsze w nim jest to, że zrobisz go bez włączania piekarnika.
Przygotowanie tortu to trzy etapy: zrobienie kremu budyniowego, usmażenie placuszków i połączenie ich razem. Ważne, aby placki po usmażeniu miały mniej więcej podobny kształt, aby łatwiej było połączyć wszystko w całość. Zamiast placuszków można również usmażyć zwykłe naleśniki.
Składniki na placuszki:
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 30 ml mleka skondensowanego
- 220 g mąki
- 1-2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do wykonania kremu będą potrzebne:
- 220 g masła
- 500 ml mleka
- 30 ml mleka skondensowanego
- 2 łyżki cukru lub innego słodzika
- 60 g budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego
Tort można ozdobić startą czekoladą, orzechami lub innymi składnikami, według własnego uznania.
Przeczytaj również: Oto sekret puszystego i miękkiego ciasta drożdżowego. Zasmakuje nawet teściowej
Całkowite przygotowanie tortu nie powinno sprawić nikomu problemu. To jego duża zaleta, ponieważ można go zrobić nawet kiedy nie mamy dużo czasu. Robienie tortu zacznij od placuszków. Obrane banany zmieszaj z jajkami i mlekiem skondensowanym.
Całość zblenduj i dodaj do powstałej masy mleko, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Z podanych składników powinno powstać ciasto, które należy odstawić na około 20 minut, a następnie zabrać się za usmażenie z niego placuszków.
Kiedy placuszki będą ostygały, przystąp do wykonania kremu budyniowego. Gotuj budyń z mlekiem i cukrem, aż masa zgęstnieje. Po tym jak lekko ostygnie, dodaj masło oraz mleczko skondensowane. Po wymiksowaniu powinien powstać z tego gładki krem.
Na koniec najprzyjemniejsza część. Wystudzone placuszki przełóż kremem. Wykorzystaj do przekładania wszystkie usmażone placuszki. Resztę kremu użyj do pokrycia tortu na wierzchu. Całość ozdób według uznania czekoladą, orzechami czy owocami. Połączenie bananowych placuszków z aksamitnym kremem budyniowym to przepyszne doznanie smakowe, które zachwyci domowników, jak i gości.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki