Reklama
Reklama

Babka ziemniaczana jak u babci na Podlasiu. Przepis od Karola Okrasy

Babka ziemniaczana to popularne danie w polskiej kuchni, które przyrządzane jest na wiele sposobów. Jeden z nich zaprezentował Karol Okrasa, który zdradził niezawodny przepis na pyszny obiad. Dzięki tej metodzie przyrządzania babki ziemniaczanej nikt nie oprze się temu daniu i każdy będzie prosił o dokładkę. Sprawdź, jak zrobić tę tradycyjną potrawę.

Babka ziemniaczana to klasyk polskiej kuchni znany każdemu. Jednak w interpretacji Karola Okrasy to danie zachwyca i pozwala odkryć się na nowo. Zaproponowana przez niego mieszanka składników sprawia, że potrawa ma idealny aromat i smak. Podpowiadamy, jak przyrządzić najlepszą babkę ziemniaczaną.

Co kupić, aby przyrządzić obiad dla całej rodziny? Ta babka ziemniaczana zachwyci twoich bliskich

Do przygotowania naszej babki ziemniaczanej będziemy potrzebowali kilku podstawowych składników. Dzięki nim danie nabierze aromatu i odpowiedniego smaku. Zachowanie proporcji jest niezwykle ważne, jeśli zależy nam na odtworzeniu przepisu Karola Okrasy.

Oto co musimy przygotować, aby zrobić pyszny domowy obiad:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 40 g kaszy gryczanej,
  • 250 g boczku wędzonego,
  • 100 ml mleka,
  • olej słonecznikowy,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • sól,
  • cebula dymka,
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12%,
  • pieprz.

Czytaj również: Szybki, tani i rozgrzewający obiad? Ewa Wachowicz zdradza recepturę na idealną zimową zupę

Jak zrobić pyszną babkę ziemniaczaną? Przepis Karola Okrasy jest niezawodny

Samo przygotowanie babki ziemniaczanej nie jest skomplikowane, a śledząc przepis krok po kroku, stworzymy pyszne danie, które zachwyci całą naszą rodzinę. W dodatku naszykowanie tego domowego obiadu nie zajmie nam wiele czasu i nie wymaga od nas dużych umiejętności kulinarnych.

Podpowiadamy, jak krok po kroku przygotować pyszną babkę ziemniaczaną:

  1. Gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  2. Obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Odcedzamy je z nadmiaru wody.
  3. Wlewamy mleko do rondelka, lekko podgrzewamy i wlewamy je do ziemniaków. Do tego wsypujemy przesianą mąkę, pieprz oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę i ponownie mieszamy.
  4. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju. Dodajemy do tego obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość przyprawiamy majerankiem, pieprzem i solą. Smażymy do momentu zeszklenia warzywa.
  5. Tak podsmażoną cebulę z boczkiem przekładamy do masy ziemniaczanej i czekamy, aż wszystko przestygnie. Kiedy składniki będą już chłodne, możemy je starannie wymieszać.
  6. Kolejnym krokiem jest wysmarowanie naczynia żaroodpornego niewielką ilością oleju. Następnie przekładamy masę ziemniaczaną do naczynia i równomiernie rozkładamy.
  7. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 60 minut. Babkę ziemniaczaną podajemy z kwaśną śmietaną i posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem lub z cebulką dymką.

Zobacz też:

​Moja babcia dodaje ten składnik do dżemu truskawkowego. Cała rodzina prosi o przepis

Ta sałatka doskonale wpływa na cerę. Koreanki jedzą ją na potęgę

​Zblenduj i włóż do zamrażarki. Obiady będą smaczniejsze i zdrowsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy