Suszone grzyby pleśnieją? To znak, że popełniasz ten błąd
Nie przepadasz za suszeniem grzybów, ponieważ w przeszłości nieraz zdarzyło ci się już, że te spleśniały? Prawdopodobne tak samo jak wielu innych Polaków, popełniłeś popularny błąd. Nawet jeśli poświęciłeś mnóstwo wolnego czasu na zbieranie i przygotowywanie suszonych grzybów, mogłeś wszystko zepsuć ich nieodpowiednim przechowywaniem.
Suszone grzyby to prawdziwy kulinarny skarb, który pozwala cieszyć się leśnym smakiem jeszcze przez długi czas po zakończeniu sezonu. Niestety prawda jest taka, że nawet jeśli włożysz cały swój wysiłek w ich przygotowywanie, one i tak mogą zepsuć się i spleśnieć.
Cała twoja praca związana ze zbieraniem, krojeniem oraz suszeniem grzybów może pójść na marne, jeśli będziesz nieprawidłowo je przechowywać. Aby nie popełnić popularnego błędu, jeszcze dziś poznaj triki najlepszych kucharzy. Będziesz wiedzieć, czego unikać oraz, gdzie i w jaki sposób warto jest trzymać suszone grzyby.
Może cię zainteresować: Tę przekąskę jedz zamiast ciastek i cukierków. O niebo zdrowsza i smaczniejsza
Jednym z najgorszych, jeśli nie najgorszym błędem podczas suszenia grzybów jest niesprawdzanie, czy aby na pewno całkowicie wyschły przed włożeniem ich do pojemnika. Wiele osób nie zwraca na to uwagi, a później przez wilgoć ich grzyby pleśnieją w zamkniętych pojemnikach.
Jeśli nie chcesz zmarnować czasu, zawsze upewniaj się co do tego, że suszone grzyby na pewno zostały dobrze przygotowane do przechowywania. Dla pewności wrzuć też do pojemnika, w którym mają być trzymane kilka ziarenek ryżu, ponieważ ten ma właściwości pochłaniające wilgoć.
Czytaj również: Dywan ma nieświeży zapach? Zamiast oddawać do pralni, posyp go proszkiem za 2 złote
Grzyby możesz suszyć na różne sposoby, m.in. w piekarniku z termoobiegiem (w 40-50 stopniach Celsjusza z uchylonymi drzwiczkami), w specjalnej suszarce do grzybów (dehydratorze, który jest chyba najlepszym rozwiązaniem z uwagi na kontrolowany przepływ powietrza, stabilną temperaturę).
Niektórzy wykorzystują także mniej nowoczesne metody np. sznurki zawieszonym nad źródłem ciepła czy kaloryfer, albo wystawiają je na słońce w ciepły dzień, w przewiewne miejsce. Wówczas jednak schnięcie może być nierównomierne, co może zwiększać ryzyko gnicia, a także grzyby są tam narażone na owady i zabrudzenia
Do przechowywania suszonych grzybów sprawdzają się najlepiej szczelnie zamknięte pojemniki np. szklane słoje czy metalowe pojemniki np. puszki. Zawsze trzymaj je w suchym i ciemnym miejscu.
Chroń je także przed wilgocią, światłem czy insektami. Jeśli będziesz prawidłowo przechowywać swoje grzyby, mogą one postać w domu wiele miesięcy, nawet do kolejnego sezonu.
Zobacz też:
To najgorsza pora na śniadanie. Źle wpływa na organizm i sprzyja tyciu
Dywan ma nieświeży zapach? Zamiast oddawać do pralni, posyp go proszkiem za 2 złote
Posypuję tym szybę piekarnika i czekam, aż brud odpadnie. Bez szorowania i drogich środków