W życiu nie jadłam lepszego ciasta z truskawkami. Znika do ostatniego okruszka
Póki trwa sezon na truskawki, warto w stu procentach wykorzystać w kuchni te sezonowe owoce. Koniecznie przygotuj obłędne ciasto bez pieczenia, które zachwyca chrupiącym, czekoladowym spodem, delikatną pianką i galaretką z musem truskawkowym. Lepszego połączenie nie można sobie wyobrazić. Sprawdź przepis na Filadelfię.
Ciasta bez pieczenia są idealną propozycją na lato. Robi się je zazwyczaj szybko, łatwo i przede wszystkim bez włączania piekarnika. Przykładem takiego deseru jest Filadelfia, która będzie idealnym wyborem na gorące dni. Jej lekka, kremowa konsystencja doskonale orzeźwia i sprawia, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Znika w błyskawicznym tempie i to do ostatniego okruszka.
Filadelfia składa się z trzech warstw: ciasteczkowo-czekoladowego spodu, masy piankowej i galaretki z musem truskawkowym. W tym przepisie używamy truskawek. Możesz jednak zastąpić je malinami. Jakich produktów potrzebujemy do zrobienia tego ciasta bez pieczenia?
Składniki na spód:
- 280 g sucharków bez cukru;
- 350 g kremu orzechowo-czekoladowego np. Nutella.
Składniki na masę piankową:
- 500 g śmietany 36 proc.;
- 350 g jogurtu greckiego;
- 250 g wody;
- 50 g cukru pudru;
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej.
Składniki na galaretkę z musem truskawkowym:
- 500 g wody;
- 500 g truskawek;
- 2 opakowania galaretki truskawkowej.
Żeby zrobić Filadelfię, na początek rozdrobnij sucharki w melakserze. Możesz też przesypać pokruszone ciastka do woreczka i zgnieść je za pomocą wałka lub tłuczka.
Rozdrobione sucharki przesyp do miski i wymieszaj je z kremem orzechowo-czekoladowym. Następnie formę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Oblep równomiernie spód ciasteczkowo-czekoladową masą.
W kolejnym kroku przygotuj masę piankową: najpierw rozpuść galaretkę we wrzątku i odstaw ją do ostygnięcia. Potem wlej do miski śmietanę oraz wysp cukier puder i ubijaj całość do momentu, aż powstanie gęsty krem.
Następnie dodaj do niego jogurt grecki oraz ostudzoną, jednak niestężałą galaretkę. Całość miksuj do połączenia składników. Powstałą masę piankową przelej na spód ciasta bez pieczenia - wstaw je do lodówki na godzinę.
30 minut przed końcem chłodzenia deseru zrób galaretkę truskawkową. Zalej proszek z dwóch opakowań 250 g wrzątku, wymieszaj i odstaw na 30 minut do schłodzenia. W międzyczasie zblenduj truskawki z pozostałą wodą.
Na koniec dodaj do musu truskawkowego ostudzoną, lecz niestężałą galaretkę i całość przelej na wierzch Filadelfii. Deser odstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Zobacz też:
Tak zakisisz młodą kapustę. Będzie gotowa już po 3 dniach
Do słoików kładę tylko te warzywa. Biją na głowę ogórki kiszone
Taniutki deser, który otula jelita jak kompres. W PRL-u zajadali się nim wszyscy