Te kopytka mają obłędny kolor i smak. Przygotujesz je z dwóch składników
Kopytka to bardzo popularne i smaczne danie. W kuchni polskiej to rodzaj grubych klusek, wyrabianych z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajek. Te najpopularniejsze składniki można jednak zastąpić innymi, by uzyskać ciekawy i równie pyszny obiad. Przedstawiamy przepis na zielone kopytka. Z czego je wykonać i w jaki sposób?
Zielone kopytka nie tylko rewelacyjnie wyglądają, ale też są niezwykle smaczne. Powinny przypaść do gustu wszystkim, którzy będą mieli okazję ich spróbować. Zielony kolor w potrawach tego typu najczęściej uzyskuje się przy pomocy szpinaku. Kopytka można jednak wykonać z zupełnie innego składnika. Podpowiadamy, jak je zrobić.
Do przygotowania zielonych kopytek nie będziemy potrzebować zbyt wielu składników. Podstawa to brokuły oraz mąka. W efekcie powstanie danie przypominające włoskie gnocchi, które wiele osób miało okazję jeść na wakacjach w tym kraju.
Do wykonania dania wystarczy jeden brokuł i 100 g mąki. Do gotowych kopytek warto dodać nieco parmezanu i takich przypraw, jak tymianek oraz rozmaryn. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują, tworząc wspaniały obiad, idealny również na długie, letnie dni. Do wykonania dania będziemy potrzebować także masła.
Czytaj też: Ta roślina wspomaga odchudzanie. Pij regularnie lub dodaj do sałatki
By przygotować zielone kopytka, musimy najpierw podzielić brokuł na różyczki i obgotować go w osolonym wrzątku pod przykryciem. Będzie gotowy już po około 5 minutach. Na koniec wrzucamy go do zimnej wody. Takie postępowanie sprawi, że warzywo zachowa swój piękny, zielony kolor.
Następnie odcedzamy różyczki i blendujemy je. Stopniowo dodając mąkę, zagniatamy ciasto. Kolejny krok to uformowanie wałka i pokrojenie go na kopytka. Gdy już je przygotujemy, musimy je ugotować. Czas gotowania to jedna minuta od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Tak przygotowane zielone kopytka należy podsmażyć na maśle, a następnie posypać je startym parmezanem i posypać suszonymi ziołami. Zielone kopytka z brokułu z pewnością przypadną do gustu wszystkim smakoszom.
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia