Reklama
Reklama

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Są warzywa, które, choć mają cenne właściwości, nie goszczą na naszych stołach zbyt często, ze względu na to, że po prostu ich nie lubimy. Jednak jedno z nich warto przywrócić do łask, ponieważ jest nie tylko bardzo zdrowe, ale i świetnie wpływa na skórę, poprawiając jej jędrność. Sprawdź, o jakim warzywie mowa.

Często chcąc odmłodzić i ujędrnić skórę sięgamy po drogie kosmetyki. Najpierw jednak powinniśmy zadbać o cerę od wewnątrz, jedząc produkty, które poprawią jej kondycję. Jednym z nich jest pewne warzywo, które gdy jest niewłaściwie przygotowane, może być mało smaczne. Warto jednak włączyć je do diety i nauczyć się je właściwie przyrządzać.

To warzywo odmieni wygląd twojej skóry. Co warto wprowadzić do swojej diety?

Szukając sposobów na piękną i odmłodzoną skórę, warto sięgnąć po pewne warzywo, które często jest pomijane przez wiele osób. Mowa o brukselce. Może ona korzystnie wpłynąć na wygląd naszej cery, ponieważ zawiera duże ilości witaminy C. Jest to cenny składnik, który bierze udział w syntezie kolagenu, który odpowiada za jędrność skóry.

Dodatkowo brukselka zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników, przyspieszających starzenie. Co więcej, warzywo to zawiera także witaminę A, która reguluje odnową komórkową. Z kolei związki siarki wpływają na procesy oczyszczania organizmu, co jest ściśle związane także ze stanem skóry. Pozostałe składniki obecne w warzywie doskonale radzą sobie z regeneracją naskórka. Jest to więc cenny produkt, który może całkowicie odmienić wygląd naszej cery.

Brukselka - jakie jeszcze ma właściwości? Warto po nią regularnie sięgać

Brukselka jest warzywem, które nie tylko doskonale wpłynie na kondycję naszej skóry, ale i zadba kompleksowo o organizm. Przede wszystkim, tak jak wspominaliśmy, obfituje w witaminę C, która nie tylko wpływa korzystnie na cerę, ale i wzmacnia odporność oraz pomaga w walce z infekcjami.

Oprócz tego warzywo to zawiera błonnik, który usprawnia trawienie, reguluje pracę jelit i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Dodatkowo brukselka dostarcza także takich składników mineralnych, jak żelazo, magnez i potas. Wspierają one układ nerwowy, krwionośny oraz mięśniowy. Co więcej, obecność witaminy K, wpływa pozytywnie na zdrowie kości i wspiera prawidłowe krzepnięcie krwi.

Czytaj również: Potrzebujesz szybkiego ciasta na Wszystkich Świętych? Zalej tym herbatniki

Co zrobić, by brukselka była smaczna? Nie popełniaj tego błędu podczas gotowania

Wiele osób rezygnuje z brukselki ze względu na jej smak. Musimy jednak wiedzieć, że to jedynie kwestia odpowiedniego przygotowania warzywa. Często podaje się ją rozgotowaną, przez co uwalnia się jej intensywny zapach oraz pogarszają się walory smakowe.

Chcąc tego uniknąć, należy gotować warzywo na parze przez kilka minut. Możemy je także blanszować przez chwilę i od razu przelać zimną wodą. Dzięki temu brukselka będzie wciąż jędrna i zachowa łagodniejszy aromat.

Dobrym pomysłem jest także pieczenie przekrojonej brukselki. Możemy polać ją oliwą i posypać ulubionymi przyprawami. Niektórzy decydują się również na podsmażenie jej np. z cebulą. Ciekawym rozwiązaniem jest też dodanie soku z cytryny lub małej ilości octu balsamicznego, aby otrzymać zrównoważony i świeży smak.

Zobacz też:

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

Takich pierogów jeszcze nie jadłeś. Ten farsz zaskakuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | warzywa