Reklama
Reklama

​To bomba witaminowa, ale większość osób przyrządza go źle. Traci wtedy wszystkie wartości

Jarmuż to tak naprawdę odmiana kapusty warzywnej. Był już uprawiany w starożytności, zarówno jako roślina ozdobna, jak i jadalna. W dzisiejszych czasach jej popularność nie spadła i nadal bardzo często trafia na nasze talerze. Dowiedz się, jak przygotować jarmuż, by nie stracił swoich wartości odżywczych.

Wartości odżywcze jarmużu

Jarmuż jest bogaty w wiele cennych składników odżywczych. W 100 gramach surowej rośliny znajdziemy:

  • 35 kalorii,
  • 2,9 g białka,
  • 1,5 g tłuszczy,
  • 4,4 g węglowodanów,
  • 4,1 g błonnika pokarmowego.

Co więcej, spożywając jarmuż, dostarczamy do organizmu witaminy i minerały. M.in. witaminę A, witaminę C, witaminę K czy witaminę B6, a także kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor. Jarmuż jest dobrym niskokalorycznym dodatkiem do diety, szczególnie dla osób dbających o zdrowie i odżywianie.

Sprawdź również: To jeden z najzdrowszych owoców świata. Rośnie w Polsce, a mało kto o nim wie

Jarmuż — właściwości

Bogactwo witamin i minerałów wpływa również na właściwości prozdrowotne tej rośliny. Jako źródło witaminy C, beta-karoteny, flawonoidów oraz polifenoli jest świetnym antyoksydantem, który pomaga w neutralizacji wolnych rodników. Zawartość witaminy C wpływa również pozytywnie na układ odpornościowy. Z kolei obecna w jarmużu luteina i zeaksantyna jest kluczowa dla zdrowia oczu. Pozwala m.in. zmniejszać ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej czy zaćmy.

Sprawdź również: Zapomnij o wyrabianiu ciasta drożdżowego. Szybki przepis od Ewy Wachowicz

Regularne spożywanie jarmużu wspomaga także układ kostny, dzięki wysokiej zawartości witaminy K. Błonnik, potas i witamina C wspierają z kolei prawidłową pracę serca — błonnik pomaga obniżać cholesterol, a potas reguluje ciśnienie krwi. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Jarmuż pozwala również regulować wagę organizmu oraz pomaga w usuwaniu z niego toksyn, a także redukuje stany zapalne.

Sprawdź również: Nie dodawaj cukru żelującego do dżemu. Zamień go na ten zdrowy składnik

Jak przygotować jarmuż, by nie stracił wszystkich wartości?

Powyższe informacje jasno wskazują, że włączenie jarmużu do codziennej diety może mieć świetne efekty dla naszego zdrowia. Jednak w łatwy sposób można "zabić" wszystkie jego wartości. Wystarczy, że nieumiejętnie go przygotujemy. Jak w takim razie przygotować jarmuż, by nie stracił wszystkich swoich wartości odżywczych? Są na to cztery sposoby. Pierwszy z nich, najprostszy, to jedzenie jarmużu na surowo. Wystarczy kupić roślinę uprawianą bez pestycydów lub dokładnie ją umyć i dodać np. do sałatki.

Sprawdź również: Ta ryba jest smaczna i ma mało ości. W Chorwacji jest hitem, a Polsce mało kto o niej słyszał

Drugi sposób to wykorzystanie jarmużu jako składnika do koktajli czy smoothie. Dzięki temu nasz napój w łatwy sposób stanie się o wiele zdrowszy. Jeśli jednak nie chcemy spożywać jarmużu na surowo, mamy dwa kolejne rozwiązania. Pierwszym z nich jest blanszowanie — krótkie gotowanie w osolonej wodzie, a następnie szybkie włożenie jarmużu do miski z lodowatą wodą (można dodać nawet kostki lodu). Drugi sposób to przygotowanie niskokalorycznych chipsów z jarmużu. Wystarczy spryskać liście odrobiną oliwy, posolić i piec w 150 stopniach po 10 minut z każdej strony. Gotowe!

Zobacz też:

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta | przepisy | przekąski | warzywa