Reklama
Reklama

Ciasto z truskawkami z przepisu Magdy Gessler. Proste do zrobienia, a wygląda jak z najlepszej cukierni

Sezon na truskawki jeszcze trwa, więc warto przygotować obłędne ciasto piankowe z ich dodatkiem. Z przepisu Magdy Gessler wychodzi lekkie i puszyste jak chmurka, w sam raz na ciepłe, letnie dni. Do tego pięknie wygląda na stole, dlatego nikt nie oprze się temu deserowi.

W czerwcu królują ciasta z truskawkami. Jeśli nie masz pomysłu na kolejny wypiek, to koniecznie przetestuj piankowe ciasto Magdy Gessler. Delikatna pianka i soczyste owoce to połączenie doskonałe. Sprawdź prosty przepis i zaserwuj deser jak z najlepszej cukierni. 

Składniki na piankowe ciasto z truskawkami

Piankowe ciasto z przepisu Magdy Gessler nie wymaga długiego czasu pieczenia, ponieważ jego spód robi się z herbatników, orzechów i masła. Z kolei pianka to połączenie śmietanki kokosowej i truskawek. Całość dopełnia orzeźwiająca nuta limonki. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia piankowego ciasta z truskawkami? Oto lista:

  • 1 kg truskawek;
  • 500 ml śmietanki kokosowej;
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych;
  • 100 g orzechów włoskich;
  • 100 g miękkiego masła;
  • 1 szklanka drobnego cukru;
  • 2 łyżeczki żelatyny;
  • sok i skórka z limonki. 

Przepis Magdy Gessler na piankowe ciasto z truskawkami

Żeby zrobić piankowe ciasto z truskawkami, na początek przygotuj jego spód. W tym celu podsmaż orzechy na patelni do momentu, aż staną się lekko rumiane. Potem posiekaj je drobno. Z kolei herbatniki pokrusz, wymieszaj z masłem i orzechami. 

Tak przygotowaną masą oblep dno tortownicy o średnicy 24 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekaj ją przez 10-12 minut w 180 stopniach. Potem wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. 

W kolejnym kroku zrób piankę: zmiksuj śmietankę kokosową z cukrem i dodaj do niej sok oraz startą skórkę z wyparzonej limonki. W 1/2 szklanki wrzącej wody rozpuść żelatynę i dolej ją do masy śmietanowej, całość krótko miksując.  

Połowę pianki wylej na ostudzony spód. Potem wyłóż na nią umyte, osuszone, pozbawione szypułek i przekrojone na pół truskawki. Zalej je pozostałą masą śmietanową. 

Na koniec możesz udekorować piankowe ciasto kilkoma truskawkami, wiórkami kokosowymi i listkami świeżej mięty. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. 

Zobacz też:

Zapomniane warzywo PRL-u wraca na talerze. Zrobisz z niego wiele przysmaków

W PRL-u był na obiad w każdy weekend. Dziś mało kto pamięta

Znana aktorka przeszła wielką metamorfozę. Mówi, co wykluczyła z diety

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy