Babka ziemniaczana jak u babci na Podlasiu. Przepis od Karola Okrasy
Babka ziemniaczana to popularne danie w polskiej kuchni, które przyrządzane jest na wiele sposobów. Jeden z nich zaprezentował Karol Okrasa, który zdradził niezawodny przepis na pyszny obiad. Dzięki tej metodzie przyrządzania babki ziemniaczanej nikt nie oprze się temu daniu i każdy będzie prosił o dokładkę. Sprawdź, jak zrobić tę tradycyjną potrawę.
Babka ziemniaczana to klasyk polskiej kuchni znany każdemu. Jednak w interpretacji Karola Okrasy to danie zachwyca i pozwala odkryć się na nowo. Zaproponowana przez niego mieszanka składników sprawia, że potrawa ma idealny aromat i smak. Podpowiadamy, jak przyrządzić najlepszą babkę ziemniaczaną.
Do przygotowania naszej babki ziemniaczanej będziemy potrzebowali kilku podstawowych składników. Dzięki nim danie nabierze aromatu i odpowiedniego smaku. Zachowanie proporcji jest niezwykle ważne, jeśli zależy nam na odtworzeniu przepisu Karola Okrasy.
Oto co musimy przygotować, aby zrobić pyszny domowy obiad:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 40 g kaszy gryczanej,
- 250 g boczku wędzonego,
- 100 ml mleka,
- olej słonecznikowy,
- łyżka suszonego majeranku,
- sól,
- cebula dymka,
- 200 ml kwaśnej śmietany 12%,
- pieprz.
Czytaj również: Szybki, tani i rozgrzewający obiad? Ewa Wachowicz zdradza recepturę na idealną zimową zupę
Samo przygotowanie babki ziemniaczanej nie jest skomplikowane, a śledząc przepis krok po kroku, stworzymy pyszne danie, które zachwyci całą naszą rodzinę. W dodatku naszykowanie tego domowego obiadu nie zajmie nam wiele czasu i nie wymaga od nas dużych umiejętności kulinarnych.
Podpowiadamy, jak krok po kroku przygotować pyszną babkę ziemniaczaną:
- Gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Odcedzamy je z nadmiaru wody.
- Wlewamy mleko do rondelka, lekko podgrzewamy i wlewamy je do ziemniaków. Do tego wsypujemy przesianą mąkę, pieprz oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę i ponownie mieszamy.
- Boczek kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju. Dodajemy do tego obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość przyprawiamy majerankiem, pieprzem i solą. Smażymy do momentu zeszklenia warzywa.
- Tak podsmażoną cebulę z boczkiem przekładamy do masy ziemniaczanej i czekamy, aż wszystko przestygnie. Kiedy składniki będą już chłodne, możemy je starannie wymieszać.
- Kolejnym krokiem jest wysmarowanie naczynia żaroodpornego niewielką ilością oleju. Następnie przekładamy masę ziemniaczaną do naczynia i równomiernie rozkładamy.
- Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 60 minut. Babkę ziemniaczaną podajemy z kwaśną śmietaną i posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem lub z cebulką dymką.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki