Reklama
Reklama

Takie ogórki robi Magda Gessler. Są ultrachrupiące dzięki 1 dodatkowi

Nie ma lepszego dodatku obiadowego niż soczyste, aromatyczne i chrupiące ogórki kiszone. Co jednak zrobić, żeby wyszły twarde, a nie wodniste? Z pomocą przychodzi przepis Magdy Gessler na najlepsze kiszonki pod słońcem. Restauratorka dorzuca jeden dodatek, który robi robotę.

Od czasu do czasu Magda Gessler dzieli się recepturami swoich dań i wypieków. Tym razem uchyliła rąbka tajemnicy na temat kiszenia ogórków. Jeśli do tej pory miałeś problem z przygotowaniem tych kiszonek, to teraz w końcu wyjdą idealne. Przeanalizuj przepis, znajdź w nim brakujący element i zrób ultrachrupiące ogórki kiszone, które będą smakowały jak u babci

Co zrobić, żeby ogórki kiszone wyszły chrupiące? Magda Gessler stosuje trik babci

Nie bez powodu napisaliśmy, że ogórki z przepisu Magdy Gessler będą smakowały jak u babci. Restauratorka stosuje babciny trik, przekazywany z pokolenia na pokolenie. O co dokładnie chodzi?

Magda Gessler dodaje do słoików z kiszonkami...liście wiśni. Ten niepozorny składnik może zdziałać cuda na ogórki. Otóż zawiera garbniki, które zapobiegają rozbijaniu pektyn w tych warzywach. W związku z tym zachowują odpowiednią twardość, a więc wychodzą chrupiące. 

To właśnie chrupkość jest najbardziej pożądana w dobrze ukiszonych ogórkach. Dzięki niej pozostają apetyczne nawet kilka tygodni od otworzenia słoika. 

Poza tym liście wiśni niwelują goryczkę, nadając kiszonkom wyjątkowy aromat. Działają też konserwująco. Niektórzy zastępują je liśćmi malin lub porzeczek. 

Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone

Składniki:

  • 2 l wody;
  • 1 kg ogórków kiszonych;
  • 4 gałązki kopru;
  • 4 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej;
  • 4 liście wiśni;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 1 korzeń chrzanu. 

Przygotowanie:

Zgodnie z przepisem Magdy Gessler, na początek umyj i wyparz 4 słoiki. Z kolei ogórki przemyj pod bieżącą wodą i osusz. Następnie powkładaj te warzywa razem z koprem, chrzanem, czosnkiem i liśćmi wiśni do przygotowanych naczyń. 

W kolejnym kroku przygotuj solankę: w garnku zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Poczekaj, aż nieco ostygnie i zalej nią zawartość słoików. 

Na koniec zakręć naczynia i odstaw przetwory w ciemne i chłodne miejsce. Ogórki ukiszą się po około 2 tygodniach. 

Zobacz też:

​Poprawia pamięć i może chronić przed demencją. Seniorzy powinni zaprzyjaźnić się z tą przyprawą

Ewa Wachowicz dodaje te składniki do młodej kapusty. Dzięki nim wychodzi sto razy lepsza

Ta pasta z tuńczyka jest lepem na komplementy. Zrobisz ją w 5 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory