Reklama
Reklama

Upiecz chociaż raz, a więcej nie wrócisz do zwykłego chleba. Ten przepis od teściowej to prawdziwy hit

Domowy, świeżo upieczony chleb to rarytas, który zachwyci niemal każdego. Wydaje się, że klasycznie można do niego dodać wyłącznie tylko ziarna oraz otręby, ale nic bardziej mylnego. Poznaj przepis na chlebek premium, który po rozkrojeniu zaskoczy wszystkich swoimi składnikami. Obłędny w smaku, stanie się twoim ulubiony. Teściowa pokazała mi jak go zrobić i od tamtego momentu regularnie gości na moim stole.  

Niby zwyczajny chleb, ale dodanie kilku nieoczywistych składników nadaje mu zupełnie nowego wymiaru. Dla miłośników chleba będzie to zupełnie nowe doznanie, którym będą rozkoszować się już od pierwszego gryza. Jak przygotować ten obłędny wypiek?

Chleb z nieoczywistymi składnikami

Pieczenia chleba, choć wymaga wkładu pracy i czasu, przynosi znakomite i smaczne efekty. W rezultacie powstaje wyśmienity wypiek. Okazuje się, że istnieją jednak i takie przepisy, które są zdecydowanie prostsze i przyjemniejsze w wykonaniu, a przy tym wciąż tak samo smaczne.  

Zwłaszcza że dostępnych jest coraz więcej przepisów, które urozmaicają smak i wygląd tradycyjnego pieczywa. Wystarczy dodać kilka składników, aby otrzymać zupełnie nowy przysmak. Idealnie nadaje się do podania jako przekąska podczas imprezy bądź do zabrania ze sobą jako drugie śniadanie. Co ciekawe, przepis ten można na tyle modyfikować, że idealnie sprawdzi się jako sposób na czyszczenie lodówki z zalegających już długo produktów.  

Przeczytaj również: Nie kupuję już ciastek, a piekę babeczki a’la pieguski. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Jak przygotować chlebek premium?

Chleb zachwyca swoim smakiem i idealnie nadaje się do kanapek. Sprawdzi się również bez żadnych dodatków. Po przekrojeniu zaskakuje tym, co można w nim znaleźć. Do jego przygotowania będą potrzebne następujące składniki: 

  • 160 g mąki pszennej  
  • 200 g śmietany 18% 
  • 4 jajka  
  • 10 g proszku do pieczenia  
  • 90 g startego żółtego sera  
  • 40 g boczku (lub innej wędliny) 
  • 10 g świeżego szpinaku  
  • Pół czerwonej papryki  
  • Cebula dymka  
  • Sól i pieprz 
  • Opcjonalnie na wierzch chleba: słonecznik, czarnuszka lub sezam  

Samo przygotowanie chleba premium wymaga wykonania tylko kilku kroków. W pierwszej kolejności do miski wbij jajka i połącz je ze śmietaną, solą i pieprzem. Za pomocą miksera ubij wszystko na masę o kremowej konsystencji, po czym powoli dosypuj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.  

Wszystkie składniki wyrabiaj aż powstanie elastyczne ciasto. Następnie dodaj do niego ser, boczek, porwane liście szpinaku, paprykę oraz pokrojoną cebulę dymkę. Całość ponownie wyrabiaj, aż dodane składniki równomiernie połączą się z ciastem.  

Wysmaruj blaszkę do pieczenia chleba tłuszczem i wyłóż do niej wyrobione ciasto. Wierzch posyp ulubionymi ziarnami. Tak przygotowane ciasto wsadź do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na 40 minut. Kontroluj za pomocą patyczka czy chleb dobrze się wypieka. Po upływie czasu wyjmij wypiek i pozostaw do wystudzenia. Pozostaje już tylko rozkroić przygotowany chlebek i zachwycać się zupełnie nowym wymiarem smaku pieczywa.  

Zobacz też:

​Gotujesz bób? Koniecznie użyj tego dodatku, by podkręcić kolor i smak

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy